Verhalen over armoedebestrijding in China

Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel is verheugd om een nieuwe serie voor te stellen en verhalen over armoedebestrijding in China te delen. De World Tourism Alliance (WTA) is proactief bezig met casestudy’s en theoretisch onderzoek over “armoedebestrijding door toerisme”. Nu toont de WTA ervaringen en verwezenlijkingen in deze video’s, getiteld “Better Tourism, Better Life, Better World”.

Armoedebestrijding is een universele inspanning van de internationale gemeenschap. Een grote drijfveer achter de bevordering van duurzame, economische en sociale ontwikkeling in verarmde gebieden is toerisme. In de laatste jaren bood het voor veel arme mensen een pad uit de armoede. Het is nu een belangrijk element van armoedebestrijding.

De kracht van armoedebestrijding door toerisme wordt in deze videoreeks getoond. “Better Tourism, Better Life, Better World” focust op verschillende plekken in vijf Chinese provincies waar toerisme een aanzienlijke impact heeft gehad. De video’s zijn kort en krachtig. Ze schetsen de praktische ervaringen van armoedebestrijding in China.

De eerste brengt ons naar Guangxi, waar we de persoonlijke verhalen leren kennen van mensen die geholpen werden door de ontwikkeling van toerisme in hun buurt.

De tweede vertelt het verhaal van de ontwikkeling van infrastructuur en toerisme in een dorp in Hebei.

De derde video speelt zich af in het dorp Xiaonanjing, provincie Anhui. Aan het woord is DONG Jinhe, die betrokken was bij de start van een project voor plattelandsheropleving in zijn geboorteplaats. Het bergdorpje is nu geëvolueerd naar een openluchtmuseum voor traditionele cultuur.

In de vierde video ontmoeten we HUANG Jujin van de Li Dance and Performing Art Group in Zhongliao. Het dorp, gelegen bij Sanya in de provincie Hainan, heeft genoten van de ontwikkeling van het “Beautiful Countryside”-project.

De vijfde video in deze reeks toont hoe samenwerking landelijk toerisme kan stimuleren. In het arrondissement Congjiang, provincie Guizhou, werden landbouw en tuinbouw gelinkt aan toerisme, dat de plaatselijke infrastructuur en gezondheidszorg heeft verbeterd.

WTA stelt de casestudy van het arrondissement Bama voor, dat in mei 2020 uit de armoede is getild. Het arrondissement, gelegen in de provincie Guangxi, staat het meest bekend om het dorp van het lange leven: er zijn meer dan dertig eeuwelingen in Bama. Dat en de prachtige natuurlijke omgeving hebben een groot aantal toeristen en “trekvogels”, stadsinwoners die rust zoeken op het platteland, aangetrokken.

Het dorp Shenshan, gelegen in de provincie Jiangxi, is een mystieke plek omringd door bergen. Een volhardende dorpeling vertelt hoe haar familie in de armoede terechtkwam en hoe werk in de toeristische sector hen eruit geholpen heeft.

Longtan is een klein maar levendig dorp in de provincie Fujian. Het is een toonaangevend voorbeeld van creatief en cultureel toerisme. Het dorp verwelkomt kunstenaars en promoot artistieke activiteiten. Kunst heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor de inwoners van Longtan.