Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture

In navolging van het grote succes in het Chinees Cultureel Centrum in Parijs, wordt de tentoonstelling “Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture” (letterlijk: “Feest op de Zijderoute: een Tentoonstelling van Chinees Tafelservies en -Cultuur”) geopend in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel, ter inauguratie van de “Week van Chinees Immaterieel Cultureel Erfgoed; gesponsord door het China National Arts Fund en geco-organiseerd door het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, the Network of International Culturalink Entities (NICE), the Sichuan Fine Arts Institute en de EMGdotART Foundation.

Met als thema “Familiebijeenkomsten en maaltijden van gewone mensen” verbeeldt deze tentoonstelling, die ook plaatsvond in 2015 in Milaan en Venetië als officieel onderdeel van de Milaan Wereldexpo, elementen uit het gewone leven van de bevolking. Het toont 351 stukken tafelservies, die het concept “thuis” symboliseren, ontworpen door uitstekende hedendaagse Chinese artiesten en ontwerpers. De tentoonstelling bevat tevens een combinatie van documenten, afbeeldingen en multimedia over traditionele Chinese voedselwaren en dranken. De tentoonstellingstechnieken, waaronder weergaven van scenes uit het dagelijkse leven, afbeeldingen en combinaties van statische en dynamische onderdelen, zullen bezoekers onderdompelen in China’s aloude eetcultuur en geschiedenis, met respect voor zijn unieke regionale kenmerken en reeds lang bestaande traditionele vakmanschapstechnieken.

Het is opmerkelijk dat alle tentoongestelde objecten, of het nu eetgerei is zoals tassen, borden, kommetjes, schalen, pannen, potten of theeserviezen; of meubelen zoals bureaus, tafels, bijzettafeltjes, stoelen of bankjes; zij steeds  gecreëerd zijn op basis van traditionele Chinese prototypes en gereproduceerd werden met hedendaagse designconcepten met materialen en traditioneel vakmanschap met regionale kenmerken. Moderne materialen zoals metaal en moderne technologieën zoals digitaal beeldhouwen werden ook gebruikt, waardoor de objecten zowel traditionele als moderne Chinese karakteristieken vertonen.

“Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture” wil verkennen hoe traditioneel Chinees vakmanschap en volkswijsheid tussenkomen en een invloed hebben op ons hedendaags leven en design. Met zijn artistieke ontwerpen biedt deze tentoonstelling op vernieuwende wijze een reflectie op de aloude geschiedenis en gloednieuwe charme van de verfijnde traditionele Chinese culinaire cultuur. Deze tentoonstelling promoot de uitwisselingen en samenwerkingen op het vlak van erfgoed, innovatie en duurzame ontwikkeling van traditionele en inheemse culturen op het gebied van ontwerp en creativiteit tussen China en Europa. Daarmee wordt het gedeelde streven naar een mooi leven door volkeren langs de Zijderoute versterkt, evenals hun harmonieus samenleven.

Tentoonstelling:
“Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture”.
Van 9 tot en met 20 juni 2017.
Open van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum.

Dit programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven !