Opera Heroes

Opera Heroes”, voordien bekend als “Opera Warriors”, is een Chinees meesterwerk van dans en drama, zoals het nog nooit eerder in Europa vertoond werd.

Na enkele welgeprezen optredens in de Sydney Opera House en het Vancouver Queen Theatre, zullen de meer dan 50 dansers van het Huajin Dance Drama Star-Ensemble van de Shanxi Academy of Arts het publiek in Brussel, Génève en Frankfurt in de zomer van 2017 betoveren met een theatrale mix van Peking Opera, gevechtskunst, acrobatie, traditionele Chinese dans en moderne cultuur.

Opera Heroes” combineert de gerenommeerde acrobatische en culturele tradities uit China met de intensiteit en de melodramatische kunst van Westerse muzikale blockbusters zoals “Les Miserables” en “Cats”, zo zegt Zhang Yu, de voorzitter en president van de China Arts and Entertainment Group, die het gezelschap over de hele wereld inboekt dankzij het Chinese Cultural Exchange programma.

Het verhaal draait rond de drie broers Wang, Wu en Heidou. Ze zijn de leerlingen en latere sterren van een succesvol Peking-Operagezelschap, in een stad in het Noorden van China, gedurende het begin van de 20ste eeuw. Tijdens deze rumoerige tijden plant een lokale krijgsheer een wraakactie om het theater te sluiten en om het Peking-Operagezelschap te vernietigen. Dit wegens een geheime liefdesaffaire tussen zijn derde vrouw en de tweede (Wu) van de drie broers. De krijgsheer laat de aanbidder tijdens een voorstelling op het podium vermoorden. Hierop wordt Wang, de oudste van de drie broers, tijdens een poging om het leven van zijn broer te redden tevens gedood.

Gedreven door haat en wraakgevoelens beveelt de krijgsheer aan Yan’er, de dochter van de operameester, om zijn vrouw te worden. Daarop schort de meester zijn gezelschap op en wijst hij zijn dochter aan Heidou toe om zijn vrouw te worden. Daarnaast ontslaat hij ook al zijn leerlingen. Vlak voor dat de krijgsheer met zijn troepen en de bruidsstoel  aankomt hangt de meester zich in wanhoop op.

Heidou en Yan’er leiden een miserabel leven en lenen zichzelf uit aan verschillende theaters in het hele land als onsuccesvolle en uit de gratie gevallen acteurs. Op een dag ziet Heidou zijn tamme aapje vechten met wilde apen voor voedsel, en plots krijgt hij een briljant idee. Hij vindt de “Monkey King” (de “Apenkoning”) uit, een personage dat sindsdien voorkomt in de Peking Opera. Als “Monkey King” kent Heidou opnieuw een daverend succes en met zijn eigen theatergezelschap zet hij de erfenis van zijn broers en de operameester voor.

Discipline, hard werken, liefde en jaloezie, haat en vernietiging, staan allemaal op de agenda tijdens deze voorstelling. Uiteindelijk zal het echter ijver en het goede zijn dat overwint. Deze grootschalige productie, vol emoties, overvloed, een uitgebreid ontworpen stage-set en meer dan 300 schitterende kostuums, werd verwezenlijkt door een zeer professioneel team:

  • De choreograaf Xing Shimiao, sinds lang de regisseur van het bekende Chinese TV Nieuwjaarsevent “CCTV Spring Festival”.
  • De auteur Pik Wah Li, wiens script voor de bekende film “Farewell my Concubine” de “Palme d’Or” won op het vermaarde Filmfestival van Cannes.
  • De sterdesigner Sha Xiaolan, die verantwoordelijk was voor het lichtspektakel op de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen in Beijing.
  • Het muziekstuk werd gecomponeerd door de befaamde Chinese componist Fan Ming, die onder meer bekend staat voor het lied “Flying with Dream”, dat de Paralympische Spelen in Beijing opende in 2008.

Het gezelschap neemt het publiek mee op een twee uur durende reis in de wereld van passie en fysieke perfectie.

Video

Tickets en info