Tentoonstellingen voor Chinees nieuwjaar: “The Chinese Zodiac” & “Keeping Warm”

Het jaar van de hond nadert zijn einde. Op dinsdag 5 februari luidt het Centrum het nieuwe jaar in, het jaar van het varken, met twee verschillende tentoonstellingen: “The Chinese Zodiac” en “Keeping Warm”.

Het Lentefestival is het hoogtepunt van de Chinese maankalender, omdat dit het begin van een nieuw jaar aanduidt. Het Chinees nieuwjaar vormt tevens ook het hoogtepunt van de feeststemming: vieringen kunnen tot vijftien dagen duren en omvatten talloze gebruiken. Familie is een belangrijk element tijdens deze festiviteiten, waardoor stadbewoners ieder jaar terugkeren naar hun geboortestad om zich te herenigen met hun families.

Aangezien dit festival zo belangrijk is in de Chinese samenleving, is er een specifieke cultuur uit ontstaan. Een onderdeel van deze cultuur is de Chinese dierenriem, met zijn dierenhoroscopen die terugkeren in een cyclus van twaalf jaar. Elk jaar wordt vertegenwoordigd door een van de twaalf dieren die elk een bepaalde reeks eigenschappen symboliseren. In de tentoonstelling rond Chinees nieuwjaar “The Chinese Zodiac” kun je meer ontdekken over de Chinese dierenriemtekens en de traditionele volkswijsheden die ze met zich meedragen.

In tegenstelling tot zijn naam, wordt het Lentefestival gevierd tijdens de koudste winterperiode. Chinese families hebben verschillende manieren ontwikkeld om zich te verwarmen rond het Chinees nieuwjaar. Een geliefd apparaat was – en is nog steeds – de tangpozi, de Chinese variant van een warmwaterkruik. De tentoonstelling “Keeping Warm” toont tangpozi die niet enkel praktisch, maar ook esthetisch zijn, waardoor ze eerder aanzien worden als kunstwerken dan als apparaten.

Van 5 februari tot 29 maart verwelkomt het Chinees Cultureel Centrum je om deze twee tentoonstellingen rond Chinees nieuwjaar te bezoeken en de cultuur rond het Lentefestival te ontdekken.

“The Chinese Zodiac” & “Keeping Warm”

GRATIS TOEGANG

5 februari – 29 maart

Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum

Gesteund door

Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België

Gepresenteerd door

Shanghai Municipal Administration of Culture and Tourism

Chinees Cultureel Centrum in Brussel

Shanghai Theatre Academy

Medegeorganiseerd door

Shanghai Gem Culture Development Center

Shanghai Dayin Bookmall Co., Ltd.

Dit programma is onder voorbehoud, volg onze Facebook page om op de hoogte te blijven.