Ambassadeur CAO Zhongming bezoekt het Chinees Cultureel Centrum in Brussel

In de ochtend van 7 maart 2019, bracht Z.E. Ambassadeur CAO Zhongming van de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België een bezoek aan het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Hij werd vergezeld door Dhr. XIANG Shihai, Raadgever voor Cultuur van de Chinese Ambassade in België, en Dhr. GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel.

Z.E. Ambassadeur CAO en zijn entourage bezochten eerst de tentoonstellingen voor Chinees nieuwjaar: “The Chinese Zodiac” en “Keeping Warm”. De Directeur van het Centrum, Dhr. GE Yiyou, legde tijdens de rondleiding uit dat “ter gelegenheid van Chinees nieuwjaar, het Centrum twee fraaie tentoonstellingen nauwkeurig had geselecteerd en gecureerd. Niet alleen zijn deze origineel en eigentijds, ze integreren ook Chinese en westerse elementen, met als doel de verspreiding van de positieve energie rond Chinese cultuur en kunst in een hedendaagse context. Tijdens het bezoek haalde Ambassadeur CAO de ingenieuze aanpak van de tentoonstelling “The Chinese Zodiac” aan, die aan de hand van westerse terminologie een Chinees creatief concept interpreteert. De tentoonstelling “Keeping Warm” dringt door tot het hart van het Chinese volksleven, maar weet ook een snaar te raken bij het plaatselijke publiek door de koude winter te verwarmen. Het team van het Centrum deelde de Ambassadeur trots mee dat de twee tentoonstellingen sinds hun opening een groot aantal Belgische enthousiastelingen trokken. Talrijke gasten werden gecharmeerd door de kunstwerken en velen trokken foto’s van en met de tentoongestelde kunst. Een van de meest populaire werken is de voorstelling van de 12 Chinese horoscopen in kalligrafische stijl. Door de Chinese horoscoop te interpreteren aan de hand van kalligrafie en gewassen inkt, huldigt de artiest zowel de vorm als de geest van Chinese cultuur. Op die manier wordt een bezoek aan het Chinees Cultureel Centrum een levendige “eerste les” voor veel Belgische bezoekers om China te begrijpen.

Ambassadeur CAO heeft ook meer informatie gekregen over de zes studentenbezoeken die het Centrum onlangs heeft georganiseerd. In de context van het “Experience China”-programma hebben lokale studenten de tentoonstellingen voor Chinees nieuwjaar bezocht en werden ze ondergedompeld in de Chinese cultuur. Het Centrum bood dit jonge publiek de unieke kans om het “idealisme” van China te leren kennen. De leeftijd van deze studenten reikte van 6 tot 20 jaar. Ze kwamen van vijf lokale scholen of organisaties in Brussel (een Nederlandstalige school, een Franstalige school en drie Franstalige organisaties) en van een hogeschool. De studenten bezochten de tentoonstelling, gingen interacties aan met het team van het Centrum en leerden bij over de Chinese folklore van het Lentefestival. Zo verworven ze kennis over China aan de hand van deze schitterende ervaring. Z.E. Ambassadeur CAO verklaarde de verreikende rol van het Centrum als belangrijk venster om Belgische burgers te helpen China te verstaan: “Diepgeworteld in België heeft het Centrum actief de Chinese cultuur gepromoot aan de lokale bevolking. Het was ook betrokken in de interculturele dialogen tussen China en België.” De Ambassadeur ging verder: “Het Centrum is actief betrokken in het lokale culturele leven en beantwoordt aan de noden van plaatselijke scholen om de Chinese cultuur te verstaan. In de toekomst kan het Centrum langetermijn samenwerkingen opbouwen met plaatselijke scholen om studentenbezoeken een permanente activiteit kunnen worden. Niet alleen zal dat de populariteit van het Centrum ten goede komen, het zal ook het zaadje van de Chinese cultuur planten in de jonge generatie ter plekke.

Later deelde Directeur GE het werk en de geplande activiteiten voor 2019 met Ambassadeur CAO. Hij legde uit dat de evenementenreeks rond “Happy Chinese New Year” een groot aantal Belgen en Chinezen aantrok. Het Centrum streefde ernaar een warm gevoel van thuis te bieden aan zowel Chinese als buitenlandse vrienden die samenkwamen voor het Lentefestival van 2019. “We hebben gedetailleerde plannen voor verscheidene evenementen in 2019 en zullen ons inspannen om het beste van de Chinese cultuur te presenteren aan het lokale publiek. Dit jaar zal het Centrum steeds een warmer en down-to-earth Chinees verhaal vertellen via gevoel, vitaliteit en culturele essentie. Chinese cultuur is nooit verafgelegen, het raakt aan veel Europese culturen. Wanneer beide culturen elkaar ontmoeten, zal de wereld een mooiere plaats worden”, concludeerde Directeur GE.

Na het verslag van Directeur GE over de dagelijkse inzet en het jaarlijkse werkplan van het Centrum, erkende Z.E. Ambassadeur CAO de belangrijke rol van het Centrum in de promotie van people-to-people uitwisselingen tussen China en België en in de verspreiding van beide culturen. Hij staat compleet achter de initiatieven van het Centrum om de inhoud te verrijken, de manier van cultuur tonen te innoveren en in lokale culturele activiteiten te integreren. De Ambassadeur moedigde het Centrum doorlopende inzet aan om “buiten te gaan, binnen uit te nodigen en te integreren” en diverse middelen aan te wenden om de Chinese cultuur nog beter te promoten. Hij haalde aan dat het jaar 2019 de 70e verjaardag is van de oprichting van de Volksrepubliek China en hij wenst dat het Centrum een blijvende rol zal spelen in de verdieping van de wederzijdse verstandhouding, de versterking van de vriendschap tussen mensen en de promotie van uitwisselingen en wederzijds leren tussen beide landen.