Ambachtslieden in Jiading houden de kunst van het bamboekerven in leven

Ontastbaar cultureel erfgoed komt voor in veel verschillende vormen. Zeer uiteenlopende materialen kunnen een rol spelen, zoals bamboe. In China wordt bamboo op grote schaal gebruikt voor benodigdheden in het dagelijkse leven. Als zo’n belangrijke hulpbron omvat de cultuur rond bamboe zowel materiële als spirituele aspecten van de Chinese samenleving.

De bamboecultuur heeft bamboekerven voortgebracht. Meer dan 2000 jaar geleden begonnen mensen karakters en vormen in bamboe te kerven. Het werd ruim 500 jaar geleden een gespecialiseerde kunstvorm in het Jiading-gebied in Shanghai, dat beschouwd wordt als de geboorteplaats van de kunst van het bamboekerven.

Na generaties lange overlevering, wordt bamboekerven tot op de dag van vandaag gepromoot in Jiading. Lokale ambachtslieden leggen zich nog steeds toe op deze kunstvorm en zetten zich in om hun vaardigheden op het gebied van bamboekerven te demonstreren.

Veel uitstekende werken worden tentoongesteld in verscheidene culturele instellingen in heel China. Nu brengen het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en het Shanghai Zhuyun Art Museum in Jiading je deze online fototentoonstelling om het werk van getalenteerde bamboe-ambachtslieden met een nog breder publiek te delen.

Als aanvulling bij de fototentoonstelling kan je ook de deze documentaire over bamboekerven bekijken. De video gaat dieper in op de kunst van het bamboekerven, introduceert meesters uit Jiading en neemt je mee naar een museum vol bamboekunst.