Toespraak voor het Chinees nieuwjaar 2019 door het Chinees Cultureel Centrum in Brussel
Armen open voor “een gevoel van idealisme”

Het verstrijken van de tijd wordt aangeduid door de voortdurende reis van de heldere maan, de lentebriezen en de reizende sterren. De lente nadert onbewust en het Chinees nieuwjaar komt opnieuw op de deur kloppen.

In dit moment van viering ter gelegenheid van de komst van de lente bloeien onze ambities open tot de beste wensen voor een seizoen vol comfort, warmte, vrolijkheid, passie en welvaart.

De bries uit het Oosten kondigt de terugkeer van de lente aan en de natuur zal snel weer in volle bloei staan. Van alle Chinese festiviteiten, is het nieuwe maanjaar de belangrijkste en meest opmerkelijke gelegenheid om te vieren. De Chinese beschaving geniet ervan om het nieuwjaar met veel spektakel in te luiden en om hun vitaliteit en rijkdom te etaleren met levendige en kleurrijke festiviteiten.

Net zoals familiereünies altijd gepaard gaan met het Lentefestival, is de aanmoediging van ontmoetingen tussen verschillende culturen de kernwaarde van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Aangezien ons Centrum zich op het belangrijkste culturele kruispunt tussen het Oosten en het Westen bevindt, spelen we een actieve rol in de interculturele dialogen tussen China en België en China en de EU. We koesteren onze missie om de Chinese cultuur te verspreiden en de beste elementen ervan naar de EU en België te brengen, waar we de onsterfelijke aantrekkingskracht zien voor zowel Chinese traditionele als moderne culturen. Ons team zal er voortdurend naar streven de horizon van het Belgische en Europese publiek te verbreden met de Chinese cultuur door middel van een breed scala aan artistieke en literaire activiteiten van hoge kwaliteit. De fusie van cultuur en toerisme zal uiteindelijk worden belicht in het toekomstig programma van het Centrum vanuit het perspectief van de ontwikkeling van interpersoonlijke banden. Een gevoel van idealisme, wat het prachtige landschap van China en de Chinese levensambities vertegenwoordigt, zal bijdragen tot nieuwe verhalen voor uitwisselingen tussen China en België, of tussen China en de EU, en na verloop van tijd een nieuw hoofdstuk in China-EU-uitwisselingen tussen mensen.

Er zijn nog veel verhalen van China om te verkennen en vertellen. “Mode, verfijnde elegantie, samensmelting en delen” maken deel uit van onze inherente en coherente zoektocht naar uitmuntendheid. In het komende jaar zullen we uw interesse wekken door continu warmte en geluk te delen, in de vorm van hoogwaardige programma’s met kwalitatieve inhoud om de harten van onze fans en volgers te winnen.

Geniet van elk voorbijgaand seizoen terwijl de tijd in stilte doorgaat. Adem de lucht in, kijk reikhalzend uit naar nieuwe mogelijkheden, lanceer jezelf op elke golf en leef in het heden om het maximum te halen uit elk moment.

Sta op, kijk en omarm de toekomst. Een reis van duizend mijl begint met een eerste stap.

Beste vrienden, moge dit nieuwjaar van 2019 hernieuwd geluk, nieuwe doelen, nieuwe prestaties en een betere versie van uzelf brengen op de reis die u te wachten staat.

Ik wens u en uw geliefden veel vrede en geluk tijdens dit Jaar van het Varken!

GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel

 

Het Chinees Cultureel Centrum is een officiële instelling opgericht door de Chinese regering. Dat is een project gerealiseerd en doorgevoerd gezamenlijk door het Chinese ministerie van Cultuur en door de gemeente van Shanghai. Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel was op 16 september 2015 ingewijd door de Chinese vice-eersteminister LIU Yandong en de Belgische vice-eersteminister Didier REYNDERS. Het Cultureel Centrum is sindsdien geopend voor bezoekers.

Het Chinees Cultureel Centrum ligt in het hart van Europa, in het centrum van Brussel, de hoofdstad van België. Het ligt in een heel drukke doorgang door de voetgangers, niet ver van belangrijke instellingen als de Europese Commissie, het Europees Parlement, diplomatieke delegaties en voorstellingen van het persorgaan. Het Cultureel Centrum heeft in een prestigieus gebouw, vroeger het centrum van opleiding van de bank Dexia, plaatsgevonden. Het beschikt over een oppervlakte van meer van 2 500 m² ingedeeld in 4 verdiepingen en 3 kelderverdiepingen.

Het Chinees Cultureel Centrum heeft als doel de Chinese cultuur te verspreiden, onder de beginselen van “Kwaliteit, Populariteit, Vriendschap en Samenwerking”. Zijn activiteiten, die ook internationaal zich uitbreiden, zijn gebaseerd op de creatie van geschiktheden van uitwisseling als de politiek, de economie, de maatschappij en de ideeën. Het Cultureel Centrum zal een cultureel programma opstellen, dat wil zeggen verschillende activiteiten aan de bezoekers voor te stellen, onder meer voorstellingen, artistieke tentoonstellingen, seminars, vertoningen van films, conferenties, lessen Chinees en veel andere diensten.

Dankzij de rijkdom van de Chinese cultuur hopen we van harte bezoekers uit de hele wereld in ons Cultureel Centrum ontvangen. We wensen u mooie ontdekkingen over China in ons Cultureel Centrum.