Meditatie en ontspanning op de Qigong-conferentie voor Halswervels

Op woensdagnamiddag 18 april 2018 organiseerde de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong en het Chinees Cultureel Centrum een conferentie gewijd aan Qigong voor de halswervels, een preventieve en helende methode om halswervelpijn te voorkomen en genezen. Mevrouw LIU Yafei, gediplomeerd in de Traditionele Chinese Geneeskunde en Directeur van het China Beidaihe-Hebei Medical Qigong Hospital, was verheugd om haar kennis met de vele deelnemers te delen. Sommige deelnemers hadden reeds lange tijd een passie voor het onderwerp, terwijl andere enkel nieuwsgierieg waren naar het onderwerp, maar iedereen was enthousiast over de uiteenzetting. Voor het tweede opeenvolgende jaar was de conferentie een groot succes en bracht meer dan 80 mensen bijeen.

Mevrouw LIU Yafei trad in de voetsporen van haar vader, Dr. LIU Gui Zhen, die ondermeer de Qigong methode “Nei Yang Gong” toepaste. Zij heeft onderandere de Qigong voor halswervels ontwikkeld, maar ook andere methoden zoals een gespecialiseerde Qigong voor vrouwen. Zij heeft een nationale prijs van de Dongzhimen Academy of Chinese Medical Sciences of Beijing ontvangen voor haar onderzoek naar pathologiën ten gevolge van halswervelblokkades. Mevrouw LIU Yafei geeft ook lezingen wereldwijd om haar werk en dat van haar vader te verspreiden. Door hun wetenschappelijke benadering slaagden ze erin deze relaxatie en mediatie praktijk los te koppelen van de bijgelovige ideën die er oorspronkelijk mee gepaard gingen, en speelden ze een belangrijke rol in de erkenning van deze techniek.

Als inleiding van de conferentie werd een korte video vertoond met de getuigenissen van enkele beoefenaars van Qigong. Een van de opmerkelijke interviews was met een 85 jaar oude man die elke ochtend gedurende 30 minuten Qigong beoefend om gezond te blijven. “Ik kan me niet inbeelden hoe mijn leven er uit zou zien zonder Qigong. Als ik een dag niet oefen, voel ik onmiddellijk de negatieve gevolgen op mijn lichaam”, zei hij.

Mevrouw LIU Yafei opende de conferentie met een dankwoord aan het Chinees Cultureel Centrum in Brussel om de seminaire te hosten en voor de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong en het Life Care Centre om haar uit te nodigen op een initiatief dat Qigong aan een breder publiek helpt voor te stellen. Vervolgens ging Mevrouw LIU Yafei verder met een uitleg over de principes van haar methode. De twee grondbeginselen van Qigong zijn VREDE en ONTSPANNING. De bedoeling van Qigong is het openen van het lichaam en het harmoniseren van de lichaamsfuncties met behulp van de geest om relaxatie te bereiken. Op deze manier wordt de beoefening van Qigong niet enkel aangeraden voor het genezen van allerhande aandoeningen, maar wordt het ook algemeen aanbevolen voor het versterken van het lichaam en het voorkomen van ziektes.

Mevrouw LIU Yafei legde uit dat in tegenstelling tot andere medische genezing, zoals medicijnen slikken of chirurgie ondergaan, Qigong voortdurend kan worden geoefenend zelfs na het oplossen van een gezondheidsprobleem. Een ervaren beoefenaar kan qigong overal en altijd uitoefenen. Op deze manier worden de mensen hun eigen doctor. “De cijfers spreken voor zich: in ongeveer 80% van de gevallen herhaalt het gezondheidsprobleem zich niet na de Qigong praktijk”, voegde ze toe.

Na alle theoretische lessen was de conferentie bij het praktisch gedeelte aanbeland. Mevrouw LIU Yafei presenteerde nieuwe praktische Qigong oefeningen aan de 80 deelnemers.

Na meer dan een uur praktijk in een ontspannen sfeer kreeg de spreekster een geweldig applaus van een ontspannen en vredevol publiek. Een van de deelnemers zei: “Het is fantastic om te zien dat iedereen de oefeningen enthousiast uitvoerde en de zaal met een enorm gerelaxeerd gevoel verliet.” Met een glimlach op het gezicht als bewijs van hun vreugde na dit unieke moment van welzijn en samenzijn verlieten de mensen het Centrum om hun actief en drukke leven te hernemen; vasthoudend aan het gevoel van relaxatie.

Bent u nu nieuwsgierig over wat Qigong is en wat het voor uw leven kan betekenen? Het Chinees Cultureel Centrum nodigt u uit om deel te nemen aan een proefles onder leiding van een van de meesters van de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong in ons Centrum!