Fans van Kunqu Opera werden getrakteerd op voorstelling van “The Peony Pavilion”

Een geanimeerde opvoering van Kunqu Opera fleurde de avond op voor gasten in het Centrum.

12 november was een geluksdag voor liefhebbers van Kunqu Opera. Die dinsdagavond voerde de Shanghai Kunqu Opera Troupe “The Peony Pavilion” op in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel voor 140 gasten. Het evenement werd gezamenlijk georganiseerd door de Stadsprovinciale Administratie van Cultuur en Toerisme van Shanghai, het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en de Shanghai Kunqu Opera Troupe.

De eregasten van de avond waren mevrouw YU Xiufen, Algemeen Directeur van de Stadsprovinciale Administratie van Cultuur en Toerisme van Shanghai; dhr. CHE Weimin, Minister-Counselor van de Chinese Missie aan de EU; dhr. XIANG Shihai, Raadgever van Cultuur van de Chinese Ambassade in België; en mevrouw FENG Yuanjun, Vice-Directeur van de Shanghai Kunqu Opera Troupe.

Voordat de voorstelling begon, zette mevrouw Feng, Vice-Directeur van de Shanghai Kunqu Opera Troupe, de lange geschiedenis (van meer dan 600 jaar) van Kunqu Opera in de verf. Het is een beeldende kunst die zingen, acteren, dansen en vechtsport combineert en is uitgegroeid tot een gekoesterd genre van Chinese opera met een diepgaande literaire stijl. “In 2001 erkende UNESCO Kunqu Opera als een meesterwerk van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid,” zei mevrouw Feng.

Mevrouw Yu, Algemeen Directeur van de Stadsprovinciale Administratie van Cultuur en Toerisme van Shanghai, nam als volgende het woord. Zij wenste dat “The Peony Pavilion” het publiek in Brussel kon betoveren zoals het al eeuwen deed in China. Mevrouw Yu riep ook op tot meer culturele uitwisselingen tussen China en België en noemde Shanghai en het Chinees Cultureel Centrum in Brussel als voorbeelden. Shanghai is een cultureel diverse stad die focust op de versterking van samenwerkingen met Europa en andere plaatsen. Eveneens gebruikt het Chinees Cultureel Centrum in Brussel zijn platform om verscheidene culturele evenementen te organiseren die de Chinese kunst en cultuur presenteren.

“The Peony Pavilion” is het meest klassieke stuk in het repertoire van Kunqu Opera. Het werd geschreven door TANG Xianzu, een toneelschrijver uit de Ming-dynastie met de bijnaam “Shakespeare van het oosten”. Het toneelstuk kan vergeleken worden met “Romeo and Juliet” van William SHAKESPEARE, gezien het beide onsterfelijke meesterwerken zijn over de tragedie van liefde.

Het verhaal van “The Peony Pavilion” werd tot leven gebracht door bekroonde acteurs  van de Shanghai Kunqu Opera Troupe, mevrouw YU Bin, dhr. WEI Li en mevrouw TAO Siyu. De percussie en fluitmuziek die het stuk begeleidden, maakten de artistieke ervaring nog rijker.

Nadat het Centrum de Shanghai Kunqu Opera Troupe voor het eerst verwelkomden in 2016, demonstreerde het gezelschap wederom de kunst van Kunqu Opera. De geweldige voorstelling in het Centrum bekoorde het publiek. De unieke en prachtige zang van Kunqu Opera werd gevolgd door een warm applaus.

Voor en na de opvoering maakten sommige gasten gebruik van de kans om de huidige tentoonstelling in het Centrum, getiteld “The Master and His Ten Pilgrimages to Huangshan – Tentoonstelling van de collectie van het Liu Haisu Art Museum”, te bezoeken. Algemeen Directeur Yu nam ook een kijkje en genoot van de landschapsschilderijen door Liu Haisu.