Experiencing CHINA!

Experiencing CHINA! is een evenement over drie namiddagen op 4, 7 en 14 juli, vol activiteiten voor u en uw familie, waarbij u China kunt ontdekken door in zijn oude en rijke cultuur te duiken! Het is dan ook een perfecte gelegenheid om een reis naar dit verre land te maken, zonder Brussel te moeten verlaten…

Op maandag 4, donderdag 7 en donderdag 14 juli nodigt het CCC Team u van harte uit op een reis naar het hart van China! Kom voor een of meerdere namiddagen langs met uw vrienden en familie en neem deel aan de talloze GRATIS activiteiten die georganiseerd worden tussen 13u30 en 18u: het GO-bordspel, kalligrafieworkshops, een initiatie in Wushu (een Chinese gevechtskunst) en theedegustaties. Neem bovendien deel aan onze quiz en tekenwedstrijd “Once upon a time in China” en win fantastische prijzen!
De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen, zowel kinderen als volwassenen. Kom langs met uw vrienden en verspreid het woord!

Uw bezoek plannen:

De verschillende activiteiten zullen in het Centrum plaatsvinden vanaf 13u30 tot 18u. Het staat u vrij om van de ene workshop naar de andere te gaan zoals u dit zelf wenst en het is niet noodzakelijk om u hiervoor in te schrijven.

Om aan elke bezoeker de best mogelijke ervaring te bieden willen we u echter vriendelijk verzoeken ons ervan op de hoogte te brengen als u plant langs te komen met meer dan 7 personen, door contact op te nemen met de receptie op het nummer 02/704.40.20 of via e-mail naar info@cccbrussels.be

Zit u te trappelen om langs te komen? Hier is het programma van Experiencing CHINA!

4, 7 & 14 juli: Wushu workshops
4 & 14 juli: Kalligrafieworkshops
7 & 14 juli: Workshops Theedegustatie
4, 7 & 14 juli: Go-bordspel Workshops
4, 7 & 14 juli: : Tekenwedstrijd “Once upon a time in China” – Quiz: “Het is allemaal Chinees voor mij!” – Stand met toeristische informatie

Wushu workshop / 武术 wǔshù  (4 juli)

Met Meester WANG Jinlong, Shaolin-monnik van de Shaolin Kungfu School.

Meester Wang is een Shaolin-monnik, genaamd Shi Heng Jin, en erkend als topsporter door de Vlaamse gemeenschap. Hij is de allereerste buitenlandse atleet die deze status kreeg in België in het domein van de gevechtssporten.
Wushu betekent “gevechtskunst” in het Chinees. Samen met de woorden Gong Fu (Kong Fu) krijgt het te betekenis van “meester worden van”. Wushu is meer dan 2000 jaar oud en heeft zijn origines in het oude China, meer concreet in de observatie van dierlijke gevechtsstijlen. Er zijn momenteel niet minder dan 700 verschillende stijlen Wushu. Sommige daarvan zijn wereldberoemd, zoals Chang Quan (beoefend door de Chinese acteur Jet Li) of Yong Chun Quan (de eerste stijl die beoefend werd door de Chinees-Amerikaanse superter Bruce Lee).

Wushu is niet enkel een efficiënte gevechtskunst ter zelfverdediging, het omvat tevens een concrete levensfilosofie, levensstijl en een methode voor persoonlijke, fysieke en mentale ontwikkeling. Gemotiveerd? Trek een comfortabel plunje aan en laat de havik, adelaarsrog en tijger in u los!

Deze activiteit vindt plaats op het 3de verdiep en is toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar. Volwassenen zijn meer dan welkom. Er zullen sessies van 30 tot 40 minuten plaatsvinden tussen 14u en 18u. Wij raden u sterk aan om losse en comfortabele kledij te dragen, en om uw schoenen uit te trekken wanneer u aan deze sessie deelneemt.

Wushu workshops / 武术 wǔ shù (7 en 14 juli)

Met Lynn Wei, acupuncturist, massagetherapeut en Tai Chi coach.

Lynn WEI ontdekte Tai Chi Chuan met Meester Jie Feng Chen. Zij voelde zich onmiddellijk aangetrokken door de fijne handelingen van deze gevechtskunst, en de focus op gezondheid en het evenwicht tussen lichaam en geest die de sport bepleit. Haar passie voor Tai Chi Chuan wordt tevens gevoed door een sterke interesse in Oosterse filosofieën, zoals Yin en Yang. Ze werd lesgever in 2008 en beoefent de Chen-stijl van Tai Chi.

Op de namiddagen van 7 en 14 juli zal mevrouw Mei ieder uur een verschillende gevechtskunst demonstreren, en zal ze de kans geven aan het publiek om dit zelf uit te proberen !

14H -14h45, Tai Ji Quan
Tai Ji Quan is een Chinese gevechtkunst die oorspronkelijk beoefend werd ter zelfverdediging. Vandaag wordt het tevens gebruikt als gezondheidsoefening, en heeft het zich wereldwijd verspreid sinds wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat Tai Ji Qian een veilige en effectieve therapie is voor artritis, respiratoire en cardiovasculaire aandoeningen, chronische pijn, depressie enzovoort.

15H-15h45, Tai Ji met Zwaard
Een Tai Ji zwaard (太极剑 tàijíjiàn) is een recht, tweezijdig zwaard, dat gebruikt wordt om Taiji te beoefenen. De bedoeling is om succesvol aan te vallen, zonder geraakt te worden door het wapen van de tegenstander, met behulp van misleidende snelle bewegingen. Het Tai Chi Zwaard wordt voornamelijk gebruikt als verdedigingswapen, en het is voor de schermer een must om geduld, moed en een kalme geest te ontwikkelen.

16H-16h45, Chang Quan
長拳 Chángquán, letterlijk « Lange Vuist », maakt deel uit van de familie van externe gevechtskunsten, die gekenmerkt worden door snelle en explosieve bewegingen, en die focussen op fysieke sterkte en behendigheid. Deze sport wordt ongewapend beoefend en kan soms zeer acrobatisch zijn !

17h, Slotdemonstratie van Tai ji

Gemotiveerd ? Trek een comfortabel plunje aan en kom zeker eens langs!
Deze activiteit vindt plaats op het 3de verdiep en is open voor iedereen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Wij raden u ten sterkste aan om losse en comfortabele kledij aan te trekken, en om uw schoenen uit te doen vooraleer u aan de sessie deelneemt.

————————————————————

Kalligrafieworkshopsalligraphy / 书法 shūfǎ (4 & 14 juli)

Met de heer ZHANG Wenhai, schilder en kalligraaf, afgestudeerd van de Academie voor Schone Kunsten in Shanghai, en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel.

Wist u dat Chinese kalligrafie een plaats kreeg op de UNESCO lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in 2009?
De geschiedenis van kalligrafie is even oud als de geschiedenis van China zelf. In de oudheid werden Chinese karakters, die toen eenvoudige ideogrammen waren, gekerfd op beenderen en schildpaddenschilden. Later schreven Chinese geleerden complexere ideogrammen op brons en op bamboestroken. Vandaag wordt kalligrafie meestal beoefend met een kwast op rijstpapier of zijde.
Chinese kalligrafie is een zeer expressieve traditionele kunst. Volgens een oud Chinees gezegde kan men de persoonlijkheid van de kalligraaf ontwaren doorheen zijn kalligrafie. Kalligrafie is dan ook de reflectie van iemands emoties, opleidingsniveau en persoonlijke prestaties.
Daarnaast is kalligrafie een mentale oefening, die een coördinatie vergt tussen lichaam en geest. Het is een kunst die de beoefenaar toelaat om zich te ontspannen, waarbij het een fysiek en spiritueel welzijn simuleert. Wat dat betreft zijn heel wat beroemde Chinese kalligrafen bijzonder oud geworden!

Zin om het te proberen?
Tijdens deze workshop zult u de oorsprong en de interessante facetten van het Chinese schrift ontdekken, en kunt u meer leren over de “Vier Juwelen van de Studie” (文房四宝 wénfáng sì bǎo) :

  • Het penseel: 毛笔, máobǐ
  • De inktstaaf : 墨, mò
  • Het rijstpapier : 宣纸, xuānzhǐ
  • De inktsteen : 砚台, yàntái

U kunt bovendien terug naar huis gaan met een eigen kunstwerk!

————————————————————

Workshop Theedegustatie / 茶 chǎ (7 & 14 juli)

Met Olivier NUTTENS van L’Heure Bleue.

Olivier Nuttens heeft sinds meer dan 15 jaar een passie voor thee en besliste vijf jaar geleden om zijn eigen theehuis te openen in Brussel. Zijn filosofie berust op het verwelkomen, adviseren en begeleiden van zowel mensen voor wie de theecultuur nieuw is, als kenners die, net zoals hem, op zoek zijn naar uitzonderlijke en zeldzame theevariaties.

Zijn theehuis is eerst en vooral een plaats voor uitwisselingen en ontdekkingen. Olivier schept er een groot genoegen in om mensen een gloednieuwe thee te laten proeven die hij net binnenkreeg, of om “beginners” te tonen hoe ze een gaiwan moeten gebruiken.

Tijdens de Experiencing CHINA! workshops zal Olivier u de kans bieden om heel wat verschilende Chinese “theekleuren” te proeven: groene thee, zwarte thee, witte thee, oolong thee (een blauw-groene combinatie) en Pu’Erh (donkere combinatie). Er wacht u een grote waaier aan smaken en geuren tijdens deze ware ontdekking van de rijke en oude wereld van Chinese thee, voor de gelegenheid voorzien van zijn traditionele gebruiksvoorwerpen: kleine theepotjes en minikopjes…

Geïnteresseerd? Neem plaats rond de tafel en laat u verleiden door de smaken van Chinese thee…

————————————————————

Go-bordspel Workshops / 围棋 wéiqí (4, 7 & 14 juli)

Met Thomas CONNOR van de Fédération Belge de Go -Belgisch Go-Kampioen.

Het Go-bordspel heet “weiqi” in het Chinees. Het is een essentieel onderdeel van de Chinese cultuur en is een van de “Vier Kunsten”, – samen met kalligrafie, schilderen en muziek -, die men tijdens de opleiding moest beheersen in het Oude China. De eerste sporen van dit Chinees strategisch spel gaan meer dan 2500 jaar terug in de tijd. Twee tegenstanders confronteren elkaar op een bord van 19 op 19 lijnen, met 361 kruispunten waarop spelers afwisselend zwarte of witte steentjes plaatsen en zo langzaam maar zeker de grenzen van hun territoria afbakenen. Op het einde van het spel worden de territoria van de twee opponenten naar punten omgerekend. Wie het hoogste resultaat haalt wint het spel.

In tegenstelling tot schaak of dammen is het bord van Go oorspronkelijk leeg. De spelers moeten hun posities geleidelijk aan opbouwen en de ruimte delen. Sommigen zeggen dat het spel meer om onderhandelen gaat dan om veroveren.

Geïntrigeerd? Ga op ontdekking in het rijk van Go en word de beste strateeg!
Opmerking: De Go-Bordspel Workshop is voor volwassenen en voor kinderen vanaf 8 jaar

————————————————————

Maar ook:
Tekenwedstrijd “Once upon a time in China”
Wat komt er in u op wanneer u de woorden “China” en “Chinees” hoort? Hoe ziet China eruit volgens u? Wat zou u willen zien of bezoeken in China?
Neem het penseel, kleurstiften en een blad papier in de hand en neem deel aan onze tekenwedstrijd “Once upon a time in China”. Teken China zoals u zich inbeeldt!

Wanneer u klaar bent, kunt u uw werk afgeven aan de receptie. Vermeld daarbij uw voornaam, familienaam en e-mailadres op de achterkant van het blad. Indien uw tekening geselecteerd werd zullen wij u contact met u opnemen en zult u een geschenk ontvangen!

Opmerking:  Deze activiteit is absoluut ook voor volwassenen, dus laat uw talent de vrije loop!

Quiz: “Het is allemaal Chinees voor mij!”
Kinderen en volwassenen, kom langs en train uw hersenen! Beantwoord de vragen van de Panda en grijp uw kans om een geschenk te winnen!

Om deel te nemen, vraag een antwoordkaart bij de receptie. De rest is aan u! Verken het centrum om de antwoorden te vinden, los de puzzels en raadsels van uw niveau op (kind of volwassene) en kom terug naar ons met uw antwoorden. Indien u erin slaagt om de vragen van de Panda op te lossen is de beloning aan u!

Stand met toeristische informatie
Dit is het beginpunt van uw toekomstige reis naar China. Brochures, kaarten en reisgidsen staan tot uw beschikking om ter plaatse te raadplegen en zullen u ongetwijfeld een goed beeld geven van de vele wonderen die China u te bieden heeft…

Gratis toegang / Drankjes en snacks vanaf 1 €

Dit programma is onder voorbehoud, volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven!