Shanghai Woolen Needlepoint Tapestry exhibition

Deze aanstaande tentoonstelling demonstreert de uitzonderlijke kunst van wollen borduurwerk, dat natuurschoon, bestaande schilderijen en meer weergeeft op levensechte wijze! Lees verder om meer te weten te komen over een wollen borduurworkshop die het Centrum organiseert en hoe jij kan deelnemen.

Op 5 juli is er een nieuwe tentoonstelling te zien in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, die zal lopen tot 18 september. Het onderwerp is wollen borduurwerk uit Shanghai, een ambacht die deel uitmaakt van China’s nationale ontastbaar cultureel erfgoed. Het ontwikkelde zich van traditioneel borduren en is blijven innoveren.

Wollen borduurwerk kent zijn oorsprong in Europa en werd op het einde van de 19e eeuw geïntroduceerd in China. In de jaren 1940 groeide de industrie van wollen borduurwerk in Shanghai. Met de voorstelling van westerse kunst door middel van verscheidene naaldvaardigheden begonnen Chinese familiale ambachten hun weg naar het internationale toneel te vinden.

De tentoongestelde werken, elk vervaardigd door moderne borduurkunstenaars uit Shanghai, geven blijk aan deze integratie van oosterse ambacht en westerse kunst, die de tentoonstelling hult in een cross-culturele charme. Naast de recreatie van schilderijen door westerse kunstenaars wordt ook de natuur afgebeeld. Zowel Chinese als Europese landschappen worden gedemonstreerd en culturele bezienswaardigheden voegen een bijkomend element toe in deze diverse, maar samenhangende tentoonstelling.

Deze stukken komen van het Shanghai Museum of Arts and Crafts, dat gevestigd is in een Frans renaissancegebouw uit 1905. Treffend voor een museum dat zowel tastbaar cultureel erfgoed (fijne kunst) als ontastbaar cultureel erfgoed (traditionele kunst- en ambachtvaardigheden) tentoonstelt, is het gebouw zelf nu ook beschermd Chinees cultureel erfgoed.

Breng een bezoek aan het Centrum om verbluft te worden door het wollen borduurwerk uit Shanghai en ontdek verschillende weergaves van vertrouwde schilderijen en bezienswaardigheden. Hoeveel herkent u er?

Wollen borduurworkshop

Voordat de tentoonstelling onthuld wordt, organiseert het Centrum een wollen borduurworkshop op 4 juli om 17:00, om u de vaardigheden en technieken voor een wollen borduurwerk te leren! Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht, gezien het beperkte aantal plaatsen (max. 20 deelnemers). Gelieve een e-mail te sturen naar info@cccbrussels.be om in te schrijven.

Shanghai Woolen Needlepoint Tapestry
GRATIS TOEGANG
5 juli – 18 september
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum, gesloten van 1 tot 18 augustus.

Gesteund door
Shanghai Culture and Tourism Administration
Shanghai Municipal Commission of Economy and Information Technology 

Georganiseerd door
China Cultural Center in Brussels
Shanghai International Culture Association
Shanghai Museum of Arts and Crafts

Medeorganistors
Gaoqiao Woolen Needlepoint Tapestry Gallery
Shanghai Art & Design Academy
Shanghai Institute of Arts and Crafts
Shanghai Arts and Crafts Association
Shanghai Academy of Arts and Crafts
Shanghai Industrial Art Design Association

Dit programma is onder voorbehoud, volg onze Facebook page om op de hoogte te blijven!