Keramiekkunstenaars bezoeken het Jubelparkmuseum

De delegatie keramisten uit Jingdezhen kreeg het privilege om de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te bezoeken. De artiesten werden hartelijk verwelkomd door Nathalie VANDEPERRE, curator van de collecties van het Verre Oosten.

Aangezien het Chinees Paviljoen gesloten is sinds oktober 2013 wordt een deel van de Chinese keramiekcollectie momenteel tentoongesteld in het Jubelparkmuseum. Nathalie VANDEPERRE, hoofd van de Musea van het Verre Oosten (China, Japan en Korea), toonde de delegatie artiesten het geëxporteerd Chinees porselein, waarvan het museum een fantastische collectie heeft. De ontmoeting tussen Nathalie VANDEPERRE en CHEN Haibo, keramiekexpert, resulteerde in een waardevolle uitwisseling tussen beiden. CHEN Haibo en de keramisten waren dan ook uitermate geïnteresseerd in de verschillende collecties van het Verre Oosten en verrijkten de rondleiding met hun kennis.

Het bezoek eindigde met de donatie van een kunstwerk aan de collecties van het Verre Oosten. Het stuk in kwestie is een vaas gemaakt door de keramist WEI Jiansong. De kunstenaar studeerde af aan de Jiaotong University en is bekend in China voor zijn meesterschap van keramiekovens op hoge temperatuur (1300 °C). Hij gebruikt hedendaagse technieken terwijl hij de link behoudt met Chinese tradities. Het aangeboden kunstwerk heet “Glorious flowers in Spring and solid fruits in Autumn.” (letterlijk: “Glorieuze bloemen in de lente en stevige vruchten in de herfst”). Dit is een typische vaas in Chinees keramiek door zijn vorm en granaatappelmotief.

In de traditionele Chinese cultuur is de granaatappel een symbool van goed geluk en van de oogst. Met een hedendaags grafisch ontwerp in combinatie met de vrije hand van het traditionele Chinese inktschilderen gebruikt WEI Jiansong de artistieke expressie in zijn eenvoudigste vorm en de uitbundige effecten van glazuur door hoge temperatuur om de beste wensen voor de oogst en voorspoedige vooruitzichten te tonen.

Nathalie VANDEPERRE was geraakt door dit geschenk, dat een bijzondere plaats zal krijgen in de collectie van het Verre Oosten in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.