De China-stand op het Brussel Stripfestival is officieel geopend!

Tijdens de ochtend van 2 september nam een officiële delegatie van het Center of International Cultural Exchange deel aan de openingsreceptie van de China-stand op het Brussel Stripfestival. De receptie vond plaats in het Chinees Cultureel Centrum, in de aanwezigheid van een aantal geselecteerde gasten en bevoorrechte leden van het Chinees Cultureel Centrum.

“We koesteren de wens om meer Chinese stripverhalen en artiesten in België te zien in de toekomst, om zo de relatie tussen China en België te versterken doorheen de cultuur van het stripverhaal, waarvoor we duidelijk dezelfde interesse delen”, bevestigde de heer YU Peng, directeur van het Center for International Cultural Exchange. Op deze gelegenheid nam ook de zoon van Zhang Leping, geestelijke vader van San Mao, het woord om een introductie te geven over het werk van zijn vader en het belang ervan voor de geschiedenis van de Manhua. “San Mao is voor China wat Kuifje betekent voor België. Hij is een speelse jongen met een goed gevoel voor rechtvaardigheid, een ware vriend voor vele generaties Chinezen. Ik hoop dat de Belgische bevolking hem beter kan leren kennen met deze tentoonstelling”, zei Zhang Weijung eerder vandaag.

Om het evenement af te sluiten nodigde het centrum mevrouw Vanessa Frangville, hoofddocent aan de ULB en specialiste inzake Chinese films, uit om een introductie te geven over het cinematografische werk rond het personage van San Mao, wat een groot aantal filmregisseurs en artiesten inspireerde. Een aflevering van de San Mao animatiereeks gecreëerd door Ah Da in 1984 werd voor de gelegenheid vertoond. De heer Jean Auquier, Directeur van het Belgisch Stripmuseum (CBBD), rondde de receptie af met enkele woorden over San Mao, die zijn eigen standbeeld heeft in het CBBD, en over de komende tentoonstelling over Chinese strips die het museum zal hosten in 2018.

Tijdens de eerste twee weken van september krijgt u verder de mogelijkheid om de manhua en Chinese animatiewerken te ontdekken in het Chinees Cultureel Centrum. Er staat een speciale selectie animatiefilms geprogrammeerd die vertoond zullen worden tijdens de wekelijkse Chinese Movie Nights.