Het Centrum viert feestelijk zijn derde verjaardag tijdens concert voor Midherfstfestival

Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel viert dit jaar zijn derde verjaardag. Het Centrum combineerde deze feestelijke gebeurtenis met de viering van het Midherfstfestival tijdens een prachtige avond vol muziek bij volle maan.

Op 24 september werd de week in het Chinees Cultureel Centrum goed ingeluid. Deze maandag stond aangeduid in de maankalender als het Midherfstfestival, ook gekend als het Maanfeest, waarbij het Centrum een avond vol festiviteiten organiseerde. Tegelijk werd de derde verjaardag van de opening van het Centrum gevierd.

Voor deze gelegenheid organiseerde het Centrum, in samenwerking met het Shanghai Opera House en Music Projects for Brussels, het klassieke muziekconcert “A Moment We Share”. Dit evenement werd bijgewoond door meer dan 150 genodigden, waaronder verschillende vooraanstaande gasten. Het Centrum had het voorrecht om de nieuwe Ambassadeur van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, Z.E. CAO Zhongming, te ontvangen, alsook de Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, Mr. Bernard DEWIT. Beiden gaven een speech bij de opening van het evenement. Tevens waren Mr. ZHANG Chi, Minister Raadgever van de Chinese Ambassade in België, Mr. XIANG Shihai, Raadgever voor Cultuur van de Chinese Ambassade in België en Bert De Graeve, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Bekaert, onder de eregasten.

In zijn openingsrede bracht Mr. TAN Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, hulde aan de derde verjaardag van het Centrum door een overzicht te geven van de waaier aan gevarieerde evenementen die werden georganiseerd door het Centrum tijdens de voorbije drie jaar. Hij verklaarde dat het Centrum “streeft naar de ontwikkeling van een platform dat culturele uitwisseling tussen China en het Westen stimuleert” en zo “op een positieve manier bijdraagt aan de voortdurende ontwikkeling van de China-EU en China-België relaties”.

Vervolgens nam Z.E. CAO Zhongming, wie slechts vier dagen voor het evenement naar België was afgereisd, het woord. In zijn speech herhaalde hij het belang van culturele uitwisseling. Hij prees de vruchtbare samenwerkingen tussen zowel China en België als China en Europa, alsook de rol die het Centrum speelt in deze goede relaties: “Culturele uitwisseling brengt mensen samen en draagt in belangrijke mate bij aan onze bilaterale relaties.” De Ambassadeur wenste iedereen een gelukkig Midherfstfestival.

Mr. Bernard DEWIT volgde en dankte het Chinees Cultureel Centrum in Brussel om een thuis te creëren waar Chinese vrienden van het Midherfstfestival konden genieten zonder heimwee te voelen. Hij dankte tevens Z.E. CAO en feliciteerde Mr. TAN voor de groeiende publieke aandacht voor het Centrum binnen België.

Na de openingsspeeches kwamen de artiesten op het toneel. Zowel Chinese als Europese artiesten werden uitgenodigd om op te treden als symbool voor de vriendschap tussen China en Europa; een symbool dat ook was terug te vinden in het programma van het concert.

Mevr. SONG Qian bracht een sopraansolo, terwijl Mr. ZHANG Feng een baritonsolo uitvoerde. Beide artiesten werden begeleid door pianist Mevr. SHEN Ye. Hun selectie liederen bestond ook uit een mix van Europese en Chinese stukken, onder meer “I Love You, China” en de “Toreador Song” uit de opera Carmen. Vanzelfsprekend waren verwijzingen naar de maan uiterst belangrijk in deze selectie, met onder andere “Song to the Moon” en “Hometown of the Moon”.

De piano solo, uitgevoerd door Mevr. CHANG Yu-fen, was een fusie van Europese en Chinese werken, zoals “Eight Memories in Watercolor – Autumn Moon” en “Sonata Reminiscenza”. Nadien werd ze vergezeld door Mr. Nikita BORISO-GLEBSKY tijdens een duet van piano en viool.

Het laatste optreden van de avond was een duet uitgevoerd door Mevr. SONG Qian en Mr. ZHANG Feng. Tijdens hun opvoering van “My Motherland and Me” werd de emotionele verbondenheid die de toeschouwers voelen voor hun moederland tastbaar in de zaal.

Na afloop van het concert genoten de gasten tijdens de receptie van heerlijke maancake en bezochten de fototentoonstelling die momenteel te zien is in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel tot en met 2 november. Zoals de titel van de tentoonstelling aangeeft, “Lentebloesem, Herfstoogst – Fototentoonstelling over Shanghai’s Verwezenlijkingen gedurende 40 jaar van Chinese Hervorming en Openstelling”, schept de tentoonstelling een beeld van de ontwikkeling van Shanghai, een stad die zich heeft omgevormd tot het economisch centrum van China sinds het beleid van Hervorming en Openstelling in voege is getreden.

De avond werd bekroond door de volle maan bij heldere hemel, een zicht waar alle gasten van hebben genoten.