Nieuwjaarstoespraak 2018

Met de viering van het nieuwjaar zeggen we vaarwel tegen het oude en verwelkomen we het nieuwe. Beste vrienden, we zijn zeer verheugd om het Chinese Jaar van de Hond te begroeten. Reeds meer dan 5000 jaar heeft de Chinese beschaving een invloed op verschillende aspecten van ontwikkelingen van de mensheid wereldwijd. Het Chinese Nieuwjaar, ook het Lente Festival genoemd, is niet alleen een vrolijke gebeurtenis, maar ook de gelegenheid voor de wereld om deze ervaring te delen.

Het Centrum ligt in het “hart van Europa”. Door zijn rol als cultureel kruispunt tussen China en België vertegenwoordigt het Centrum de vele gezichten van de Chinese cultuur en neemt ook deel aan het interculturele overleg tussen China-België en China-Europese Unie. Het Centrum wil een platform zijn waar Belgen en Europeanen in contact kunnen komen met de Chinese traditionele cultuur en ook op de hoogte kunnen blijven van het hedendaagse leven in China. Het Centrum neemt zijn rol om de Chinese cultuur en haar beste aspecten te verspreiden ter harte, zowel in België als in de Europese Unie. Naast dit facet van zijn missie wil het Centrum ook dienen als ontmoetingsplaats voor vrienden uit de hele wereld, waar ze in interculturele conversaties kunnen deelnemen.

Het komende jaar gaan mijn team en ik ons continu inspannen om de horizon van de Belgen en Europeanen over de Chinese cultuur te verbreden dankzij een brede waaier aan artistieke en literaire activiteiten. We willen een pragmatische benaderingswijze gebruiken om een warmer en realistischer Chinees verhaal te vertellen, dat volgens ons dichter bij de mensen ligt. Het Centrum fungeert als een metaforische brug tussen de Chinese en Europese beschavingen die geïnspireerd is door de essentie van de Zijderoute.

Een nieuw tijdperk, een nieuwe atmosfeer, nieuwe projecten om te realiseren… We zijn trots op de officiële lancering van het 2018 EU-China Tourism Year en het European Year of Cultural Heritage 2018 en we hopen op succesvolle culturele uitwisselingen tussen China-België en China-Europese Unie.

 

TAN Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel

Het Chinees Cultureel Centrum is een officiële instelling opgericht door de Chinese regering. Dat is een project gerealiseerd en doorgevoerd gezamenlijk door het Chinese ministerie van Cultuur en door de gemeente van Shanghai. Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel was op 16 september 2015 ingewijd door de Chinese vice-eersteminister LIU Yandong en de Belgische vice-eersteminister Didier REYNDERS. Het Cultureel Centrum is sindsdien geopend voor bezoekers.

Het Chinees Cultureel Centrum ligt in het hart van Europa, in het centrum van Brussel, de hoofdstad van België. Het ligt in een heel drukke doorgang door de voetgangers, niet ver van belangrijke instellingen als de Europese Commissie, het Europees Parlement, diplomatieke delegaties en voorstellingen van het persorgaan. Het Cultureel Centrum heeft in een prestigieus gebouw, vroeger het centrum van opleiding van de bank Dexia, plaatsgevonden. Het beschikt over een oppervlakte van meer van 2 500 m² ingedeeld in 4 verdiepingen en 3 kelderverdiepingen.

Het Chinees Cultureel Centrum heeft als doel de Chinese cultuur te verspreiden, onder de beginselen van “Kwaliteit, Populariteit, Vriendschap en Samenwerking”. Zijn activiteiten, die ook internationaal zich uitbreiden, zijn gebaseerd op de creatie van geschiktheden van uitwisseling als de politiek, de economie, de maatschappij en de ideeën. Het Cultureel Centrum zal een cultureel programma opstellen, dat wil zeggen verschillende activiteiten aan de bezoekers voor te stellen, onder meer voorstellingen, artistieke tentoonstellingen, seminars, vertoningen van films, conferenties, lessen Chinees en veel andere diensten.

Dankzij de rijkdom van de Chinese cultuur hopen we van harte bezoekers uit de hele wereld in ons Cultureel Centrum ontvangen. We wensen u mooie ontdekkingen over China in ons Cultureel Centrum.