Ondergedompeld in de keuken van Shaoguan

De culturen van de Centrale Vlakte en Lingnan kruisen zich in Shaoguan, waar inwoners van het hele land samenkomen zodat de essenties van lokale keukens hier samensmelten. Tal van noordelijke en zuidelijke stijlen van eten, lokale smaken en volksdelicatessen geven een briljante smaak aan de keuken van Shaoguan.

Wang Meiling-gans

Wang Meiling-gans, een speciaal gerecht uit Nanxiong, is wereldwijd gerenommeerd. Een lokale gans wordt bereid volgens voorouderlijke recepten en proeft vers, zacht en licht. Het is echt geweldig.

Het combineert de smaak van het dieet op de Centrale Vlakte en de Hakka-smaak van Lingnan in het noorden van Guangdong. De gans wordt gul in grote stukken vlees gesneden, een gedurfde presentatie. Laat je niet misleiden door dit gerecht, want het is onverwacht pikant.

Gebakken dumpling

Voortgekomen uit de keuken van de Centrale Vlakte en gelijkend op zuidelijke jiaozi is de gebakken dumpling ook een gerecht dat Nanxiong typeert.

Er wordt gezegd dat de voorouders van de Centrale Vlakte die naar het zuiden migreerden graan maalden om dumplings te maken. Tijdens de Tang- en Song-dynastieën gingen de voorouders in Nanxiong, Zhuji Lane wonen, waar er weinig graan is in de winter. In de plaats daarvan kozen ze bloem gemaakt van watergemalen witte rijst. De gewoonte van het traditionele “pakket ci” leeft nog steeds voort.

Bootbewoners maakten bij het varen offers van gebakken dumplings om de Riviergod om vrede te vragen.

Yaoshan-spek

Het autonome arrondissement Ruyuan Yao, ook gekend als “de thuis van de Yao van de wereld”, is ook een plek die vooral bewoond wordt door het Hakka-volk. Het behoudt de simpliciteit en gastvrijheid van de Hakka en houdt Hakka-gebruiken in stand. Ook behoudt het de originele Hakka-keuken.

Varkensvlees dat meer dan anderhalf jaar gerookt is, is een gangbaar product. Het topproduct wordt drie jaar lang gerookt. Er is zelfs varkensvlees dat tien jaar lang gerookt is, een ware rijkdom. De hangvolgorde van het varkensvlees is een kunst op zich. Het meest recente varkensvlees wordt op de bodem gehangen, het vlees van vorig jaar op de tweede laag en dat van het jaar daarvoor op de derde laag, enzovoort. Hoe hoger het hangt, hoe ouder het spek is.

Datang gestoomd varkensvlees

Voor Datang gestoomd varkensvlees heb je vers, vet buikspek nodig. Kruid en wok het varkensvlees tot het geel wordt, voeg dan de gebakken taro toe aan het vlees en plaats de huid van het varkensvlees netjes in een grote kom. Na ongeveer 90 minuten stomen, verwijder je de kom en leg je het vlees op een bord. Zo bereid je dit sterrengerecht.

Qinghua-vermicelli

Geproduceerd in het schilderachtige dorp Aizi staat Qinghua-vermicelli ook bekend als “eerste ministersvermicelli” of “Aizi-vermicelli”, terwijl de plaatselijke bevolking het gewoon vermicelli noemt. Het is een traditioneel product met een geschiedenis van meer dan 1300 jaar. Er wordt gezegd dat Qinghua-vermicelli ooit geserveerd werd op een banket van Zhang Jiuling, een beroemde eerste minister tijdens de Tang-dynastie, toen hij de keizer uitnodigde.

De Qinghua-vermicelli behoudt de originele rijstsmaak en is zowel soepel als verfrissend. Het wordt beschreven als “gefrituurd maar niet taai” en “gekookt maar niet plat”. Op het platteland wordt Qinghua-vermicelli geserveerd aan gasten op etentjes ter ere van een huwelijk of baby van een maand oud.

Hakka gebraden kip in zout

Deel van de diverse en diepgaande Chinese eetcultuur is een simpel, traditioneel gerecht, “oma’s gebraden kip in zout”, ook bekend als Hakka gebraden kip in zout. Volgens de legende ontstond dit Hakka-gerecht uit de liefde van een grootmoeder voor haar kleinzoon: omdat haar dochter en kleinzoon niet naar huis konden komen om het Lentefestival te vieren, hield oma de kip die ze tijdens het festival had gedood en marineerde het met zout tot haar dochter en kleinzoon haar kwamen bezoeken. Toen oma de kip voorschotelde, was haar kleinkind er verlekkerd op. Het nieuws verspreidde zich snel en zo werd oma’s gebraden kip in zout een bekend Hakka-gerecht.

Fengjiang-vis

In het arrondissement Xinfeng zijn de bergen hoog en de stromen snel. De beekjes zijn helder en vrij van vervuiling. De waterkwaliteit van de Fengjiang-rivier is geweldig, met veel zoetwateractiviteiten. De riviervissen hier hebben geen geur. Veel toeristen die de vis aten hebben zijn smaak geprezen.

Het gerecht wordt op verschillende manieren gekookt: rauwe stoofpot, vers gebakken, gestoomd, gestoomd met het sap van zwarte bonen, hotpot en andere methoden. Zonder kippenaroma kan een visfeestmaal enkel bereid worden met zout en pinda-olie, wat de verse, zachte, verfrissende en lichte eigenschappen van dit heerlijke gerecht weerspiegelt.