3 studenten van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel komen met schitterende herinneringen terug uit China!

Ieder jaar organiseert het Chinees Ministerie voor Cultuur de Chinese Culture Trip 文化中国行, waarbij 60 studenten van de Chinese Culturele Centra uit de hele wereld de kans krijgen om naar China te reizen in hun zoektocht om de Chinese cultuur beter te leren kennen. Drie studenten van het Chinees Cultureel Centrum te Brussel sloten zich bij deze tiendaagse reis naar China aan. Op 14 december 2017 werden zij samen met hun families in het Centrum uitgenodigd, om hun ervaringen en ontdekkingen te delen. Voor deze gelegenheid toont de tentoonstelling “China through our lens – Experience China 2017” de reisfoto’s van de studenten in het Centrum voor enkele weken!

Op donderdag 14 december brachten de studenten Vicky Vandecavey (Taiji), Marion Boulard (Qigong) en Natanaël Lambot (Chinese taal) een avond door in het Centrum om hun culturele reis doorheen China te delen. Tijdens hun trip kregen zij de kans om deel te nemen aan verschillende activiteiten en culturele bezoeken. De tentoongestelde foto’s zijn een geweldig souvenir van de plaatsen die zij bezochten, zoals de Grote Muur, de Verboden Stad, de Bund enzovoort.

De openingsceremonie van deze tentoonstelling begon met een woordje van Matsuo Schleusner, opleidingsbeheerder bij het Chinees Cultureel Centrum. Hij moedigde het publiek aan om in de wereld rond te reizen om een beter idee te krijgen van de verschillende culturen en wat zij ons kunnen bieden. De heer Xiang Shihai, Counsellor voor Cultuur bij de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België deelde ook enkele wijze woorden. Daarbij maakte hij de opmerking dat reizen en lezen twee van de belangrijkste bronnen van kennis zijn. Nadien waren de reizigers aan de beurt om te spreken. Vicky Vandecavey was de eerste die haar prachtige herinneringen en ervaringen deelde met het publiek. Ze sprak over hoe zij onder de indruk was van de manier waarop China zijn voorouderlijke cultuur en erfgoed waardeert. Zo zag ze deze aspecten van culturele trots tijdens haar bezoeken aan het Song Qing Ling International Experience Center, de Grote Muur in Beijing en uiteindelijk ook in de manier waarop China mensen vanuit de hele wereld verwelkomt om meer te leren over hun unieke cultuur. Daarna hield Nathanaël Lambot, student Chinese taal, een toespraak in zowel het Engels als het Chinees. Hij legde uit hoe zijn eerste bezoek aan China hem sterk onder de indruk bracht. Aangezien hij zelf ook muzikant is keek hij er in het bijzonder naar uit om sommige van China’s traditionele muziekinstrumenten te ontdekken, waarbij hij de kans kreeg om enkele speciaalzaken te bezoeken. Hij nam zelfs een Chinese fluit mee naar huis, en speelde er tot de verbazing van het publiek een lied mee. Uiteindelijk bedankte Marion Boulard het Centrum voor de organisatie van de reis, die hen toegelaten heeft om meer over China te leren vanuit een verschillend perspectief. De trip heeft de drie reizigers zelfs extra aangemoedigd om hun inspanningen om meer over de Chinese cultuur te leren vol te houden, zelfs vanuit België.

Dit bevoorrechte moment liet het publiek toe om China te ontdekken door de lens van de reizigers, en om te leren over hun ervaringen tijdens deze reis. Als slot van de ceremonie kondigde het Centrum de trip “Experience China 2018” aan, en de opening van de inschrijvingen voor de verschillende cursussen die door het Centrum aangeboden worden tijdens het tweede semester.

Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel is verheugd om deze fototentoonstelling te houden en hoopt dan ook op een tweede editie volgend jaar, met de foto’s van een nieuwe groep van haar studenten.

Het Chinees Cultureel Centrum is open van maandag tot en met vrijdag van 9u30 tot 18u00.