Where the Dream Begins: Creating the World – Exhibition of Chinese Creation Myths

“Where the Dream Begins: Creating the World – Exhibition of Chinese Creation Myths” (letterlijk: “Waar de Droom Begint: de Schepping van de Wereld – Tentoonstelling van Chinese Scheppingsmythes”) presenteert 68 schildertekeningen die de fascinerende verhalen brengen van mythische Chinese helden, een introductie voor het Belgische en Europese publiek tot de Chinese visie van de schepping van de wereld, en de oorsprong van de beschaving. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het Chinees Cultureel Centrum vanaf 5 tot en met 23 mei 2017.

In het Chinees Cultureel Centrum te Brussel vindt tussen 5 en 23 mei de tentoonstelling “Where the Dream Begins: Creating the World – Exhibition of Comics of Chinese Creation Myths” plaats. Achtenzestig geschilderde striptekeningen, opgedeeld in zeventien sets van karakteristieke Chinese stijlen en artistieke persoonlijkheden, worden tentoongesteld aan het Belgische en Europese publiek. De laatste publicatie van deze zeventien sets stripboeken worden ter gelegenheid van de tentoonstelling ook vrijgegeven.

Alle werken van deze tentoonstelling zijn striptekeningen rond het thema “de Schepping van de Wereld – Literaire en Artistieke Werken over Chinese Scheppingsmythes”; een belangrijk cultureel project dat uitgevoerd wordt door de stad Shanghai. Struinend doorheen talrijke werken over de oorsprong van de Chinese beschaving, biedt dit project fascinerende verhalen over helden in tijden van chaos, en helpt het lezers om de onsterfelijke geest en vitaliteit van China’s mythische voorouders te waarderen. Alle schilderijen zijn de laatste werken van deze artiesten en werden gemaakt in 2016. Zowel beroemde artiesten uit de stripwereld als energieke jonge en middelbare specialisten uit heel China hebben aan dit werk bijgedragen. De meeste tentoongestelde werken zijn in lichte inkt en met waterverf, maar er zijn ook olieschilderijen, traditionele Chinese schilderijen – gekarakteriseerd door een nauwkeurige stijl met sterke kleuren -, pastels en computeranimaties, om een gevarieerd aanbod van kunstvormen aan te bieden. Deze artiesten koesteren de gedeelde wens dat ze naast het volbrengen van dit waardevolle culturele programma, ook een artistiek hoogtepunt van striptekeningen in China willen bereiken, en een serie populaire kunstwerken willen creëren die het brede publiek kan waarderen en verzamelen. Een bijzondere kwaliteit van deze stripreeks is het diepe respect dat getoond wordt voor de individualiteit van elke artiest en de diversiteit aan artistieke stijlen.

Tijdens de tentoonstelling zullen sommige deelnemende artiesten uitgenodigd worden voor een ontmoeting met Belgische kunstenaars, ter gelegenheid van een seminarie. Bovendien worden een aantal sets stripboeken gedoneerd door de artiesten aan het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en aan het Confuciusinstituut.

Deze uitstekende reeks stripverhalen over Chinese scheppingsmythes zullen het Belgische en Europese publiek een verschillende versie van deze oude Oosterse beschaving tonen, doorheen een aantal prachtige traditionele Chinese schilderwerken.

Tentoonstelling:
Where the Dream Begins: Creating the World – Exhibition of Chinese Creation Myths
Organisatoren: Shanghai Chinese Painting Academy (Shanghai Chinese Schilderacademie), Chinees Cultureel Centrum in Brussel
Van 5 tot en met 23 mei 2017
Open maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum.

Dit programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven!