Ballet Heruitgevonden : Beijing Dance Theater Verenight Literatuur en Ballet

Het Chinees Cultureel Centrum heeft één van China’s meest prestigieuze modern balletgezelschappen ontvangen om de fusie van traditionele Chinese literatuur en moderne dans te vieren.

Tijdens de avond van 5 september was het Chinees Cultureel Centrum verheugd om een lezing te presenteren in combinatie met optredens van het Beijing Dance Theater, een Chinees modern balletgezelschap. Het optreden was onderdeel van hun 10e verjaardagstournee “Chinese Literature and Contemporary Ballet”. De show was een fusie van optredens van het Beijing Dance Theater met de lezing: na elke uitleg kwamen dansers op het toneel om deze woorden te illustreren en de lectuur tot leven te brengen. Deze formule bleek zowel informatief als innemend te zijn.

Aangezien Mevr. WANG Yuanyuan, artistiek directrice van het gezelschap, niet aanwezig kon zijn wegens een blessure, was het Mr. WANG Yinan, vicedirecteur, die het woord voerde. Hij begon zijn lezing met het uitdrukken van zijn dankbaarheid aan zowel het Chinees Cultureel Centrum als de Chinese Ambassade in het Koninkrijk België voor de gelegenheid om voor de eerste keer op te treden in Brussel.

De lezing presenteerde vervolgens de achtergrond van modern ballet, wat wordt gekenmerkt door de emotionele uitdrukking, in tegenstelling tot traditioneel ballet. Mr. WANG gaf aan dat “hoewel modern ballet reeds een honderdjarige geschiedenis kent, het nog steeds niet goed gekend is in China”. Vervolgens legde hij uit dat de combinatie van klassieke literatuur en modern ballet de verschillende stijlen aanvult en een moderne visie op zowel Chinese en Europese literaire meesterwerken oplevert. In de balletopvoeringen die werden geïnspireerd door ofwel een toneelstuk, ofwel een gedicht, wordt elke danser een specifiek onderdeel van het geheel, wat resulteert in een poëtische uitdrukking van ritme en elegantie. De dansers op het podium brachten dit perfect in beeld.

Tijdens de lezing kreeg het publiek bovendien videofragmenten te zien van de bekendste choreografieën uit het oeuvre van het Beijing Dance Theater, waaronder “Beyond the Shadow” (geïnspireerd door Luo Fu), “A Leaf in the Storm” (geïnspireerd door Lin Yutang), en “Hamlet” (geïnspireerd door William Shakespeare).

Vervolgens werd de show afgesloten met het hoogtepunt, waarbij de dansers hun beroemdste dans “Farewell Shadow”, gebaseerd op een bekend Chinees gedicht, uitvoerden. De zes dansers kwamen op het toneel voor een verfijnde balletopvoering in de lucht, waarbij hun lichamen al de emoties in dit meesterwerk uitdrukten. Het publiek werd volledig betoverd en bevestigde de steeds groeiende interesse van het Europees publiek voor Chinese kunst en cultuur.