Groot succes op het Brussel Stripfestival!

De China-stand op het Brussel Stripfestival van 2 tot 4 september was een groot succes! Onze Chinese manhua-tentoonstelling “een ontmoeting met het Chinese stripverhaal: tussen traditie en moderniteit” trok honderden bezoekers aan. Onze twee getalenteerde artiesten maakten dan ook een grote indruk op het publiek, waaronder de Belgische Vicepremier Didier Reynders, die even langskwam voor een geleid bezoek van de tentoonstellingen en een meet-and-greet met Ms. Zao Dao en Mr. Zhang Weijun op zondag.

Dit jaar werd een oppervlakte van maar liefst 100m² gewijd aan de Chinese manhua in het Brusselse Warandepark. Het weekend werd opgeluisterd met een hele reeks activiteiten en randanimatie: tentoonstellingen, live tekensessies, tekenworkshops en nog veel meer.

De nieuwsgierige bezoekers kregen  de kans om de originele stripafbeeldingen te bewonderen van 10 van China’s meest vooraanstaande hedendaagse striptekenaars, waaronder Golo, Nie Chongrui, Nie Jun, Li Zhiwu, Wang He enzovoort. In het bijzonder de grote diversiteit en de hoge kwaliteit van de strips konden de bezoekers bekoren. Ook de overzichtstentoonstelling van een van de bekendste stripfiguren in China, het jongentje San Mao, trok heel wat bezoekers aan. De heer Zhang Weijun, zoon van Zhang Leping, de geestelijke vader van San Mao, nam de tijd om bezoekers te ontmoeten, een aantal boeken te signeren en vol passie te praten over het werk en het culturele erfgoed van zijn vader.

De China-stand had heel wat andere activiteiten, waaronder signeersessies en live tekeningen door Zao Dao. Deze jonge en getalenteerde artieste symboliseert de hedendaagse avant-garde scene van de Chinese artistieke gemeenschap. Met een bijzondere stijl en talent werkt zij voornamelijk met Chinese inkt en waterverf. Haar tekeningen staan bol van de poëzie en fantasie, en ze neemt dan ook echt de tijd om elk detail uit te werken op een rustige en precieze manier. Zao Dao bleef onverstoorbaar, zelfs wanneer een lange rij lezers zich in het paviljoen uitstrekte om elke namiddag van het festival hun beurt af te wachten. Sommigen wachtten zelfs langer dan 3 uren om een handtekening van de artieste te bemachtigen! Zao Dao wou haar lezers trouwens niet ontgoochelen en deed zelfs een extra moeite door langer te blijven na de sluitingstijd van het festival om hen een gepersonaliseerde tekening te geven, nog steeds haar kalmte en sereniteit bewarend. Haar vrijgevigheid en grote talent stelde iedereen bijzonder te tevreden, en haar boek was dan ook snel uitverkocht tijdens het weekend.

Ook de kinderen konden van het weekend genieten. Zo konden ze een teken- en kleurworkshop volgen met een andere Chinese artiest, Yang Shuran, die vol passie haar uiterste best deed om de jonge bezoekers te animeren en verrassen. Daarnaast konden de kinderen kijken naar afleveringen van San Mao, uit de serie van het jaar 1984 die geregisseerd werd door Ah Da, een Chinese animatiemeester bekend voor zijn werk op stille films. Zelfs zonder dialogen geraakten de kinderen nog betoverd door San Mao, een vindingrijk jongentje dat elke tegenslag in het leven probeert te overwinnen met een glimlach en een goed gevoel voor rechtvaardigheid.

Om het weekend af te sluiten daagde de Belgische Vicepremier, Didier Reynders, op aan de China-stand. Hij nam ruim de tijd om de tentoonstellingen bezoeken en de artiesten en de heer Zhang Weijun te ontmoeten. “Het is voor mij een waar genoegen om de China-stand te bezoeken en de deelname van Chinese artiesten te zien. Ik ben erg onder de indruk bij het bezichtigen van zowel de klassieke werken maar ook de werken van nieuwe artiesten uit China”, zei hij tijdens een interview met China Daily.

Honderden bezoekers genoten van de China-stand en gaven zeer positieve commentaren over onze activiteiten, die ongetwijfeld bij de meest populaire hoorden van het Internationale Paviljoen van het Festival. De ervaring gaat verder in ons Centrum, met een speciaal twee weken durend programma van Chinese animatiefilms, die deze week van start gaat met de film “Lotus Lantern”.

Wij willen graag onze bijzondere dank uitdrukken aan onze partners, namelijk het Center for International Cultural Exchange, Beijing Total Vision Culture Spreads Co., Ltd, en Atlas International Culture voor hun betrokkenheid en toewijding aan dit succesvolle initiatief.