World Natural Heritage – China Danxia

Danxia-landvorm is de algemene naam die in China wordt gegeven aan een uniek type landschap. De ingeschreven site omvat zes gebieden in de subtropische zone van Zuidwest-China, waaronder Chishui (provincie Guizhou), Taining (provincie Fujian), Langshan-berg (provincie Hunan), Danxai-berg (provincie Guangdong), Longhu-berg (provincie Jiangxi) en Jianglangshan Mountain (provincie Zhejiang), van de provincie Guizhou in het westen tot de provincie Zhejiang in het oosten.

Ze worden gekenmerkt door spectaculaire rode kliffen en een reeks erosievormen, waaronder dramatische natuurlijke pilaren, torens, ravijnen, valleien en watervallen. Het ontwikkelingsproces wordt gekenmerkt door een bepaalde gesteentesequentie, tektonische achtergrond, klimatologische omstandigheden, erosieprocessen en landvormen en deze processen zijn gepresenteerd als een tussentijds model. Deze ruige landschappen hebben bijgedragen aan het behoud van subtropische breedbladige groenblijvende bossen en herbergen vele soorten flora en fauna, waarvan er ongeveer 400 als zeldzaam of bedreigd worden beschouwd.

In augustus 2010 werd China Danxia ingeschreven op de Werelderfgoedlijst.
natuurlijk erfgoed

Vanwege de gecombineerde endogene (tektonische opheffing) en exogene (klimatologische, erosie, verwering) krachten en andere factoren, zijn de Danxia-landvormen continu ontwikkeld in rode sedimentaire sequenties van het Neogeen tot heden. De zes samenstellende delen vertegenwoordigen de belangrijkste voorbeelden van “minst geërodeerde” tot “meest geërodeerde” landvormen van Danxia, ​​die een scala van het fenomeen bieden, en illustreren zowel de waaier van landvormen in relatie tot de krachten en processen die ze hebben gevormd, samen met een scala aan bijbehorende landschappen.
China Danxia is een indrukwekkend en uniek landschap van grote natuurlijke schoonheid, met een grote verscheidenheid aan goed ontwikkelde landvormen met rode beddingen, zoals pieken, torens, plateaus, cuestas, kliffen, valleien, grotten en bogen. Het biedt een reeks verschillende aspecten van het fenomeen van het fysieke landschap dat is ontwikkeld uit continentaal (terrestrisch) roodachtig conglomeraat en zandsteen in een warm, vochtig moessonklimaat, en illustreert zowel het scala aan landvormen in relatie tot de krachten en processen die ze hebben gevormd. De samenstellende delen vertonen een duidelijke landvormvolgorde van “jong” via “volwassen” tot “ouderdom”, en waarbij elke samenstellende plaats karakteristieke geomorfologische kenmerken van een bepaald stadium vertoont.

Zes componenten

 1. Danxia-berg (provincie Guangdong)
  Danxia Mountain is een bekend natuurgebied in de buurt van Shaoguan in het noordelijke deel van de provincie Guangdong. De Danxia-berg is gevormd uit een roodachtige zandsteen die in de loop van de tijd is geërodeerd en een reeks bergen heeft gevormd, omringd door gewelfde kliffen en ongewone rotsformaties (Danxia Landform). Het wordt door lokale bewegwijzering beschreven als een “wereldberoemd UNESCO-geopark van China”. Er zijn een aantal tempels op de bergketen en bezoekers kunnen genieten van vele mooie wandelingen in de omgeving. Er is ook een rivier die door het berggebied slingert en er worden boottochten langs de rivier aangeboden aan bezoekers.
 2. Het gouden meer (Taining, provincie Fujian)
  Het gouden meer ligt in Tainingcounty in het noordwesten van de provincie Fujian. Een kunstmatig meer bevindt zich aan de bovenzijde en is ongeveer 60 kilometer lang en heeft een capaciteit van 8.700 miljoen kubieke meter. Het Gouden Meer wordt omgeven door bergen en groene bossen. Stenen bamboescheuten staan ​​hoog met bronnen die er doorheen stromen. Er zijn meer dan 1.000 historische bezienswaardigheden, zoals de Baishuiji-waterval, de Canglu-tempel, de top van de minnaar, het grote Chibi en het 5 kilometer lange kalme meer. Deze kenmerken vormen deze unieke schilderachtige plek. Het Gouden Meer wordt door toeristen in binnen- en buitenland ook wel beschouwd als “Lake of Gold”.
 3. Longhu-berg (provincie Jiangxi)
  Longhu Mountain ligt in de provincie Jiangxi. Het staat bekend als een van de geboorteplaatsen van het taoïsme, aangezien veel taoïstische tempels oorspronkelijk op de berghelling werden gebouwd. Het is vooral belangrijk voor de Zhengyi Dao omdat de Shangqing-tempel en het herenhuis van de taoïstische meester zich hier bevinden. Het staat bekend als een van de vier heilige bergen van het taoïsme.
 4. Langshan-berg (provincie Hunan)
  Langshan Mountain is een van China’s nationale geologische parken die beroemd is om zijn unieke Danxia-landvorm en betekent letterlijk “Crimson Glow”. Het is een zeldzaam topografisch kenmerk in de wereldgeografie. Enorme rotsen van donkerrode kleur met groteske vormen geven toeristen een prachtig gezicht. Het is gelegen in Xinningcounty, ongeveer 500 km van Changsha, de hoofdstad van de provincie Hunan. In het zuiden is Langshan Mountain verbonden met Guilin, en in het noorden echoot Zhangjiajie. Met een oppervlakte van 108 vierkante kilometer, is Langshan Mountain gevuld met een rijk natuurlijk landschap en overvloedige toeristische middelen. Er zijn meer dan 500 schilderachtige plekjes in Langshan Mountain. De bekendste zijn Tianyi Lane, Chili Peak, Zixia Cave, Fuyi River, Innate Bridge, Octagonal Castle, Emperor Xun Forest Park en de Xicun Ancient Dwelling.
 5. Chishui (provincie Guizhou)
  De Chishui Danxia is ontstaan ​​door de combinatie van sterke en intermitterende Cenozoïsche verheffingen van de Himalaya Orogeny en de hete en vochtige Aziatische moesson. Het is niet beschadigd door het verkenningsproces van de laatste ijstijden. Chishui Danxia demonstreert de rijkdom van de diversiteit van de landvormen van Danxia. De landvormen zijn niet alleen van grote waarde bij het verklaren van de evolutie van de landvormen van Danxia, ​​maar hebben ook een hoge esthetische betekenis. De Chishui Danxia is groot en heeft hoge bossen waar oude en moderne vegetatie van vele soorten naast elkaar bestaan, wat een belangrijk en continu proces van biologie en ecologie onthult. Chishui Danxia heeft een hoge biodiversiteit en biedt een toevluchtsoord en leefgebied voor veel zeldzame en bedreigde diersoorten.
 6. Jianglangshan-berg (provincie Zhejiang)
  De schilderachtige plek van Jianglangshan is beroemd om zijn grote stenen die de unieke Danxia-piek vormen, de smalste pas, de natuurlijke grote piek, de steile Langfei-piek, de oude Kaiming-tempel, het Jianglang College, de grootste steengravure van het handschrift van voorzitter Mao op de klif en Yanxia-paviljoen.