Van Shanghai naar Brussel: honderd jaar geschiedenis van de Qipao

Gedurende de 21ste eeuw werden onder de invloed van het “One Belt One Road Initiative” de beroemde Chinese qipao jurken aan het Chinees cultureel erfgoed toegevoegd en over de hele wereld tentoongesteld. Vanaf 27 april 2018 tot en met 18 mei 2018 zal het Chinees Cultureel Centrum in Brussel de tentoonstelling “Van Shanghai naar Brussel: honderd jaar geschiedenis van de Qipao” hosten. Deze expo stelt de qipao jurken, historische foto’s en traditionele geïllustreerde kalenders voor aan het publiek.

Tijdens de 19de eeuwse hoogdagen van de economische groei van de stad Shanghai ondergingen het sociale leven, de culturele visie en het schoonheidsideaal grote veranderingen. In deze sociale context werd de eerste qipao gecreëerd, deze zou later een soort van nationale klederdracht  voor de Chinese vrouw tijdens de 20ste eeuw worden. Doorheen deze periode werden de traditionele wijde Manchu gewaden gelijdelijkaan vervangen door de moderne qipao jurken. De op- en neergang alsook de wisselende populariteit van deze klederdracht illustreert niet enkel de veranderende modetrends voor de Chinese vrouwen in de 20ste eeuw, maar ook de botsing en fusie van Oosterse mode met Westerse invloeden. Via onze nieuwste tentoonstelling “Van Shanghai naar Brussel: honderd jaar geschiedenis van de Qipao” zal u langsheen decennia van modetrends en kleuren reizen die het Shanghai van de 20ste eeuw hebben gekarakteriseerd.

Om de geschiedenis van de qipao beter te begrijpen, zullen twee lezingen worden gehouden in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel om 27 april. De eerste lezing zal gericht zijn op “The History of the Qipao” en de tweede op “The Contemporary Aesthetic Appreciation of Traditional Qipao“.

Tentoonstelling:

“ Van Shanghai naar Brussel: honderd jaar geschiedenis van de Qipao ”
27 april 2018 – 18 mei 2018
Open van maandag tot en met vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum
Gesloten op 1 mei en 10 mei

Sponsors:

De Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie
De Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België

Hosten:

Chinees Cultureel Centrum in Brussel
Shanghai Intangible Cultural Heritage Conservation Association

Organisatoren:

Shanghai Hanart Clothing Co., Ltd.
Shanghai Circuit Culture Development Co., Ltd.

Dit programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven!