Chinese Ink and its Journey to the West

Vanaf 19 maart tot en met 13 april 2018 is het Chinees Cultureel Centrum verheugd om de tenstoonstelling “Chinese Ink and its Journey to the West” te organiseren, die de interculturele vriendschappen tussen de Chinese schilderkunst en kalligrafie artiest de heer ZHANG Wenhai en zijn Europese studenten symboliseert.

De geschiedenis heeft duidelijk aangetoond dat de twee unieke en uiterst verschillende culturen van het Oosten en het Westen door elkaar worden aangetrokken als magneten: voorbeelden zoals Alexander de Grote’s expedities naar het Verre Oosten en de Zijderoute die Azië en Europa met elkaar verbond, bewijzen dit. Het is diezelfde nieuwsgierigheid die Zhang Wenhai meer dan tien jaar geleden naar Europa heeft gebracht om aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel te studeren, met de bedoeling om de Europese kunst te ontdekken; dit terwijl de verfijnde cultuur van het Verre Oosten al sinds duizenden jaren een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op Europeanen. Vaak hoort men dat iemand die doordrongen is van een vreemde cultuur, niet alleen het potentieel heeft om deze cultuur te verspreiden, maar net de verantwoordelijkheid heeft om dit te doen. Met dit doel is Zhang Wenhai begonnen de Chinese schilderkunt en kalligrafie aan nieuwsgierige Europeanen te onderwijzen, wat resulteerde in eengeweldige interculturele uitwisseling. Zhang Wenhai begreep al snel dat de echte kracht van kunst is dat het geen grenzen heeft en het net daarom zo veel mogelijk verspreid en begrepen moet worden. Onder dit motto is het Chinees Cultureel Centrum verheugd om de tentoonstelling “Chinese Ink and its Journey to the West” te houden, waarbij de kunst van Zhang Wenhai en zijn Europese studenten wordt voorgesteld. De tentoonstelling presenteert een reeks van traditionele kunstvormen, waaronder xieyi, gongbi, bloemen en vogels, landschappen, kalligrafie en veel meer.

Hun kunst bevat veel meer dan enkel de demonstratie van hun artiestieke vaardigheden, het is veeleer een metaforisch beeld van de bewondering van Zhang Wenhai’s studenten voor de Chinese kunst en hun verlangen om dit met de wereld te delen. Deze jarenlange samenwerkingen hebben tot geweldige interculturele vriendschapen geleid, met talloze opportuniteiten om vreemde culturen beter te leren begrijpen.

“De inzet waarmee de studenten hun werk hebben aangepakt en de weergegeven thema’s hebben geschilderd, toont een grote waaier van emoties. Het was een uiterst positieve ervaring om hen tijdens hun inspanningen te kunnen begeleiden.”   (ZHANG Wenhai, 2018)

Tentoostelling:

19 maart – 13 april 2018
Open van maandag tot en met vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum.
Gesloten op Paasmaandag, 2 april.

 Hosten:

Chinees Cultureel Centrum in Brussel
Zhang Wenhai Studio

Co-organisatoren:

Xinhua News Agency European Regional Bureau
Belgium China Association
Confucius Instituut in Brussel
Confucius Instituut in Luik
Université du Troisième Âge