Verkenning van het ijs- en sneeuwlandschap in Jilin

De provincie Jilin heeft een conferentie gehouden in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel om zijn wintercultuur en -toerisme aan een Europees publiek te promoten.

Op 9 april lanceerde de provincie Jilin een promotie-event in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel om de ijs- en sneeuwcultuur van de provincie in de schijnwerpers te zetten. In het thema “Beter leven, uitgekomen droom” maakte het evenement deel uit van de Toerende Tentoonstelling van Armoedebestrijding in China en Jilin Cultuur- & Toerismeweek, wat ondersteund wordt door het Informatiebureau van de Staatsraad van de Volksrepubliek China, het Bureau van de Leidende Fractie van Armoedebestrijding en Ontwikkeling van de Staatsraad van de Volksrepubliek China, de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie, de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, de Volksregering van de Provincie Jilin van de Volksrepubliek China en de Europees-Chinese Vriendschapsgroep van het Europees Parlement.

Het promotie-event bestond uit een persconferentie, een fototentoonstelling en een workshop over volksgebruiken, gevolgd door culturele optredens. Het evenement introduceerde Jilins cultuur en toerisme aan ongeveer 140 gasten, waaronder mevrouw WANG Xiaoping, Hoofd van het Departement Communicatie van de Provincie Jilin, Z.Exc. Ambassadeur CAO Zhongming van de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, Z.Exc. Jaak GABRIËLS, Belgische minister van staat, Z.Exc. Ambassadeur Alexander TOKOVININ van de Ambassade van de Russische Federatie in het Koninkrijk België en andere Chinese en Europese gasten.

Jilin is een van de drie meest noordoostelijk gelegen provincies in China. Niet alleen heeft Jilin een rijke cultuur te bieden, er schuilen ook een prachtige omgeving en middelen van ijs en sneeuw. Daaruit is een bloeiende industrie opgetreden en Jilin grijpt alle kansen om de ijs- en sneeuwsector – wintersport in het bijzonder – verder te ontwikkelen.

Deel van die ontwikkeling omvat de verkwikking van ijs- en sneeuwtoerisme en de promotie ervan in het buitenland, zoals mevrouw WANG Xiaoping ambieert. Ze uitte haar dankbaarheid aan alle gasten voor hun aanwezigheid op het promotie-event. Ze vervolgde: “De Chinese president XI Jinping en de premier LI Keqiang brachten talrijke bezoeken aan Europa en stimuleerden zo de ontwikkeling van de relaties tussen China en de EU.” Mevrouw WANG nodigde de aanwezigen uit om Jilin te bezoeken om diens pracht te ervaren en meer uitwisselingen tussen België en Jilin aan te moedigen.

Z.Exc. Ambassadeur CAO Zhongming stemde in met de positieve ontwikkeling van de relaties tussen China en België, met name in het gebied van toerisme, wat een belangrijk deel is geworden van de Sino-Belgische samenwerking: “De voorbije jaren is de connectie tussen de twee landen vooruitgegaan op alle niveaus, met dank aan de snel vorderende relaties tussen China en België. Met de meerdere rechtstreekse vluchten die Brussel verbinden met Beijing, Shanghai en Shenzhen, is België een van de bestemmingen met de grootste toename in het aantal Chinese toeristen. Vice versa willen steeds meer Belgen naar China reizen. Toerisme speelt een belangrijke rol in de intermenselijke uitwisselingen tussen onze twee landen.”

Belgische minister van staat, Z.Exc. Jaak GABRIËLS, werd ook uitgenodigd om een warmhartige speech te brengen. Hij bekrachtigde dat culturele uitwisselingen cruciaal zijn voor het wederzijds begrip tussen de bevolking van de twee landen. Ze spelen ook een belangrijke rol in economische ontwikkeling. Hij gelooft dat China en België moeten samenwerken op basis van een win-winsamenwerking en een betere toekomst moeten bouwen voor de volgende generaties.

Na de erespeeches was er een levendige presentatie voorzien om het publiek verder kennis te laten maken met de provincie Jilin. Het resultaat was een beter besef van wat Jilin te bieden heeft op geografisch, economisch en cultureel vlak. Dat werd nog versterkt door de fototentoonstelling die deel uitmaakte van het promotie-event. “Photographing Ice and Snow Tourism: Freehand and Beautiful Jilin” werd getoond op de eerste verdieping van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, met meer dan dertig foto’s van Jilin natuurlijke landschappen en gebruiken.

Nadien voerde een delegatie artiesten van Jilin een veelzijdige culturele voorstelling op, waarin veel verschillende kunstvormen omarmd werden. Een volksmuziekensemble kwam als eerste ten tonele, gevolgd door een Mongolische groep die een uniek en origineel stemgeluid onthulden. Als het publiek nog niet voldoende onder de indruk was, kwam een goochelaar op om de avond ronduit magisch te maken. Het optreden eindigde met twee zangers. Eerst zong mevrouw GUO Rong twee Chinese en een Frans liedje, waarmee ze het Chinese en Europese publiek absoluut kon bekoren. Laatst, maar zeker niet minst, bracht de beroemde Chinese popster dhr. LI Yugang de kers op de taart met zijn sublieme solo in de unieke stijl van Peking-opera.