Schrijven in de lente

2021 Boodschap van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel voor het Chinees nieuwjaar

2020 is ongetwijfeld een onvergetelijk jaar. Het is niet gemakkelijk geweest, maar samen zullen we deze moeilijkheden te boven komen.

Naast het concept van “stijl, verfijning, integratie en delen” volgt het Chinees Cultureel Centrum in Brussel de beginsels van “kwaliteit, populariteit, vriendschap en samenwerking”. We stellen de Chinese cultuur in haar verschillende facetten voor door middel van kunst, volkscultuur en toerisme.

Vorig jaar verhoogden we onze online activiteit bij gebrek aan evenementen ter plaatse. Virtueel reizen werd een belangrijk alternatief voor cultureel toerisme. Daarnaast lanceerden we tentoonstellingen, artistieke optredens en vieringen van feestdagen. De lessen vonden ook online plaats.

In het nieuwe jaar zijn we klaar om vooruit te kijken en meer culturele uitwisseling verder te stimuleren. We zullen de Chinese cultuur blijven delen om zo samen onze kennis over China te verdiepen.

Nu het nieuwe jaar begint, ziet alles er nieuw en fris uit. Vandaag is de eerste dag van het Jaar van de Os in de Chinese maankalender. De lente komt eraan en hoop hangt in de lucht. We hopen op de veiligheid van de wereld en wensen iedereen een voorspoedig 2021 toe!

GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel

Het Chinees Cultureel Centrum is een officiële instelling opgericht door de Chinese regering. Dat is een project gerealiseerd en doorgevoerd gezamenlijk door het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme en door de gemeente van Shanghai. Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel was op 16 september 2015 ingewijd door de Chinese vice-eersteminister LIU Yandong en de Belgische vice-eersteminister Didier REYNDERS. Het Cultureel Centrum is sindsdien geopend voor bezoekers.

Het Chinees Cultureel Centrum ligt in het hart van Europa, in het centrum van Brussel, de hoofdstad van België. Het ligt in een heel drukke doorgang door de voetgangers, niet ver van belangrijke instellingen als de Europese Commissie, het Europees Parlement, diplomatieke delegaties en voorstellingen van het persorgaan. Het Cultureel Centrum heeft in een prestigieus gebouw, vroeger het centrum van opleiding van de bank Dexia, plaatsgevonden. Het beschikt over een oppervlakte van meer van 2 500 m² ingedeeld in 4 verdiepingen en 3 kelderverdiepingen.

Het Chinees Cultureel Centrum heeft als doel de Chinese cultuur te verspreiden, onder de beginselen van “Kwaliteit, Populariteit, Vriendschap en Samenwerking”. Zijn activiteiten, die ook internationaal zich uitbreiden, zijn gebaseerd op de creatie van geschiktheden van uitwisseling als de politiek, de economie, de maatschappij en de ideeën. Het Cultureel Centrum zal een cultureel programma opstellen, dat wil zeggen verschillende activiteiten aan de bezoekers voor te stellen, onder meer voorstellingen, artistieke tentoonstellingen, seminars, vertoningen van films, conferenties, lessen Chinees en veel andere diensten.

Dankzij de rijkdom van de Chinese cultuur hopen we van harte bezoekers uit de hele wereld in ons Cultureel Centrum ontvangen. We wensen u mooie ontdekkingen over China in ons Cultureel Centrum.