“Chevaux de Przewalski, retour en terre sauvage”

Ter gelegenheid van de succesvole samenwerking tussen China en België om de Przewalski paarden – de laatste echte wilde paarden ter wereld – weer in hun natuurlijke omgeving in Xinjiang Autonome Regio, Gansu Provincie en Inner Mongolia Autonome Regio te brengen, heeft het Chinees Cultureel Centrum de premiere van de documentaire “Chevaux de Przewalski, retour en terre sauvage” gehost. De documentaire werd geproduceerd door de RTBF in samenwerking met de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België en het Domein van de Grotten van Han. Tegelijkertijd werd een unieke fototentoonstelling over Xinjiang gehouden. Het evenement werd gehouden in aanwezigheid van prominente gasten, namelijk Z.Ecx. QU Xing, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, de heer Paolo Fontani, Directeur van de Unesco liaision office in Brussel, mevrouw Brigitte Malou, Directeur van het Domein van de Grotten van Han en de heer Tanguy Dumortier.

Ter gelegenheid van dit speciale evenement werd een openingsceremonie gehouden en georkestreerd door de prominante gasten. Z.Ecx. QU Xing, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België nam het woord om zijn dankbaarheid en vreugde uit te spreken over de verwezenlijking van zulke documentaires die mensen kennis bijbrengen en de unieke schoonheid van elk land aantoont. Hij begon zijn toespraak met het uitspreken van het woord “Han” in Chinees, verwijzing naar de beroemde Han dynastie, en vergeleek zo het Domein van de Grotten van Han met de grote Han beschaving. De Ambassadeur legde vervolgens de nadruk op de goede relatie tussen België en China: “De hulp die België heeft geboden bij de reïntroductie van de Przewalski paarden in Mongolie creëert een mooi visitekaartje voor België in China. Een grote vriendschap werd reeds eerder gecreëerd tussen de twee naties door de successvolle adoptie van twee Chinese pandas in België. “De Belgische hulp bij het preserveren van de paarden is van onschatbare waarde voor de Chinezen, wetende dat de Przewalski paarden de Chinese bevolking nog nauwer aan het hart liggen dan de pandas,”, legde hij uit. Ambassadeur QU Xing beeindigde zijn toespraak met een dankwoord gericht aan alle partners die de realisatie van dit project mogelijk maakten en met een wens voor “een verdere vruchtbare samenwerkingen tussen de twee landen”.

De Ambassadeur werd gevolgd door de heer François Tron, Directeur van de RTBF. De heer Tron begon zijn toespraak met een dankwoord: “we genieten van een langlopende relatie met de Chinese Ambassade die meer op een echte vriendschap lijkt dan op een simpele professionele samenwerking. De Ambassade doet beloften die worden waargemaakt. Het is immers dankzij hun hulp dat zo een overzichtelijke en unieke documentaire mogelijk gemaakt werd. Momenteel is de RTBF een nieuwe samenwerking aan het uitwerken met de Chinese instanties om nieuwe successen te bereiken in de toekomst.”

De heer Tanguy Dumortier, presentator van het oudste Europese TV programma “Le Jardin Extraordinaire” was trots om zijn werk aan het publiek voor te stellen. Hij benadrukte het nut van vriendschappen zoals die tussen China en België in de strijd over de bescherming van de fauna en de flora. “Het gemeenschappelijk belang om de Przewalski paarden te beschermen bracht onze twee landen dichter bij elkaar”, verklaarde hij.

Mevrouw Brigitte Malou, Directeur van het Domein van de Grotten van Han, was verheugd om haar enthousiasme te delen over de samenwerking tussen haar domein en Xinjiang. “Tijdens dit project werden verbindingen gecreëerd tussen landen en mensen en werden bruggen gebouwd desondanks de taalkundige en culturele verschillen. We zijn heel fier om een rol te hebben gespeeld in de herinvoering van de Przewalski paarden in hun natuurlijke omgeving”, besloot ze.

Na de openingsceremonie werden de gasten uitgenodigd om de premiere van de documentaire over deze speciale paarden te bekijken. De Przewalski paarden werden slechts in 1879 ontdekt door een Poolse kolonel, maar bestaan uiteraard al veel langer. De wilde paarden werden reeds afgebeeld in grotschilderingen door onze voorouders. Helaas is de diersoort bedreigd sinds 1960 door de menselijke lust om het ontembare te temmen. Belangrijke initiatieven werden gestart om de totale uitsterving van de paarden te vermijden op een moment wanneer er slechts nog tien paarden leefden in Xinjiang, Gansu en Inner Mongolia. China en België hebben toen beslist om samen te werken en hebben sindsdien een vruchtbaarheidsplan uitgevoerd in samenwerking met andere Europese landen zoals Tsjechië.

Een jaar na de eerste transfer van een Przewalski paard van Han-sur-Lesse naar China was de RTBF verheugd om hun nieuwste documentaire over dit uitzonderlijke paardenras te presenteren en de ondernomen acties aan te halen om deze dieren te beschermen. De directeur en de presentator van de documentaire, de heer Patrick Destiné en de heer Tanguy Dumortier, samen met hun team, volgden het werk van deelnemende mensen die het goed verlopen van de beschermingsprocedure garanderen in België, Tsjechië en China. Vandaag de dag heeft deze samenwerking de productie van honderd paarden al mogelijk gemaakt, en de partijen hopen om een totaal aantal van 2000 dieren te bereiken.“Le Jardin Extraordinaire” is een van de beste TV programma’s geproduceerd door de RTBF. Het begon 53 jaar geleden en heeft sindsdien documantaires uitgezonden over bedreidge diersoorten en unieke landschapen wereldwijd.

Na de premiere van de hoopgevende documentaire werden de 150 gasten uitgenodigd om van Chinese specialiteiten te genieten. Met een glasje in de hand wandelden de bezoekers rond de tentoonstelling van 45 foto’s over het leven en de cultuur in Xinjiang, de Przewalski paarden en unieke foto’s genomen tijdens het maken van de documentaire. “Zulke tentoonstellingen zijn bijzonder. Ze moedigen de mensen aan om de schoonheid van unieke dieren te waarderen en te beschermen”, concludeerde een gast.

De documentaire zal worden uitgezonden op 22 april 2018 op RTBF en zal online kunnen worden bekeken via RTBF Auvio https://www.rtbf.be/auvio/detail_le-jardin-extraordinaire?lid=128020.