Chinees Nieuwjaar in het Chinees Cultureel Centrum

Gedurende drie opeenvolgende dagen organiseerde het Chinees Cultureel Centrum gratis activiteiten in het teken van een “Gelukkig Chinees Nieuwjaar”. Honderden bezoekers, zowel kinderen als volwassenen, kwamen van heinde en verre langs om te genieten van een authentieke beleving van Chinees Nieuwjaar. Met folkloristische optredens, ambachtenworkshops en vertoningen van documentaires was de eerste viering van Chinees Nieuwjaar in het Chinees Cultureel Centrum ongetwijfeld een groot succes.

Het Chinees Cultureel Centrum trof grote voorbereidingen om Belgische bezoekers te verwelkomen voor Chinees Nieuwjaar. Het CCC-team was ontzettend enthousiast bij het vooruitzicht om het Lentefestival te vieren met het grote publiek, dat uitgenodigd was om langs te komen en drie opeenvolgende dagen van gezellige momenten te beleven. In totaal kwamen meer dan 300 mensen uit het hele land om het grootste Chinese festival te vieren op het Chinees Cultureel Centrum. Families, buren, nieuwe en terugkerende bezoekers, een groep kinderen uit de gemeente Wingene evenals een Chinese taalklas van de Universiteit van Bergen – vergezeld door het departementshoofd Chinees, de heer ZHANG Guoxian –, genoten van de feestelijke sfeer van het Nieuwjaar en namen deel aan de talrijke activiteiten in het teken van een “Gelukkig Chinees Nieuwjaar”. Velen onder hen waren zeer geïnteresseerd om meer te leren over de traditionele Chinese cultuur, kunsten en gewoonten, wat zij konden doen door middel van workshops, documentaires en shows.

Om de start van het Jaar van de Aap te markeren nam het Chinees Cultureel Centrum het Shanghai Fengxian Folk Art Performance gezelschap in dienst, en zij slaagden er dan ook in een kleurrijke show te brengen. Deze groep komt uit een voorstedelijke wijk in Shanghai en bestaat uit artiesten die geselecteerd werden uit meer dan 200 kunstgezelschappen. Dansers en zangers hebben de harten van het publiek veroverd door hun unieke choreografieën en stemmen. Het Shanghai Fengxian Folk Art Performance gezelschap toonde zijn vele talenten, waaronder gedaanteverwisselingen en rollende lampen, tijdens de shows voor een laaiend enthousiast publiek.

Daarnaast waren er verschillende workshops met Chinese kunstnijverheden opgezet in de lobby van het Centrum, om de verschillende technieken van papierknippen, Chinese knopen en kalligrafie te promoten bij het grote publiek. Jong en oud konden bovendien een kijkje nemen naar artiesten die kleine kleibeeldjes maakten en rollende lampen knutselden. De kinderen gingen naar huis met een schattig apenknuffeltje, en volwassenen met prachtige ambachtelijke kunstwerkjes. Dit deden ze op het ritme van de Chinese optredens en de vreugdevolle sfeer die heerste op het Chinees Cultureel Centrum voor Chinees Nieuwjaar.