Dubbele viering voor 70e verjaardag Volksrepubliek China en Midherfstfestival

Op 9 september verwelkomde het Centrum het Shanghai Ballet voor een special opvoering van “The Glamor of Dance” om de 70e verjaardag van de stichting van de Volksrepubliek China en het Midherfstfestival.

September is een bruisende maand voor het Centrum. Oude en nieuwe studenten starten met lessen uit het diverse opleidingsaanbod van het Centrum, bezoekers grijpen de kans om de Shanghai Woolen Needlepoint Tapestry te bewonderen voordat de tentoonstelling sluit en de vierde verjaardag van het Centrum nadert.

Natuurlijk bereidt het Centrum ook festiviteiten voor ter ere van de 70e verjaardag van de stichting van de Volksrepubliek China. Voor deze gelegenheid werd het Shanghai Ballet uitgenodigd om “The Glamor of Dance” te presenteren in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel op 9 september. Tegelijkertijd was de balletopvoering een viering van het Midherfstfestival, dat op 13 september valt dit jaar.

Het evenement verwelkomde zowel leden van de overzeese Chinese gemeenschap als Belgische en Europese gasten. Zo bracht het ongeveer 130 aanwezigen samen, waaronder Z.Exc. Ambassadeur ZHANG Ming, Hoofd van de Chinese Missie aan de EU, en zijn echtgenote mevrouw CAI Xiaoli; dhr. WANG Hongjian, Chargé d’Affaires van de Chinese Missie aan de EU; dhr. CHE Weimin, Minister-Counselor van de Chinese Missie aan de EU; dhr. XIANG Shihai, Raadgever van Cultuur van de Chinese Ambassade in België.

Het Shanghai Ballet trakteerde het publiek op een avond gekenmerkt door de originele artistieke stijl van het gezelschap. De opvoering werd geregisseerd door mevrouw XIN Lili, de directeur van het Shanghai Ballet en zelf een nationale danser van de bovenste plank. Het programma deed de creatieve kracht van het innovatieve Shanghai Ballet uit de doeken, met zijn veertig jaar geschiedenis en faam voor perfectionisme. In de opvoering was ook plaats voor een interactief element. Na een dans konden leden van het publiek vragen stellen over wat ze hadden gezien. Zo motiveerde mevrouw Xin bepaalde artistieke keuzes en lichtte ze toe hoe een balletproductie tot stand komt.

Het talent en de bedrevenheid van de balletdansers werden feilloos in de verf gezet in beide choreografieën. De eerste was “Lost Star”, gechoreografeerd door dhr. WU Husheng, een van de nationale dansers van de bovenste plank in het Shanghai Ballet. Zijn werk legde zich toe op het thema “groei” en werd geïnspireerd door zijn eigen observaties in het leven. Dhr. Wu mikte op de samensmelting van de meest ingrijpende ervaring met de melodieën van de klassieke muziek. Zijn interpretaties kwamen tot leven in dit neoklassieke ballet via de dynamische lichaamstaal van de dansers.

De tweede choreografie op het programma was het hedendaagse werk “A Tale to Tell” door dhr. CHEN Qi. Hij koos ervoor de essentiële expressie van beweging naast zich neer te leggen en enkele tegenstellingen te creëren, zodat diverse personages dansten in specifieke gevoelens. Vanwege afonie in zijn familiegeschiedenis verwerkte dhr. Chen ook gebarentaal, dat hij leerde als kind, in dit werk en drukte emoties uit via ritme.

Met deze introductie tot ballet in Shanghai-stijl slaagde de opvoering van “The Glamor of Dance” erin het publiek te betoveren, zeker dankzij de korte afstand tussen podium en publiek, wat een bijzonder intense ervaring opleverde. Deze ervaring heeft nog een brug gebouwd voor culturele uitwisseling tussen China en België. De vriendschap tussen deze twee landen versterken was de ideale manier om de 70e verjaardag van de Volksrepubliek China en het Midherfstfestival te vieren.