Het Chinees Cultureel Centrum lanceert het Lentefestival van 2018

Van 9 februari 2018 tot en met 2 maart 2018 organiseert het Chinees Cultureel Centrum in Brussel een schilderijtentoonstelling over Chinees Nieuwjaar met kunst rond het thema van het Chinese Lentefestival. Ter gelegenheid van deze exhibitie werd op de avond van donderdag 7 december een officiële openingsceremonie georganiseerd in aanwezigheid van prominente gasten. De festiviteiten gingen door op 9 februari op de British School of Brussels en op 11 februari in Durbuy.

De viering van het Chinese Nieuwjaar op het Chinees Cultureel Centrum

Op 8 en 9 februari 2018 kwamen ongeveer 220 mensen naar de schilderijtentoonstelling over Chinees Nieuwjaar en de Folk Culture Experience Days ter gelegenheid van het Chinese Lentefestival, door de heer TAN Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel beschreven als het “belangrijkste en gewichtigste feest voor Chinese mensen”.. De openingsceremonie vond plaats op 8 februari in aanwezigheid van de heer XIANG Shihai, Counselor of Culture van de Ambassade voor de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, en mevrouw XIAO Yexing, Directeur van het Shanghai Mass Art Center en Directeur van het Shanghai Intangible Cultural Heritage Protection Center. De heer XIANG Shihai was verrukt om zijn beste wensen voor het Nieuwe Jaar van de Hond uit te spreken: “Honden zijn de beste vrienden van de Chinese mensen. Ze zijn een symbool van welvaart, geluk en success. Daarom wil ik u een gelukkig nieuwjaar van de hond wensen, vol geluk, loyaliteit en welvaart.” Mevrouw XIAO Yexing sloot de openingsceremonie af met een dankrede: “ Het Shanghai Mass Art Center en het Shanghai Intangible Cultural Heritage Protection Center bewijzen het Centrum een eer en bedanken het Centrum voor hun betrokkenheid.”

Na de openingsceremonie volgde er een spetterende show die startte met een concert van de A Capella Vocal Band uit Baoshan District, Shanghai, en werd gevolgd door een goochelshow van de tovenaar Liu Mingya. De feestelijke en verukkelijke stemmen van de zangers en zangeneressen verwarmden de atmosfeer en symboliseerden de goede start van het Lentefestival. Later verwonderde de tovenaar het publiek met gekke trucjes. Zowel de kinderen als de volwassen waren onder de indruk van Liu Mingya. De show werd gesloten door twee musici die Chinese traditionele feestelijke musiek speelden. Het publiek werd dan uitgenodigd om van Chinese hapjes en een drankje te genieten. In de tussentijd brachten Chinese kunsthandwerkers leven in de receptie, met workshops over Shanghai Papierknippen, borduren van Chinese knoopzakjes, Duo Yun houtblok watermerken en Luodian lantaarnmaken. Elk van deze kunstvoorwerpen was uniek en handgemaakt.

De heer TAN Shu beschreef het Centrum als “een Chinees salon waar vrienden uit het hele wereld welkom zijn”, en het publiek kon de waarheid van deze woorden voelen tijdens de hele avond. De tevredenheid van de gezinnen waren opnieuw het bewijs van eensuccess, en het Centrum kijkt er naar uit om de volgende evenementen te organiseren.

 

Folk Culture Experience op de British School of Brussels

Op 9 februari waren het Centrum en hun team uitgenodigd door de British School of Brussels (BSB) om de Chinese cultuur aan de leerlingen te presenteren. De BSB, op hun beurt, was verheugd om de heer TAN Shu, de heer XIANG Shihai, mevrouw XIAO Yexing, en de heer CHEN Dong, Minister Counselor van de Chinese Ambassade en zijn vrouw te ontmoeten. Melanie Warnes, de directeur van de school, was verheerd om deze prestigieuse gasten te verwelkomen.

De heer Neil Ringrose, de vice-directeur en directeur van de lagere school, gaf het Chinese team een warm onthaal en was blij om uit te leggen dat deze activiteiten deel uitmaakten van een groter vormingsprogramma over internationale culturen georganiseerd door de school.

Na een drakendans door de kleinere kinderen van de school, en een presentatie over China door een Shanghainese student, was het de beurt aan de A Capella Vocal Band (gebracht door het Centrum naar de BSB) om op te treden. Hoewel alle liedjes in het Chinees waren, konden de kinderen echt van de show genieten, en de taal bleek geen barrière te vormen. De oude uitdrukking “musiek is de universele taal” werd hierbij bevestigd. Daarna kwam de tovenaar Liu Mingya op om zijn beste trucjes opnieuw te tonen. De kinderen waren dolblij. Uiteindelijk namen de studenten deel in vier verschillende workshops en leerden meer van Chinese ambachtkunsten zoals papierknippen, borduren van Chinese knoopzakjes of houtblok watermerken.

Na een grote “Xièxiè” van alle studenten voor het Centrum en de artisten om die dag zo speciaal te maken, was het tijd om terug naar huis te gaan, het hoofd vol met goede herrineringen.

 

Het begin van de Chinese Culture Week in Durbuy

Op 11 februari waren het Chinees Cultureel Centrum en de delegatie van artisiten uit Shanghai uitgenodigd door de gemeente Durbuy en de Chinese Ambassade, om deel te nemen aan de Durbuy Chinese Culture Week. Chinese decoraties waren overal in de stad te zien. De hemel was roodgekleurd door de honderden lantaarns die in het stadje hingen, en ook de Belgische en Chinese vlaggen wapperenden in dewind. De namiddag werd geanimeerd door een levendige leeuwendans en een percussievoorstelling. De eerste dag van de Chinese Culture Week in Durbuy was heel vrolijk en symboliseerde de gelukkige sfeer van het Lentefestival.

De inauguratie van de Chinese Culture Week en de openingsceremonie van de Peking Opera Art Show vonden plaats in het Durbuy Contemporary Art Museum, een beschermd historisch gebouw. Veel prominente gasten namen deel aan de inauguratie: Zijne Excellentie de heer QU Xing, Ambassadeur van de Volksrepubliek China inhet Koninkrijk België, de heer XIANG Shihai, Counselor of Culture van de Ambassade, de heer TAN Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, de heer René Collin, Waalse Minister van Toerisme, de heer Philippe Bontemps, Burgemeester van Durbuy, de heer Frédéric Rouard, Schepen van Toerisme in Durbuy, de heer Bernard Chariot, stadsambtenaar, mevrouw XIAO Yexing, Directeur van het Shanghai Mass Art Center en Directeur van het Shanghai Intangible Cultural Heritage Protection Center en mevrouw Moureau, curator van Halle aux Blés in Durbuy. Ambassadeur QU Xing nam tijdens zijn speech uitgebreid de tijd om de verschillenden Belgische steden die de voorbije vier jaar reeds deelgenomen hebben in de viering van het Chinese Nieuwjaar,  op te noemen. Deze steden zijn namelijk, Stad Brussel, Dinant en Huy. De Ambassadeur drukte verder ook op het hart dat de belangstelling van het Belgische publiek voor de Chinese cultuur blijft groeiend over de jaren.

Ambassadeur QU Xing en Waalse Minister van Toerisme de heer René Colling namen met veel plezier deel in de Folk Culture Experience activiteiten  en praatten met veel belangstelling met verschillende vertegenwoordigers van de culturele erfgoed om meer over de Chinese nieuwjaarstradities te leren. Omdat Minister Collin in het jaar van de hond is geboren, kreeg hij van een kunsthandwerker een handgemaakt papieren hondje.

Na de openingsceremonie gingen Ambassadeur QU Xing en Burgemeester Frédéric Rouard samen met mensen van de lokale gemeenschap naar Salle Mathieu De Geer in Barvaux om er van een show van de A Capella Vocal Band, de tovenaar en de andere Chinese artisten te genieten. De sfeer van het Lentefestival en de oprechte Chinese wensen hebben opnieuw iedereen gelukkig gemaakt en mooie herinneringen achtergelaten.