New China – Hedendaags Chinees Porselein

China heeft een diepgewortelde en reeds lang bestaande connectie met porselein. Chinees keramiek dateert al van duizenden jaren geleden en heeft een belangrijke rol gespeeld in China’s ontwikkeling door middel van handel en diplomatie. Vanaf 13 april tot en met 17 mei organiseert het Chinees Cultureel Centrum de tentoonstelling “New China – Hedendaags Chinees Porselein”, dat 40 kunstwerken uit fijn porselein zal tentoonstellen.

Al sinds de oudheid is Chinees porselein een symbool van schoonheid, zeldzaamheid en luxe. Deze belangrijke uitvinding van de Chinese beschaving, ook bekend als het witte goud, heeft een significante impact gehad op de wereldwijde aardewerkkunst. Chinees porselein stond bovendien hoog in aanzien binnen de Europese samenleving en had zeker een invloed op de ontwikkeling van de porseleinproductie in Europa.

Vandaag staan Chinese artiesten voor de uitdaging om dit rijke culturele erfgoed te verzoenen met de snelle modernisering van het land. De tentoonstelling “New China” verkent de ontwikkeling van de keramische kunst doorheen de laatste 50 jaar, en introduceert 19 van de meest geprezen Chinese keramiekartiesten, gekenmerkt door hun unieke manier om traditionele methodes met moderne ideeën te combineren. Hoewel elk van de 40 tentoongestelde kunstwerken een sterke eigen identiteit behoudt, komt de algemene dynamiek van dit schouwspel vooral voort uit het voortdurende interactie tussen het verleden en het heden. Doorheen de tentoonstelling van fijn hedendaags porselein zal het publiek de kans krijgen om intens van deze kunstvorm te genieten.

Tentoonstelling “New China” 
Vanaf 13.04 tot en met 17.05.2016
Chinees Cultureel Centrum
Gratis Toegang

Georganiseerd door
Chinees Cultureel Centrum in Brussel
Shanghai Yipinghui Culture Development Co., Ltd

Ondersteund door
Stedelijke Administratie voor Cultuur, Radio, Film en TV van Shanghai

Curator
CHEN Haibo

Openingsuren
Maandag tot en met woensdag
09:30 – 20:00
Donderdag en vrijdag
09:30 – 18:00
Gesloten op 5, 6 en 16 mei