Openingsceremonie van het OBOR Comité

Afgelopen woensdag werd het OBOR “One Belt One Road” Comité officieel gelanceerd in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel. Meer dan honderd aanwezigen hadden het privilege om deze inhuldiging bij te wonen in de aanwezigheid van de leden van het Comité en andere hooggeplaatste gasten.

Op de avond van woensdag 27 april vond in het Chinees Cultureel Centrum de openingsceremonie plaats van het OBOR Comité, dat zal werken aan de ontwikkeling van de samenwerking tussen Europa en China op het vlak van cultuur en toerisme.

Voorgezeten door Europees parlementslid István UJHELYI, vicevoorzitter  van de EP-Commissie Vervoer en Toerisme, wil het OBOR Comité een netwerk op hoog niveau creëren tussen Europese en Chinese partners met een uitgebreide ervaring in diplomatie, business en politiek. Bovendien wordt een sterke nadruk gelegd op cultuur en toerisme in het kader van het “One Belt One Road” project. Bernard DEWIT, Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, zal de rol bekleden van Secretaris-Generaal van het Comité terwijl Eduardo SANTANDER, Executive Director van de European Travel Commission er bestuurslid zal zijn.

Onder de hooggeplaatste gasten waren onder andere H.E. YANG Yanyi, Ambassadeur van de Chinese Missie bij de Europese Unie, en Tibor NAVRACSICS, Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport. Volgens hem “spelen de contacten tussen mensen een steeds belangrijkere rol in de relaties tussen de EU en China. Het is door die contacten tussen onze mensen en maatschappelijk middenveld te verbeteren dat de EU en China hun band zullen kunnen versterken.”

Het OBOR Comité beloofde om de nadruk te leggen op cultuur en toerisme in de context van het OBOR project. “Dit comité wil de samenwerking tussen de EU en China promoten door de Europese zuil te zijn van het Chinese One Belt One Road initiatief. Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwe platform, een verzameling van politici, zakenmensen en professionals uit de toeristische en culturele sector, een aantal zeer waardevolle projecten zou kunnen creëren of er een bijdrage toe leveren”, aldus István UJHELYI. Dit evenement bood bovendien ook een kans aan de onderneming Atlas International Culture om zijn strategisch partnerschap met het OBOR Comité aan te kondigen, een samenwerking die zou moeten uitdraaien in gemeenschappelijke projecten in de toekomst, en die de EU-China relaties zal promoten.