Harbin in de schijnwerpers tijdens de Persconferentie voor IJs- en Sneeuwtoerisme

Het jaar 2018 is het Jaar van China-EU Toerisme. Op 30 oktober heeft de stad Harbin een succesvolle persconferentie gehouden in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel waarbij haar vele charmante kenmerken werden voorgesteld aan een Europees publiek dat voornamelijk actief is op het gebied van toerisme.

Op 30 oktober vond de persconferentie voor het IJs- en Sneeuwtoerisme van Harbin plaats in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Deze persconferentie werd georganiseerd door de Commissie voor Toerisme en Ontwikkeling van China Harbin, met de steun van de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, Wallonie Belgique Tourisme (WBT), het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en de Winter Games Association International (WGA). De conferentie werd bijgewoond door ongeveer 100 gasten uit zowel China als Europa, die voornamelijk actief zijn op het gebied van toerisme.

Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang, bekend om haar ijsfestival en sneeuwrijke winters, wil zoveel mogelijk Europese toeristen aantrekken. YAN Honglei, Directeur van de Commissie voor Toerisme en Ontwikkeling van China Harbin, richtte zich tot Europa met deze boodschap: “We willen u graag laten kennismaken met de unieke toerismetroeven van Harbin voor alle seizoenen en het jaarlijkse Internationale Sneeuw- en IJssculpturenfestival in Harbin. De Olympische Winterspelen van 2022 en het daadkrachtige Chinese beleid om de ijs- en sneeuwindustrie te ontwikkelen hebben een nieuwe economische groei ingeluid in Harbin, een noordelijke stad met ijs en sneeuw van hoge kwaliteit.” Als populaire toeristische bestemming ontving de stad 77,12 miljoen toeristen in 2017 en bereikte een omzet van 117 miljard yuan (ruwweg €14,8 miljard), aldus mevrouw YAN. “Harbin is de beste bestemming geworden voor sneeuw- en ijstoerisme in China en omliggende landen,” besloot ze.

Pierre Coenegrachts, Adjunct-Directeur-Generaal van Wallonie Belgique Tourisme (WBT) zei dat Wallonië de komst van Chinese toeristen hartelijk verwelkomt en hij is trots dat sommige lokale bedrijven zelfs op maat gemaakte producten hebben geïntroduceerd om zich aan te passen aan de Chinese markt, “Wallonië is bereid om nauwe banden te onderhouden met Azië, vooral met China,” zei hij. In zijn toespraak benadrukte de heer Coenegrachts ook de groeiende banden tussen België en China, die “de kansen wil benutten die de Olympische Winterspelen in 2022 bieden om directe vluchten tussen België en Harbin te promoten”.

LIU Qin, Voorzitter van de Winter Games Association International (WGA), besloot deze conferentie met een oprechte uitnodiging gericht naar Europese gasten: “Het jaar 2018 is het China-EU-Toerisme Jaar. En ik nodig jullie uit om het ijs- en sneeuwtoerisme, in combinatie met de speciale Chinese cultuur, in Harbin te ervaren.” Ze voegde eraan toe, “onze International Winter Sports Association hoopt door deze aankondiging meer samenwerkingsmogelijkheden en communicatieve platformen te bieden voor de samenwerking tussen China en Europa op het gebied van de ijs- en sneeuwindustrie.”

Deze persconferentie werd gevolgd door een fototentoonstelling en enkele promotionele video’s over de vele toeristische attracties van de stad.