Kunqu Operavoorstellingen: Four Dreams of Linchuan

Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de dood van Tang Xianzu en William Shakespeare, nodigt het Chinees Cultureel Centrum u graag uit naar een dialoog tussen de twee literaire meesters die tijd en ruimte overstijgt, om op die manier de schoonheid van de Chinese cultuur vanuit een hedendaags perspectief te waarderen!

Het jaar 2016 markeert de 400ste verjaardag van de dood van Tang Xianzu en William Shakespeare. In een eerbetoon aan deze twee grootmeesters in drama en literatuur, en met de bedoeling om de schoonheid van de Chinese cultuur te promoten, organiseert het Chinees Cultureel Centrum een thematische reeks aan activiteiten tussen 29 september en 15 oktober met de titel “Dialogue Across Time and Space —Homage to Tang Xianzu and William Shakespeare”. De reeks bevat drie onderdelen, waaronder een tentoonstelling, Kunqu-operavoorstellingen (vergezeld van een lezing) en filmvertoningen van Chinese opera-documentaires.

Kunqu Opera

Kun Opera, ook “Kunqu” genaamd, is een van China’s klassieke opera’s met een geschiedenis van meer dan 600 jaar. Tijdens de Ming en Qing-dynastieën werd het een van China’s bekendste operavormen, die verschillende andere operavariaties in China heeft beïnvloed. Daarom staat het ook bekend als de “moeder van China’s lokale opera’s”.

Kun Opera heeft een erg uitgebreide set van voorstellingen en een rijk repertoire. De verwoording is erg elegant, melodieën zijn prachtig en behaaglijk, de gebaren zijn aantrekkelijk en gevechtskunsten zijn adembenemend. Er wordt gezegd dat deze kunstvorm zowel poëzie, muziek, dans en drama in één combineert. Het heeft een belangrijke positie in de Chinese geschiedenis van lokale opera, literatuur en muziek.

Over de Shanghai Kunqu Opera Troupe

De Shanghai Kunqu Opera Troupe (SKOT) werd opgericht in 1978 en is een belangrijke beschermde nationale Kunqu-instelling, die momenteel geleid wordt door mevrouw Gu Haohao. Met Kunqu-grootmeester Yu Zhenfei als hun eerste voorzitter, omvat SKOT een group van uitmuntende artiesten, waarbij 15 van hen nationale of provinciale immaterieel cultureel erfgoed-erfgenamen zijn, terwijl 9 onder hen China’s belangrijkste theateronderscheiding, de Plum Blossom Prize, hebben ontvangen. Daarenboven kregen 2 van hen de Cultuurprijs van de Chinese Overheid. De groep gaf constant blijk van zijn genialiteit in verschillende nationale theatercompetities, waaronder bijvoorbeeld het China Art Festival, de Shanghai Magnolia Drama-wedstrijd en het China Kunqu Festival. De verwezenlijkingen van de Shanghai Kunqu Opera Troupe werden bovendien erkend door het Ministerie van Cultuur, dat stelde dat SKOT “een theaterinstelling is van de hoogste klasse, met acteurs, repertoires en optredens van het hoogste niveau.”

De Shanghai Kunqu Opera Troupe zal drie voorstellingen geven van Four Dreams of Linchuan  (letterlijk: “Vier Dromen van Linchuan”), ook bekend als de schat van de Kunqu-opera, in het Chinees Cultureel Centrum. Tijdens de voorstellingen kan het publiek genieten van heel wat klassieke Kunqu aria’s waarin de essentie van het Chinese klassieke drama bewaard wordt. Daarbij zullen Kunqu-experten de inhoud van de opera aria per aria helpen interpreteren, zodat het publiek een beter begrip krijgt van de wereld van Kunqu-opera, terwijl men zich in de prachtige melodieën ervan kan onderdompelen.

Tang Xianzu werd geboren in 1550 in Linchuan, Jiangxi. Hij was een Chinese toneelschrijver en auteur van de Ming-dynastie. Na verschillende mislukte pogingen slaagde hij uiteindelijk voor de keizerlijke examens en begon daarna zijn carrière als ambtenaar. Doorheen zijn korte carrière bleef hij vrij van corruptie en toonde hij zich solidair met de bevolking. Hij ging op pensioen in 1598 en keerde terug naar zijn thuisstad Linchuan, waar hij zich installeerde in een residentie genaamd Yuming en zich toewijdde aan de artistieke creatie van literatuur en toneel.

Four Dreams of Linchuan (letterlijk “Vier Dromen van Linchuan”), ook bekend als Four Dreams of Yuming Residence (letterlijk “Vier Dromen van de Yuming Residentie”) is de collectieve titel van zijn vier toneelstukken met liefde als thema, namelijk The Peony Pavilion, The Purple Flute, Record of Southern Bough and Record of Handan. Alle vier de toneelstukken hebben een connectie met dromen. De bekendste onder hen is The Peony Pavilion.

De optredens vinden plaats gedurende 3 avonden (3, 4 en 5 october) van 19u30 tot en met 21u00.
Deuren open om 19u00
Gratis toegang
Inschrijven is noodzakelijk:

Inscription

Dit programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven !

Voor meer informatie over dit evenement, contacteer ons op via: info@cccbrussels.be of +32 (0)2 704 40 20.