Chinese Movie Nights – Documentaire: Chinese Garden (afleveringen 4 & 5)

Een Chinese tuin is meer dan een simpele groene ruimte met een paviljoen en een brug over het water ; het tracht de kwaliteiten van de natuurwereld in een besloten rustruimte te omvatten. Het is magische omgeving waar men de eeuwige cyclus van de natuur kan terugvinden.

Documentaire: Chinese Garden (afl. 4-5)
13/02 Engelse Versie
18h30

Categorie: Documentaire
Duur: 2×50min

Chinese Garden afl. 4: Poetry in stones and streams (50 min)

De Tang-poëzie bereikte een mate van perfectie waar poëten van de jongere generaties enkel maar van kunnen dromen. In zijn verzen bevatte WANG Wei (王維 701-761, Tang Dynasty) op uitstekende manier de details van de natuur om hen levendiger te maken. Daarbij gebruikte hij de natuur niet enkel om zijn gedachten in zijn gedichten uit te drukken, maar hij gebruikte poëzie en schilderkunst ook voor het ontwerp van zijn eigen tuin. Het is zijn invloed die ertoe geleid heeft dat het ontwerp van Chinese tuinen ook gezien wordt als een bepaalde artistieke uitdrukkingsvorm. Zijn visie stond later model voor heel wat keizerlijke tuinen.

Chinese Garden afl. 5: Genyue and the illusion of paradise (50 min)

Deze aflevering brengt ons naar Gen Yue, een tuin in de hoofdstad van de Song-dynastie : Bianjing. Keizer Huizong geloofde dat hij door het creëren van een stukje hemel op Aarde de goden kon verleiden om te komen en in zijn hoofdstad te verblijven, en daarmee een eeuwig succes voor de Song-dynastie te verzekeren. Vandaag is Banjing Kaifeng genaamd, gelegen in de provincie Henan, en kan de geest van keizer Huizong nog ontwaard worden tijdens een wandeling doorheen de aaneengelegen en met weelderige vegetatie begroeide binnenplaatsen van het Millennium Stadspark.

Dit programma is onder voorbehoud, volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven !
Alle Chinese Movie Nights zijn gratis toegankelijk, maar het is noodzakelijk om u hiervoor in te schrijven gezien het beperkte aantal zitplaatsen. Stuur een mailtje naar info@cccbrussels.be of bel ons op +32 (0)2 704 40 20 om uw plaats te reserveren!