Meditatie en ontspanning op de Qigong-conferentie voor Halswervels

In de namiddag van woensdag 26 april organiseerden de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong en het Chinees Cultureel Centrum een conferentie gewijd aan Qigong voor halswervels, een preventieve en helende methode om halswervelpijn te voorkomen en genezen. Tijdens deze conferentie deelde mevrouw LIU Yafei haar kennis met de vele deelnemers, die aanwezig waren op deze gebeurtenis ter meditatie en ontspanning. Als gediplomeerde in medische Qigong gaf de spreker uit China haar kunde door aan een publiek van meer dan 60 aanwezigen, voordat ze met de verschillende methodes experimenteerden tijdens een praktijksessie. Een puur moment van ontspanning en reflectie over het lichaam en zijn basisenergie.

Mevrouw Liu Yafei is directeur van het Qigong Medisch Hospitaal in Beidaihe te China. Met lezingen over de hele wereld zet ze de leer van haar vader, Dr. LIU Gui Zhen voort. Hij gaf de naam “Qigong” aan elke methode die de bedoeling heeft om de originele QI (de energie die het lichaam ontvangt bij de geboorte) te onderhouden. Hij ontwikkelde vervolgens nieuwe vormen van Qigong, zoals Nei Yang Gong, Qiang Zuhanggong of Bao Jiangong. Door hieraan te werken vanuit een wetenschappelijke benadering slaagde hij erin deze methodes los te koppelen van de magische en bijgelovige sfeer die er oorspronkelijk mee gepaard ging, en speelde hij een belangrijke rol in hun erkenning.

Als trotse eigenaar van de methode werd deze conferentie geleid door mevrouw LIU Yafei. Ze drukte haar vreugde uit om in België te zijn, op uitnodiging van de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong en het Life Care Centre (de Belgische school van Nei Yang Gong), voor 6 intense dagen van conferenties en workshops in Brussel: “Ik ben erg blij om voor de derde keer naar hier terug te komen: de prachtige stad Brussel! Deze namiddag krijgen we een nieuwe kans om u de voordelen van Qigong te tonen, en ik hoop dan ook dat iedereen ervan zal genieten!”.

Als inleiding op de conferentie presenteerde mevrouw Thésy Vogliolo, directrice van het Life Care Centre, een korte video met de therapeutische effecten van Nei Yang Gong, dankzij de getuigenissen van verschillende beoefenaars. De directrice stelde dat “Deze video de nadruk legt op het beoefenen van Qigong, op maat van de soms moeilijke gezondheidscondities van ieder individu”.

Na de video ging mevrouw LIU Yafei met de conferentie van start door middel van een uitleg over de principes van haar methode. De twee grondbeginselen van Qigong zijn VREDE en ONTSPANNING. De bedoeling? Het openen van het lichaam, en het harmoniseren van de lichaamsfuncties door middel van de geest. Op het einde zal het lichaam ontspannen zijn. Zoals zij stelde: “Met alle klimatologische, emotionele en sociale factoren die onze gezondheid beïnvloeden is het essentieel om onze interne balans te herstellen, en om ziektes te vermijden en te bestrijden. Qigong biedt u de kans om dit lichaamsevenwicht te bereiken door het circuleren van de bloed- en energiestromen”. Op deze manier wordt de beoefening van Qigong niet enkel aangeraden voor het genezen van allerhande aandoeningen, maar wordt het ook algemeen aanbevolen voor het versterken van het lichaam en het voorkomen van ziektes.

Om het theoretische gedeelte van de conferentie af te sluiten benadrukte mevrouw LIU Yafei de wetenschappelijke erkenning van Qigong, en de voortdurende toename van zijn populariteit over de hele wereld: “Het was in de jaren ’50 dat mijn vader toeliet om de methode wetenschappelijk te onderbouwen. Bij klinisch onderzoek naar maagaandoeningen gebruikte hij Qigong om zijn patiënten te behandelen. Na 100 dagen erkenden alle patiënten de voordelige effecten van Nei Yang Gong”. In 95% van de gevallen verdwenen de symptomen van de aandoening en werd hun algemene gezondheidstoestand weer normaal. Sindsdien bleef het Qigong Medisch Hospitaal van Beidahe heel wat onderzoek verrichten, gebaseerd op de therapeutische effecten van de methode. Vandaag is dit het enige ziekenhuis dat erkend wordt om ziektes te behandelen met het beoefenen van Qigong.

Na alle theoretische lessen was de conferentie bij het praktisch gedeelte aanbeland. Mevrouw LIU Yafei presenteerde verschillende praktische oefeningen van een nieuwe vorm van de methode: Qigong voor de Halswervels. Met de toename van elektronische toestellen zoals computers of tablets is het namelijk zo dat heel wat mensen nekklachten ontwikkelden. Qigong voor de Halswervels heeft een verbetering getoond bij nekaandoeningen in meer dan 90% van de gevallen! Bovendien was het in 80% van de cases zo dat het regelmatig beoefenen van deze methode ervoor zorgde dat de medische voordelen langdurig behouden bleven.

De deelnemers waren bijzonder gemotiveerd om deze eerste bewegingen van Qigong voor de Halswervels te ervaren. In een gezellige sfeer toonde mevrouw LIU Yafei enkele eenvoudige basisbewegingen die iedereen thuis kan uitvoeren. Tijdens elke oefening is het principe gelijk: neem een correcte, rechte houding aan, ontspan het lichaam, ontspan de geest, adem diep in en word u vervolgens bewust van de nekwervels.

Na meer dan een uur praktijk kreeg de spreekster een geweldig applaus door een ontspannen en vredevol publiek. Erg tevreden sloot zij de conferentie af met een bedanking voor de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong en het Chinees Cultureel Centrum voor hun hulp bij het promoten van dit waardevol stukje Chinese Cultuur.