Conferentie “Harmonie, Oosterse Filosofische Wijsheid van de Traditionele Chinese Geneeskunde”

In de namiddag van 27 juni organiseerde het Chinees Cultureel Centrum een conferentie over traditionele Chinese Geneeskunde met als gastspreker doctor WANG Huiying uit Shanghai. Dr Wang werkte meer dan 10 jaar als dokter en wijdt zichzelf aan de traditionele Chinese geneeskunde, waarop ze uitgebreid onderzoek verricht heeft. Bovendien publiceerde zij een aantal papers die focussen op een aantal specifieke aspecten van dit onderzoeksdomein:

– Wang Huiying,Cao Kangyu. The therapeutic effect analysis of ShenMai injection in elderly patients with hospital acquired bronchus-lung infection [J].Journal of Emergency in Traditional Chinese Medicine,2005,14(10):961-962
– Wang Huiying,Cui Song,Ji Jinxia,et al. Effect of Qiling Decoction on Clinical Manifestations and Heart Rate Variability in Patients with Paroxysmal Atrial Fibrillation [J].Shanghai Journal of Traditional Chinese Medicine,2014,48(10):45-47
– Songlei, Wang Huiying (corresponding author), Liu Yongming, et al. Association study between TCM syndrome types and ambulatory blood pressure in patients with hypertension [J].Journal of Sichuan of Traditional Chinese Medicine,2015,33(1): 61-65

Dr. Wang is gespecialiseerd in de behandeling en preventie van cardiovasculaire ziektes zoals chronisch hartfalen, hart- en vaatziekten, extrasystole en hoge bloeddruk, met hulp van de traditionele Chinese geneeskunde. Doorheen de jaren deed zij ervaring op met een succesvolle combinatie van traditionele en Westerse geneeskunde. Dr. Wang werkt momenteel als Adjunct-Hoofdgeneesheer in de afdeling cardiologie van het Shu’guang Ziekenhuis te Shanghai. Op maandag 27 juni kwam ze speciaal uit China om een Belgisch en Europees publiek de kans te geven om kennis te maken met en meer te leren over Traditionele Chinese Geneeskunde. Dr. Wang was trouwens bijzonder verheugd om naar België te komen aangezien dit voor haar een buitenkans was om het thuisland van haar jeugdhelden te bezoeken: Kuifje en Jommeke!

Gedurende meer dan twee uur kreeg het publiek van om en bij de 70 aanwezigen een introductie tot de bijzondere aspecten van dit schitterend erfgoed van de Chinese cultuur. Onder de deelnemers waren er de vaste bezoekers van het Chinees Cultureel Centrum, maar ook beoefenaars van traditionele Chinese geneeskunde uit Europa, studenten geneeskunde en Chinese taal, en uiteraard heel wat andere aanwezigen die nieuwsgierig waren om meer te leren over de Chinese cultuur.

Dr. Wang begon met een uitleg omtrent het Ying en Yang concept en de theorie van de vijf elementen, gevolgd door een evolutie van de traditionele Chinese geneeskunde doorheen de jaren, waarna ze vervolgens een uiteenzetting gaf over de positie en situatie van deze geneeskunde in deze hedendaagse, ontwikkelde, wereld. De conferentie verschoof daarop de focus naar een aantal bijzondere, of eerder karakteristieke, gebruiken van traditionele Chinese geneeskunde. Dr. Wang legde nadruk op de noodzakelijke harmonie tussen lichaam en geest, en Ying en Yang, om gezond te kunnen blijven, en sprak over de therapeutische behandelingen om deze harmonie te behouden of opnieuw op te bouwen, zoals acupunctuur, moxibustie en kruidenformules.

Volgens Dr. Wang moet men van traditionele Chinese geneeskunde voornamelijk onthouden dat de gegeven behandeling meer afhankelijk is van de specifieke kenmerken van de patiënt (samenstelling, geografische achtergrond, algemene fysieke gezondheid…) dan van de aandoening zelf. De resultaten zijn zichtbaar op lange termijn aangezien deze geneeskunde de natuurlijke verdedigingsmechanismen van het lichaam wil versterken en toekomstige aandoeningen wil vermijden, door de harmonie tussen de geest en het lichaam te herstellen en de Qi-stroom (of energiestroom) te balanceren.

Om de conferentie af te sluiten nodigde Dr. Wang verschillende leden van het publiek uit naar het podium om te demonstreren hoe traditionele Chinese artsen een diagnose vaststellen op basis van de eerder vermelde concepten. Het medisch onderzoek bestaat onder andere uit een bevraging van de patiënt, het meten van hun polsslag en vooral een analyse van hun tong (kleur, vorm, verschijning…). Dit was een zeker hoogtepunt van het evenement, aangezien vele aanwezigen met plezier hun tong uitstaken om hun eigen diagnose te stellen!

Uiteindelijk nodigde het Chinees Cultureel Centrum iedereen uit voor een drink in de lobby, wat dan ook een ideale gelegenheid was voor de gasten om na te praten over dit interessante onderwerp.

Deze eerste conferentie gewijd aan traditionele Chinese geneeskunde was een daverend succes. Veel genodigden verlengden hun bezoek aan het centrum bovendien door tevens de wekelijkse Chinese Movie Night bij te wonen, die uiteraard aansloot bij het onderwerp van de namiddag. De film die deze avond werd vertoond was “the Guasha Treatment”.