Tentoonstelling over de Cultuur van Traditionele Chinese Geneeskunde

De tentoonstelling “Traditional Chinese Medicine Culture Exhibition of Health Care” (letterlijk “Tentoonstelling over de Cultuur van Traditionele Chinese Geneeskunde”) geeft een inzicht in de aloude geschiedenis, theorie en praktijk van de gezondheidszorg in China doorheen de meridianen (“energiebanen”), beweging, dieet en milieu, en geeft bezoekers de kans om vanop de eerste rij de unieke charmes en de grote vitaliteit van de traditionele Chinese geneeskunde-cultuur te ervaren.

De tentoonstelling “Traditional Chinese Medicine Culture Exhibition of Health Care”, geco-organiseerd door het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en het Shanghai Traditional Chinese Medicine Museum zal plaatsvinden in het Chinees Cultureel Centrum van 25 tot en met 29 augustus 2017. De tentoonstelling draait rond vier hoofdthema’s – gezondheidszorg gebaseerd op energiebanen, bewegings-gezondheidszorg, dieet-gezondheidszorg en milieu-gezondheidszorg – en zal tevens een reeks lezingen en interactieve activiteiten omvatten om het Belgische en Europese publiek een overzicht te geven van de lange geschiedenis en de opmerkelijke helende effecten van traditionele Chinese geneeskunde.

Lijst van Activiteiten:

  • Lezingen over Gezondheidszorg

Traditionele Chinese geneeskunde is niet enkel uitzonderlijk voor zijn helende effecten, maar staat ook bekend als een efficiënte manier om ziekten te voorkomen. Docenten van de Shanghai University of Traditional Chinese Medicine zullen tijdens hun seminaries de wijsheid delen van de gezondheidszorg, geërfd van China’s eeuwenlange ervaring met het gebruik van de natuurlijke elementen als behandeling.

  • Moxa Stick workshop

Acupunctuur is een van de meest kenmerkende en gebruikelijke behandelingen van de traditionele Chinese geneeskunde. Het kan onderverdeeld worden in twee onderdelen: acupunctuur en moxibustie-therapie. Moxibustie-therapie bestaat uit het opwarmen van meridiaanpunten op het lichaam met een stick, om de circulatie van de Qi (energie) te verbeteren. Zin om uw eigen Moxa-stick te maken? Kom langs om het uit te proberen!

  • Workshop met Kruidenzakjes

Het is vrij gebruikelijk voor mensen in China om kruidenzakjes op hun lichaam te dragen. Kruidenzakjes kunnen verschillende geurige kruiden bevatten, met een verschillende uitwerking. Deze workshop geeft u de kans om zelf een speciaal Chinees kruidenzakje te maken!

  • Optreden met Vechtkunsten

Atleten gevechtskunst van de Shanghai University of TCM zullen Taiji en andere traditionele vechtsporten voordien tijdens verschillende schitterende optredens.

  • Optreden met Folkmuziek

Folkmuziek is een zeer belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese cultuur. Ter gelegenheid van de tentoonstelling zal de folk music band van de Shanghai University of Traditional Chinese Medicine verschillende optredens geven met Chinese traditionele instrumenten.

Programma op zaterdaag 26 augustus om 15u00: Conferentie “神奇的中医–抗衰老养生” door mevrouw Du Jiehui. Opmerking: de conferentie zal enkel in the Chinees doorgaan.

Programma op maandag 28 augustus

Programma op dinsdag 29 augustus

Over het Shanghai Traditional Chinese Medicine Museum
(letterlijk “Shanghai Museum voor Traditionele Chinese Geneeskunde)

Het Shanghai Traditional Chinese Medicine Museum is onderdeel van de Shanghai University of Traditional Chinese Medicine (TCM) en heeft een geschiedenis van 80 jaar. Het is het oudste museum over de geschiedenis van de geneeskunde in China, en verzamelt om en bij de 15.000 erfgoedobjecten van traditionele Chinese geneeskunde, sinds het Stenen Tijdperk tot de moderniteit. De collecties omvatten artefacten die gaan van historische ingrediënten en pillen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, tot traditionele medische instrumenten en waardevolle farmacopees. De laatste jaren was het museum verschillende keren actief in communicatiecampagnes over de traditionele Chinese geneeskunde in het buitenland.

Officiële website van het Museum (link in Chinees):
http://www.shutcm.com/shutcm/bowuguan/index.shtml