Muziekconcert – The Elegant East

Gedurende twee avonden werden de bezoekers van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel meegenomen op een reis naar het oude China door het Shanghai National Orchestra.

Op 3 en 6 juni bood het Chinees Cultureel Centrum in Brussel zijn gasten de gelegenheid om kennis te maken met voortreffelijke Chinese klassieke muziek, dankzij het concert « The Elegant East (Het Elegante Oosten) », in samenwerking met het Center for International Cultural Exchanges en het Shanghai National Orchestra.

Het Shanghai National Orchestra werd opgericht in 1952 en is het grootste moderne Chinese orkest in China. Het speelt een fundamentele rol in de geschiedenis van  Chinese muziek door traditionele en hedendaagse Chinese muziek te combineren. Het orkest is vooral bekend in China, maar geniet ook enige faam in Europa, waar het tijdens de Chinese nieuwjaarsperiode van 2015 op tournee ging doorheen 20 Europese landen. Het was dan ook een grote eer voor het Chinees Cultureel Centrum om het Shanghai National Orchestra voor twee optredens in juni te verwelkomen.

Het aanwezige publiek werd tijdens de avond meegevoerd op een reis naar China, en genoot van de nummers die werden gespeeld met traditionele instrumenten zoals de pipa, guqin, liuqin, bamboefluit enzoverder. Het talent van de muzikanten werd geprezen door een aantal voorname gasten, waaronder de heer He Yonghong, Minister-Counsellor van de Chinese Missie bij de EU, en de heer Nijs, voormalig Ambassadeur voor België in China.

Het laatste nummer dat werd opgevoerd was een cover van « Ne me quitte pas », dat origineel gezongen werd door Jacques Brel. Na dit hartelijke eerbetoon aan de gelauwerde Belgische zanger verlieten de muzikanten het podium onder begeleiding van een warm applaus door de vervoerde toehoorders.