Chinese Movie Nights – Kunst en Ontspanning

Het Chinees Cultureel Centrum biedt u tijdens de eerste twee weken van mei opnieuw een aantal filmvertoningen over Chinese kunsten. Deze keer wordt u ondergedompeld in de fascinerende wereld van Weiqi (ook gekend als het Go bordspel) en schimmenspelen; twee kunstvormen afkomstig uit het Middenrijk.

KUNST EN ONTSPANNING

Het Go bordspel (20 min)
De Legende van Licht en Schaduw 
(40 min)

02/05 (FR) & 04/05 (EN)
18:30

Duur: 1u
Categorie: Documentaire

Synopsis

“Weiqi” (围棋), beter gekend onder zijn Japanse naam “Go”, werd meer dan 2500 jaar geleden uitgevonden en werd beschouwd als één van de vier essentiële kunsten die een Chinese geleerde moest beheersen, naast kalligrafie, schilderkunst en muziek. De bedoeling van Weiqi, wat letterlijk staat voor “omsingelingsschaak”, is om met de eigen steentjes een groter gebied van het totale bordoppervlak te omsingelen  dan de tegenstander voor het spel eindigt. Weiqi draait volledig rond geduld, balans en analytisch vermogen. Dit enkele bordspel belichaamt de antieke Chinese filosofie en militaire strategie, en zou zelfs de hedendaagse manier van zakendoen in China reflecteren.

De fascinerende kunst van schimmenspelen heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar in China. De fijn uitgesneden poppetjes, vastgehouden met een aantal bamboestokken, komen tot leven dankzij de behendigheid van hun speler en kunnen een heus aantal karakters en persoonlijkheden belichamen. Deze antieke kunst was ooit een belangrijke vorm van ontspanning en amusement voor de Chinese bevolking en verschijnt nu opnieuw op het toneel.

Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven!

De Chinese Movie Nights zijn volledig gratis, maar registratie is verplicht aangezien het aantal plaatsen beperkt is. Stuur een mailtje naar info@cccbrussels.be of bel ons op +32 (0)2 704 40 20 om uw zitplaats te reserveren!