Het Nastreven van Harmonie – Een Tentoonstelling van de Traditionele Chinese Culturele Levensstijl

Intellectuelen in het Oude China stonden bekend voor hun academische studies en hun elegante bezigheden. Ze hielden van de “Vier Schatten van de Studeerkamer”, beheersten de “Vier Kunsten” en, hoewel er vandaag zelden van gehoord wordt, vermaakten zich in de “Vier Elegante Bezigheden”. Van 3 tot en met 29 november 2017 nodigt het Chinees Cultureel Centrum in Brussel u uit om de deur naar de Chinese studies te openen, de rol op te nemen van een Chinese geleerde en de zoektocht naar een harmonieuze levensstijl te beginnen.

“De Vier Schatten van de Studeerkamer” (文房四宝) bestonden uit het papier (宣纸), de inkt (墨), het penseel (毛笔) en de inktsteen (砚台); de “Vier Kunsten” (琴棋书画) waren het spelen van een muziekinstrument genaamd guqin (古琴), het spel go (围棋), kalligrafie (书法) en schilderen (绘画); en de “Vier Elegante Bezigheden” (四雅), soms ook “levenskunsten” genaamd, verwijzen naar het waarderen van wierook en schilderen, het genieten van thee, en de zin voor de kunst van het bloemschikken.

Het waarderen van de geur van wierook, de smaak van thee, de kleur van bloemen en de artistieke opvatting van schilderijen was een belangrijk onderdeel van de elegante levensstijl van een intellectueel in het oude China. Helaas lijkt zulke levensstijl steeds verder van ons weg te drijven in de hedendaagse samenleving. “In Pursuit of Harmony – An Exhibition of Chinese Traditional Cultural Lifestyle” bevat deze vier elegante bezigheden en wil China’s oude cultuur doen herleven, om de verfijning van de klassieke Chinese levensstijl te verspreiden in de moderne maatschappij.

Lezingen en Workshops
Er zullen verschillende workshops en lezingen over de Chinese Traditionele Culturele Levensstijl gehouden worden in het Chinees Cultureel Centrum, ter gelegenheid van de tentoonstelling “In Pursuit of Harmony”.

  • Culturele lazing en workshop over Agalloch Eaglewood VOL

Datum:  Donderdag 2 november
Tijdstip:  15u00 – 16u30 (deelnemers worden verzocht om 15 minuten vroeger aanwezig te zijn)
Talen:  Chinees-Engels

Programma:

Culturele lezing: Agalloch Eaglewood: the Cultural Messenger of the Silk Road” (letterlijk “Agalloch Eaglewood: De Culturele Boodschapper van de Zijderoute”)

Op de Zijderoute doorheen Azië en Europa, werd Agalloch Eaglewood, een mysterieus maar nobel ingrediënt voor wierook, verwelkomd in zowel Oost als West, en werd het een boodschapper van culturele uitwisseling.

Wat is Agalloch Eaglewood en waarom zijn er mensen van verschillende culturele achtergrond tot aangetrokken? Huang Yi, curator van het Tianjing Agalloch Eaglewood Art Museum, zal het publiek het bijzondere belang en de charme van dit materiaal langs de Zijderoute uitleggen.

Workshop: Maken van Wierookzegels

Wierook, dat zowel praktische als artistieke toepassingen kent, is een onmisbaar onderdeel van het traditionele Chinese leven. De bewoners van het Oude China hielden zoveel van wierook dat ze een grote variatie aan toepassingen ontwikkelden, waarvan het wierookzegel een mooi voorbeeld is.

Huang Yi, Curator van het Tianjing Agalloch Eaglewood Art Museum, zal het publiek een introductie geven tot de culturele achtergrond en de verhalen over het wierookzegel, en zal demonstreren hoe het wierookzegel gevormd en gebruikt wordt.

—————————————————————–

  • Chinese Thee workshop VOL

Datum:  Vrijdag 3 november
Tijdstip:  15u30 – 17u00 (deelnemers worden verzocht 15 minuten vroeger aanwezig te zijn)
Talen: Chinees-Engels

 Programma:

Workshop: The Overflowing Fragrance of Tea”(letterlijk “De Overvloedige Geur van Thee”)

Deze workshop is dé gelegenheid om samen van een kop thee te genieten met thee-artiest Zhao Jing in een ontspannende zen-sfeer. Omgeven door kunstwerken en harmonieuze bloemarrangementen zal de geur en smaak van witte thee u terugvoeren naar het Oude China, en u kennis laten maken met de schoonheid van de kunst van het thee-maken, de subtiliteit van een eeuwenoud proces en het delicate aroma. Een echt feest voor de zintuigen!

—————————————————————–

  • Culturele lezing over Chinese landschapschilderen VOL

Datum:  Vrijdag 3 november
Tijdstip:  19u00 – 20u30 (deelnemers worden verzocht om 15 minuten vroeger aanwezig te zijn)
Talen:  Chinees-Engels

Programma:

Culturele lezing: The Presence of Poetic Beauty – The Aesthetic Mentality of Chinese Landscape Painting” (letterlijk “De Aanwezigheid van Poëtische Schoonheid – De Esthetische Mentaliteit van het Chinese Landschapschilderen”)

De legendarische Chinese landschapschilder Guo Xi 郭熙 zei “Het landschap is majestueus” (山水大物也). De diepte en breedte van China’s landschap, de subtiliteit en de vrijheid, het virtuele en het echte; dit zijn de voorstellingen van de verheven geest van de artiesten, die subliem genoeg is om bergen en valleien te omvatten. Sinds de oude tijden beschouwde de Chinese bevolking de natuur als één met het leven, en geloofde men dat de mens en het landschap elkaar weerkaatsen.

Hoe is het mogelijk om de innerlijke gevoelens van mensen over te dragen met inkt, en om een dergelijk poëtische stemming uit te drukken zonder woorden? Dit is wat Qiu Ting, professor van het Departement Landschapschilderen van de Chinese Central Academy of Fine Arts, aanhoudend heeft onderzocht. Gebruikmakend van zijn eigen waardering van de klassieke Chinese en Westerse landschapswerken en muziek, gecombineerd met zijn innerlijke reis van decennia aan artistieke creatie, zal Professor Qiu Ting een artistiek feest voor de oren en ogen presenteren.

—————————————————————–

In Pursuit of Harmony – An Exhibition of Chinese Traditional Cultural Lifestyle

 Organisatoren:
Chinees Cultureel Centrum in Brussel
Network of International Culturalink Entities
Wu Zuo Ren International Foundation of Fine Arts Young Curators Fund

  • Sponsors:

Beijing Zhilan Boya Culture & Art Co., ltd.
Beijing NICE Arts Co., Ltd.
Tianjin Agalloch Eaglewood Art Museum
Beijing Yingjie Museum of Stone Art

  • Openingsuren:

Van 3 tot en met 29 november 2017
Van maandag tot en met vrijdag volgens de openingsuren van het Chinees Cultureel Centrum.

Dit programme is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven!