“Vocal Music” concert vertegenwoordigt verbondenheid tussen China en EU

De China-EU Arts Dialogue focust deze editie op zangkunsten en opent een interculturele dialoog via de taal van muziek.

Op 23 april was het Chinees Cultureel in Brussel het toneel van de tweede editie van de China-EU Arts Dialogue, met de titel “Vocal Music”. Georganiseerd door de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie en het Comité van het China Arts Festival in the EU, werd het event gehouden in het kader van de vijfde editie van het China Arts Festival in the EU, met de steun van het Chinese Conservatorium van Muziek, de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, het Comité voor “One Belt One Road” Ontwikkeling van Cultuur en Toerisme Europa-China, en het Chinees Cultureel Centrum in Brussel.

Ongeveer 130 gasten woonden het “Vocal Music” concert bij, waaronder Z.Exc. Ambassadeur ZHANG Ming, Hoofd van de Chinese Missie in de EU, en zijn echtgenote, mevrouw CAI Xiaoli; Dhr. CHE Weimin, Minister-Counselor van de Chinese Missie in de EU; Dhr. Eric PHILIPPART, Speciale Adviseur verantwoordelijk voor het 2018 Jaar van EU-China Toerisme (DG GROW); en gasten van de Asia-Pacific Women’s Association.

De tweede editie van de China-EU Arts Dialogue streeft ernaar een brug te bouwen die het Oosten met het Westen verbindt via artistieke uitwisselingen. Zowel Chinese als Europese muzikanten werden uitgenodigd op het podium om van elkaar te leren en belichaamden zo uitstekend de kern van interculturele dialoog. In zijn speech beklemtoonde Minister-Counselor CHE Weimin de waarde van people-to-people uitwisselingen als platform voor wederzijds leren tussen culturen. Hij zei: “Ik hoop dit soort uitwisseling te zien blijven groeien in de toekomst om het wederzijdse begrip en de vriendschap tussen China en de EU te koesteren en nieuwe veerkracht te brengen aan de ontwikkeling van de relaties tussen China en de EU.”

Nadien nam Dhr. Eric PHILIPPART het woord en bracht hij het Jaar van EU-China Toerisme ter sprake, dat verdere samenwerking in het gebied van toerisme mogelijk maakt. Hij merkte niet alleen de economische voordelen op, maar ook de culturele winst, want reizen leert tolerantie. Naar zijn mening kan reizen beginnen met muziek, zoals het concert van de China-EU Arts Dialogue illustreert.

De artiesten die deelnamen aan deze interculturele dialoog waren de zangers dhr. LI Pengxiang, mevrouw YUAN Hengyi, dhr. KE Xue, die ook lid is van de Chinese Missie in de EU, mevrouw ZHAO Yunhong, dhr. WANG Tiemin, mevrouw Laura PETIT en pianist dhr. Xavier RIVERA. Nadat dhr. KE Xue “Nessun dorma” uit de opera “Turandot” had opgevoerd, werd hij bedankt voor zijn dienst bij de Chinese Missie in de EU, waar hij nu zijn laatste termijn beëindigt. Zijn optreden op de China-EU Arts Dialogue was een geschikte gelegenheid om afscheid te nemen.

Door de voorstelling van Europese en Chinese werken werd de perfecte mengeling van Chinese en westerse zangkunsten bereikt. Het publiek genoot van het uitgebreide repertoire dat gepresenteerd werd op het “Vocal Music” concert, variërend van Chinese volksliedjes, zoals “Stromende rivier” en “Dans van de jeugd”, tot Europese stukken, zoals “Het drinklied” uit de opera “La traviata” en “Der Hölle Rache” uit de opera “Die Zauberflöte”.