Folk Culture Experience Day

Kom langs bij ons in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel om het Jaar van de Hond in te luiden doorheen een ruime waaier aan activiteiten!

Programma:

18.30: Registratie

19.00: Optreden

20.00: Workshops

De toegang is gratis, maar door het beperkte aantal zitplaatsen is een inschrijving echter

Inscription

Het Chinees Nieuwjaar (of Chinees Lentefestival) is het belangrijkste festival in de Chinese cultuur, met heel wat eeuwenoude tradities. Gedurende deze tijd van het jaar keren mensen uit alle hoeken van het land en zelfs de wereld naar hun ouderlijk huis terug om speciale regelingen te treffen voor de festiviteiten, en om samen met hun families te vieren. Een van de belangrijkste voorbereidingen is – uiteraard – het eten, zoals de populaire dumplings en een obligatoir gerecht met vis. Het is daarnaast echter ook een gebruik om speciale kunst en ambachten te creëren om de huizen op te fleuren en hen een feestelijke sfeer te geven.

De Folk Culture Experience Day geeft u dé opportuniteit om in de schoenen te staan van de Chinese bevolking, die zich voorbereidt op het Lentefestival. Doorheen een reeks workshops, zoals Shanghai papierknippen, het borduren van Chinese knoopzakjes, Duo Yun houtblok watermerken en Luodian lantaarnmaken, gegeven door een speciale delegatie uit Shanghai, zult u de kans krijgen om zich volledig onder te dompelen in de huiselijke sfeer van het Chinees Nieuwjaarsfestival.

Het Chinees Cultureel Centrum is zowel vereerd als verheugd om de A Cappella Vocal Band from the Baoshan District, Shanghai te verwelkomen voor het Chinees Nieuwjaar. Deze beroemde band ontving reeds verschillende prijzen: op de Tweede A Cappella Muziekwedstrijd in Shanghai, kregen ze de titel van “Best Stage Performance”, en op de 6de Nationale A Cappella Muziekwedstrijd wonnen ze de eerste prijs. Naast dit vocaal optreden verwelkomt het Centrum ook een goochelaar die u onder de indruk zal brengen van zijn unieke kunstenaarstalent. Met deze optredens hopen we u mee te nemen in de heuglijke atmosfeer van het Chinees Nieuwjaar.

Daarnaast zal een delegatie uit Shanghai workshops geven in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel over typische kunst en ambachten voor het Chinees Nieuwjaarsfestival.

  • Workshop Shanghai Papierknippen:

De kunst van het papierknippen gaat terug naar de Zuidelijke en Noordelijke Chinese dynastieën in de 3de en 4de eeuw. Het is een decoratieve kunstvorm die wijd erkend wordt in China als traditionele volksdecoratie. Onder de afgebeelde figuren zijn er vogels, bloemen, insecten, landschappen, karakters, gebouwen enzovoort.

  • Workshop Borduren van Chinese Knoopzakjes:

Het Chinese Knoopzakje is een van de oude Chinese volksborduurambachten. Het wordt gemaakt van brokaat en is geborduurd met traditionele gunstige motieven dankzij het gebruik van verschillende technieken. Het afgewerkte product wordt gewoonlijk gedragen op of onder de taille als een traditioneel mode-accessoire. Het Chinese knoopzakje wordt daarnaast gebruikt als geluksobject op beddenlakens of wagens, of uitgewisseld als geschenk tussen vrienden en familieleden, wat symbool staat voor eenheid, het geluk en de vrede.

  • Workshop Duo Yun houtblok watermerken:

De techniek van het graveren van een afbeelding in hout, waarbij zijn oppervlakte in inkt bedekt wordt en  vervolgens gestempeld wordt op papier, vindt zijn oorsprong terug in het jaar 868. Tijdens de Tang-dynastie werd de kunst van het houtblok watermerken vaak gebruikt om illustraties in boeken af te beelden.

  • Workshop Luodian lantaarnmaken:

De Luodian lantaarns zijn een Chinese traditionele volksverlichting. Het gebruik om deze lantaarns op te hangen vindt zijn oorsprong terug in de Han-dynastie, en het illustreert de lantaarns die in het paleis van de Keizer hangen, waarna het een gebruik werd voor mensen om rode lantaarns op de hangen tijdens specialegelegenheden. Later vergeleek de Boeddhistische doctrine het licht van de lantaarns met het Boeddhistische concept van de God van de Wijsheid. Het gebruik van het ophangen van lantaarns werd geleidelijk een essentieel onderdeel van Chinese volksfestivals. Vandaag is deze ambacht ontwikkeld en wordt er vaak vorm gegeven aan figuren van dieren, planten en mensen.

Dit programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven!