Concert als eerbetoon aan vriendschap tussen China en Wit-Rusland

Om de vriendschap tussen China en Wit-Rusland in de bloemetjes te zetten, hebben de Chinese ambassade in België en de Wit-Russische ambassade in België samen een concert georganiseerd in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Het werd een vriendschappelijke en harmonieuze avond.

Ter ere van de vriendschap tussen de twee landen werd op 18 april het China-Belarus Friendship Concert gehouden in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Dit evenement werd ondersteund door de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, de Ambassade van de Republiek Belarus in het Koninkrijk België en het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Zowel Z.Exc. CAO Zhongming, Ambassadeur van China in België, als Z.Exc. Aleksandr MIKHNEVICH, Ambassadeur van Wit-Rusland in België, woonden het concert bij. Onder de gasten waren ook Z.Exc. Sandro SIGGIA, Voormalig Ambassadeur van Italië in België; Z.Exc. Erkinkhon RAHMATULLOZODA, Ambassadeur van Tadzjikistan in België; Z.Exc. Dilyor KHAKIMOV, Ambassadeur van Oezbekistan in België; Z.Exc. Lilian DARII, Ambassadeur van Moldavië in België en Luxemburg; Z.Exc. Eugen CARAS, Ambassadeur van Moldavië in de EU; H.Exc. Aigul KUSPAN, Ambassadeur van Kazachstan in België; H.Exc. Natalie SABANADZE, Ambassadeur van Georgië in België en Luxemburg; Z.Exc. Fuad ISGANDAROV, Ambassadeur van Azerbeidzjan in België en Luxemburg; H.Exc. Maya DOBREVA, Ambassadeur van Bulgarije in België; Z.Exc. Chary ATAEV, Ambassadeur van Turkmenistan in België; en Z.Exc. Tatoul MARKARIAN, Ambassadeur van Armenië in België. Op het evenement kwamen in totaal ongeveer 160 gasten samen. 

Voordat het concert begon, nam Z.Exc. Ambassadeur Aleksandr MIKHNEVICH het woord om het publiek te verwelkomen. Hij uitte grote verwachtingen voor het gezamenlijke optreden door Wit-Russische en Chinese artiesten dat symbool staat voor de vriendschap tussen de twee landen. Hij schetste ook de lang gevestigde en steeds evoluerende goede relaties tussen Wit-Rusland en China: “Leiders van onze landen verklaarden dat Wit-Rusland en China opgeschoven zijn naar een nieuwe fase van bilaterale samenwerking en strategische partners geworden zijn.”

Z.Exc. Ambassadeur CAO Zhongming volgde hem met een warm welkom. Hij bekrachtigde de voortdrijvende ontwikkeling van de relaties tussen China en Wit-Rusland de voorbije jaren, met de versterkende samenwerking tussen beide partijen in het kader van het “One Belt, One Road”-initiatief. Over het vriendschapsconcert zei hij: “Muziek is de gemeenschappelijke taal van de mensheid. Ik geloof dat de uitwisselingen tussen de artiesten van onze twee landen de artistieke vlam kan ontbranden en de motor achter de vriendschap en samenwerkingen tussen China en Wit-Rusland kan ontsteken.”

Het China-Belarus Friendship Concert stelde zowel Wit-Russische als Chinese muzikanten voor. Zangers Liudmila KARPUK, WANG Tiemin en CHENG Bo brachten solo’s, duetten en voerden enkele stukken samen op. Hun repertoire bevatte Wit-Russische werken, zoals de concertaria “Wit-Rusland”, en Chinese nummers, bijvoorbeeld “Mijn geliefde China”. Daarnaast presenteerden ze uitvoeringen uit klassieke opera’s als “Carmen” en “De Siciliaanse vespers”. Violiste Yuliya LEBEDENKO kwam ook ten tonele en speelde verscheidene klassieke stukken, onder andere van “De vier seizoenen”. Het concert werd begeleid door pianiste Anastasia KENNER-KOZHUSHKO en gedirigeerd door Philippe GÉRARD. Met de klemtoon op de vriendschap tussen China en Wit-Rusland schonken deze muzikanten de gasten een onvergetelijke harmonie.