Chinese Traditionele Culturele Levensstijl: wanneer Europeanen vandaag in de schoenen van oude Chinese geleerden staan!

Van 3 november tot en met 29 november host het Chinees Cultureel Centrum in Brussel een tentoonstelling die de verschillende bezigheden van geleerden in het Oude China voorstelt. Activiteiten en workshops gaven de bezoekers tevens de gelegenheid om in het Oude China te duiken en een glimp op te vangen van de Chinese traditionele culturele levensstijl

Op 2 november was de zaal volledig gevuld voor de opening van de nieuwste tentoonstelling van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, “In Pursuit of Harmony”. Voor deze gelegenheid had het Centrum de eer om de volgende gasten te verwelkomen: de heer Li Jianmin, Minister Counsellor van de Missie van China bij de EU; de heer Xiang Shihai, Culturele Counsellor van de Chinese Ambassade in België; de heer Tan Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel; mevrouw Liu Yang, vice-afdelingshoofd van het Network of International Culturalink Entities; de heer Qiu Ting, Professor in Chinese schilderkunst bij de Chinese Central Academy of Fine Arts; en mevrouw Zhao Jing, Curator van de tentoonstelling en directeur van het Wu Zuo Ren International Foundation of the Fine Arts Young Curators Fund.

Mevrouw Zhao Jing en de heer Qiu Ting werden vervolgens uitgenodigd om het publiek toe te spreken. Ze wensten beiden hun felicitaties voor de tentoonstelling en activiteiten, en hoopten om het erfgoed van de traditionele cultuur in onze hedendaagse levensstijl te brengen, wat een dieper inzicht in de relatie tussen de natuur en de mensheid zal meebrengen. De heer Xiang Shihai sloot de opening af en drukte daarbij zijn vreugde uit om deze soort tentoonstelling in Brussel te zien plaatsvinden: “omdat deze gelegenheden om de oude Chinese levensstijl te ontdekken en van interactieve workshops te genieten vandaag heel zeldzaam geworden is”.

De tentoonstelling “In pursuit of Harmony” heeft de vier seizoenen als thema, met schilder- en kalligrafiewerken van toonaangevende Chinese kunstenaars, onder wie Qiu Ting, Chen Shuxia, Zeng Jianyong, Zhao Jinhe, en Li Zhongguo. Op het eerste verdiep van het Centrum kunnen bezoekers tevens een erg boeiende uiteenzetting van culturele creatieve producten terugvinden, met het Chinese landschap en de theecultuur als thema.

Na de toespraken genoten de bezoekers van een cocktailreceptie en van thee- en wierookdemonstraties. Iedereen was verheugd om aan de avond deel te nemen, en keerde vast en zeker huiswaarts met zoete en geparfumeerde herinneringen, en een betere kennis van de traditionele Chinese levensstijl.

Workshops en lezingen
Tijdens de eerste dagen van de tentoonstelling warden een aantal workshops en lezingen georganiseerd, die een perfecte kans waren voor de deelnemers om kennis te maken met de Chinese traditionele levensstijl. Elk evenement was volledig volgeboekt; een weerspiegeling van de sterke interesse die de bezoekers van het Centrum hadden in dit onderwerp!

De heer Huang Yi, Curator van het Tianjin Agalloch Eaglewood Art Museum (letterlijk “Tianjin Agarhout Kunstmuseum”) gaf 20 deelnemers eerst een initiatie tot de geschiedenis en het gebruik van wierook, wat een belangrijk handelsgoed en voorwerp van culturele uitwisseling op de Zijderoute was. De deelnemers genoten daarnaast van een praktische workshop, waarbij zij hun eigen wierookchip maakten en het verbrandden, wat een zoet parfum in de ruimte verspreidde. De volgende dag werd een lezing en workshop over “The Overflowing Fragrance of Tea” (letterlijk “De Overvolle Geur van Thee”) geleid door de beroemde thee-artieste, mevrouw Zhao Jing. De ongeveer 40 deelnemers hadden het geluk om niet enkel te leren over de geschiedenis en de ontwikkeling van thee, maar ook om hun kennis aan te scherpen over zes verschillende theefamilies en hun gunstige eigenschappen. Daarnaast ging men ook aan de slag met het maken van eigen theepotjes, onder leiding van de aanwijzingen van een expert.  Als afsluiter van de activiteiten hield de heer QiuTing, Professor bij het Departement Landschapsschilderkunst  van de Chinese Central Academy of Fine Arts, een speciale culturele lezing over landschapsschilderijen. Gebruik makend van zijn eigen waardering voor de klassieke Chinese en westerse landschapswerken en muziek, gecombineerd met zijn innerlijke reis van decennia aan artistieke vormgeving, verlichtte hij het publiek over hoe artiesten hun innerlijke gevoelens overdragen met inkt en een dergelijke poëtische stemming zonder woorden uitdrukken.

Ontdek de foto’s van de openingsceremonie en de verschillende activiteiten in de fotogalerij!

De tentoonstelling “In pursuit of Harmony” wordt gehost door het Chinees Cultureel Centrum tot en met 29 november 2017. De tentoonstelling is gratis toegankelijk van maandag tot en met vrijdag, volgens de openingsuren van het Chinees Cultureel Centrum.