China door hun ogen

Deze videoreeks laat buitenlanders in Shanghai aan het woord. Ze hebben het over hun ervaring met het land bezoeken en er wonen.

In de eerste spreekt Malcolm Clarke, een Britse documentairemaker, over zijn eerste bezoek aan China in de jaren 80. Tot voor kort woonde en werkte hij enkele jaren in Shanghai.

De tweede video toont Sylvain Laurent, executive vice president van Dassault Systèmes. Hij verplaatste het Asia-Pacific-hoofdkantoor van het bedrijf naar Shanghai en woont er nu acht jaar. Hij deelt zijn gedachten over Shanghai als centrum voor innovatie.

In deze derde video speelt professioneel voetballer Oscar de hoofdrol. Hij een Braziliaanse international die van Chelsea naar Shanghai Port Football Club is getransfereerd in 2017. Oscar deelt zijn ervaring met spelen in China en blikt terug op het warme welkom dat hij ontving van zijn ploeggenoten. Hij blikt ook vooruit op zijn toekomstplannen in Shanghai.

Nummer vier: Allan Gabor van de Verenigde Staten. Hij is de directeur van Merck China en doet al meer dan twintig jaar zaken in China en met name in Shanghai. Hij heeft China zien transformeren en is enthousiast over de ontwikkelingskoers waarop Shanghai zich bevindt.

Zeven jaar geleden verhuisde Lucine van Frankrijk naar Shanghai met haar gezin. Ze ging naar Shanghai Jiao Tong University en werkt nu als cabinepersoneel voor China Eastern Airlines. In deze vijfde video vertelt ze over het dagelijkse leven in Shanghai en de alledaagse gemakken waar ze van geniet.

Evangelos Tatsis is een Griekse professor die in Shanghai werkt aan de Chinese Academy of Sciences in het Center for Excellence in Molecular Plant Science. Hij is aangenaam verrast door het leven in Shanghai en werkt er graag. Hij deelt zijn perspectief op traditionele Chinese geneeskunde en welke rol het kan spelen in de toekomst van de wetenschap.

Hong Yuanshu is een Zuid-Koreaanse dokter die al bijna drie decennia in Shanghai vertoeft. Ze werkt als gastro-enteroloog in het Shanghai Minhang TCM Hospital. Vanuit haar gespecialiseerde achtergrond belicht ze hoe goed traditionele Chinese geneeskunde en westerse geneeskunde geïntegreerd zijn in China.

François Tardif kwam meer dan drie jaar geleden aan in Shanghai van Frankrijk. Sinds 2017 staat hij aan het hoofd van Faurecia China. Hij doet graag zaken in Shanghai en beschrijft waarom het ondernemingsklimaat in de stad bevorderlijk is voor snelle ontwikkeling.

Miodrag Colombo is een Servisch-Italiaanse filmproducer. Na plaatsen als Canada en Italië is hij sinds 2011 actief in Shanghai. Hij vergelijkt de westerse filmindustrie met die van Shanghai en verheugt zich op de talrijke opportuniteiten die de snel ontwikkelende industrie van de stad te bieden heeft.

Chen-Jiang Phua komt van Singapore en verhuisde naar Shanghai in 2005. Hij is de voorzitter van het bestuur van AT&S China. Hij houdt van het leven in Shanghai en is onder de indruk van hoe goed deze levendige metropool van 26 miljoen mensen beheerd wordt.

Gordon Boo is een Maleisische dokter die in Shanghai werkt. Als hoofd van het chiropractiedepartement van SinoUnited Health komt hij in aanraking met allerlei soorten patiënten, die hun ervaring van het leven in Shanghai met hem delen. Zoals hen geniet hij van het stadsleven en de opportuniteiten die Shanghai biedt voor buitenlanders.