Honderd jaar geschiedenis van de Qipao: de fusie van traditionele en moderne waarden

De iconische Qipao jurk is één van de schatten van de Chinese modewereld en werd recent erkend als immaterieel Chinees cultureel erfgoed. Het traditioneel kledingstuk voor vrouwen werd ontwikkeld tijdens de 20ste eeuw – een eeuw gekenmerkt door vele historische ontwikkelingen – en is het onderwerp geweest van vele tentoonstellingen wereldwijd. Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel is verheugd om één van deze tentoonstellingen te houden van 27 april tot en met 18 mei 2018. Om dit speciaal evenement plechtig te openen werd een Qipao modeshow gehouden tijdens de avond van 26 april 2018 in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel in aanwezigheid van prominente gasten.

Openingsceremonie van de tentoonstelling “Van Shanghai tot Brussel: Honderd jaar geschiedenis van de Qipao”

Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel straalde licht uit tijdens de avond van 26 april dankzij de kleurrijke Qipao jurken die werden tentoongesteld ter gelegenheid van de tentoonstelling “Van Shanghai tot Brussel: Honderd jaar geschiedenis van de Qipao”. Tijdens dit evenement – dat werd georganiseerd door de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie – werd een unieke Qipao modeshow gehouden in aanwezigheid van 150 gasten en werd de focus gelegd op het traditionele kledingstuk dat symbool staat voor Chinese elegantie en esthetiek.

Z.Ecx. ZHANG Ming, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in de Europese Unie, opende de ceremonie met een verwelkomingsspeech en introduceerde de aanwezige gasten tot de Qipao mode: “De moderne versie van de Qipao is ontstaan in Shanghai rond 1920. Sindsdien is de Qipao een iconische jurk voor Chinese vrouwen geworden en erkend als belangrijk Chinees cultureel erfgoed. Samen met mijn vrouwelijke collega’s ben ik verheugd om deze Qipao modeshow voor te stellen en hoop dat jullie hierdoor meer bekend zullen worden met de Chinese modecultuur.” De Ambassadeur beëindigde zijn speech door zijn wens tot “toekomstige uitwisseling en samenwerking tussen China en de EU” uit te drukken.

De heer Jean-Christophe Belliard, adjunct secretaris-generaal van de EEAS, zei: “We praten vaak over Azië en China in de context van handel en zaken, maar zelden over de cultuur. Het is belangrijk dat Europa de Chinese cultuur herontdekt. Vandaag zijn we vereerd dat we van zo een mooie modeshow mogen genieten in aanwezigheid van de vrouwelijke diplomaten. Bedankt voor de organisatie van dit evenement.”

De heer TAN Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, verwelkomde de gasten hartelijk en drukte zijn dankbaarheid uit voor de belangrijke hulp die werd geboden door de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie en de Chinese Ambassade in het Koninkrijk België. Vervolgens legde hij uit waarom deze evenementen zo belangrijk zijn: “Deze tentoonstelling past in het breder kader van het 2018 China-EU Tourismejaar waarbij de nadruk wordt gelegd op intermenselijke interacties tussen China en Europa. Door middel van deze tentoonstelling hopen we wederzijdse nieuwsgierigheid en begrip aan te wakkeren tussen China en Europa, de twee volken korter bij elkaar te brengen en om bovendien het 2018 China-EU Tourismejaar in de verf te zetten.”

De heer GAO Chunming, President van en onderzoeker aan de Shanghai Intangible Cultural Heritage Protection Association, presenteerde vervolgens een overzicht van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de Qipao en benadrukte het belang van dit kledingstuk voor de Chinese bevolking. “Door de mix van Oosterse en Westerse stijlen, de gedetailleerde decoraties, de mooie curves en de nobele en elegante smaak veroverde de Qipao uit Shanghai snel een plaats in de geschiedenis van de Chinese klederdracht” zei hij. “De Qipao werd gedragen door de vrouwen in Shanghai en hielp mee om het feodaal gedachtegoed te doorbreken. De Europese en Amerikaanse mode-elementen van de Qipao zorgden er voor het eerst voor dat het uitzonderlijke figuur van de Oosterse vrouwen werd geaccentueerd. De combinatie van Oosterse en Westerse stijlen zorgt niet enkel voor het behoud van de traditionele Chinese tederheid en elegantie, maar voegt ook een vleugje moderne charme toe. De Qipao werd geleidelijk aan de nationale jurk voor Chinese vrouwen en heeft een invloed uitgeoefend op de globale modetrends” voegde hij toe.

Voor de modeshow startte werd een korte video getoond over de geschiedenis van de Qipao waarin een beknopt overzicht van de rondreis en evolutie van de Qipao jurken in beeld werd gebracht. Terwijl dit kledingstuk de botsing en fusie tussen Oosterse en Westerse culturen weergeeft, beeldt het ook de blijvende verbintenis uit tussen de twee hemisferen van de wereld. De verschillende stoffen die kunnen worden gebruikt voor de Qipao tonen bovendien de diverse noden van de moderne Chinese vrouw aan.

Na de korte video hadden de vrouwelijke diplomaten, verbonden aan de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie, de eer om het eerste deel van de modeshow te openen, gekleed in traditionele en moderne Qipao jurken. De prestigieuze modellen waren verheugd om één van de populairste kledingstukken voor de Chinese vrouwen tijdens de 20ste eeuw voor te stellen. De Qipao stelde tevens hun elegantie en waardevolle cultuur tentoon. Zij werden opgevolgd door Europese studentes gekleed in Qipao jurken waardoor de fusie van Westerse en Oosterse culturen perfect werd geïllustreerd. Aangezien mode belangrijk is op elke leeftijd werden ook tieners en kinderen van de Sunshine School uitgenodigd om te pronken in traditionele Chinese kledij en het publiek te betoveren.

Tijdens het tweede deel van de modeshow werd de focus gelegd op Hanfu, de traditionele Chinese Han kledij, en werden de gasten meegenomen op een reis doorheen de tijd langsheen 3000 jaar geschiedenis. Aangezien de Hanfu doorheen de eeuwen een belangrijke invloed heeft gehad op de traditionele kledingstijlen in verschillende Aziatische landen, wilden de vrouwelijke diplomaten ook dit aspect van hun geliefkoosde Chinese mode benadrukken. De Belgische Huafeng Hanfu Association was verheugd om samen met de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie deel uit te maken van deze modeshow. Chinese en Europese leden van de associatie defileerden trots in Hanfu klederdracht op de catwalk alvorens een Hanfu dans, uitgevoerd door het Dans Team van de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie, de show afsloot.

Aan het einde van de avond werden de gasten uitgenodigd op een cocktailreceptie waar Chinese hapjes en drankjes werden aangeboden. De unieke tentoonstelling van de Qipao jurken toverde het Chinees Cultureel Centrum om in een kleurrijke en levendige plaats waar de gasten de pracht en authenticiteit van Chinese mode konden bewonderen.

Lezingen: “De geschiedenis van de Qipao” en “De moderne esthetische waardering van de traditionele Qipao” in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel

De volgende dag werden meer – eerder academische – activiteiten georganiseerd over de Qipao mode in het Chinees Cultureel Centrum. Op vrijdag namiddag 27 april werden twee lezingen gehouden waar het publiek meer te weten kon komen over de geschiedenis van de Qipao en de esthetische waardering ervan.

De heer GAO Chunming besprak de geschiedenis van de Qipao gedurende de voorbije eeuw en legde aan de talrijke deelnemers uit hoe de traditionele jurk van het Manchu paleis een reguliere stijl werd voor de Chinese Han vrouwen in heel China. De heer GAO Chunming begon zijn uiteenzetting met de herkomst van de Qipao en overliep vervolgens de evolutie van het kledingstuk doorheen de vorige eeuw waarbij hij de nadruk legde op de grote variaties in stijl.

De heer ZHOU Zhuguang, Vicepresident van de Shanghai International Fashion Federation, Vicepresident van de Shanghai Clothing Association en Vicepresident van de Shanghai Qipao Cultural Promotion, volgde de heer GAO Chunming op met een lezing over de esthetische aspecten van de Qipao in China. Hij presenteerde de verschillende stijlen en vormen van de Qipao doorheen de voorbije eeuw en illustreerde de belangrijk plaats van dit kledingstuk in het dagelijkse leven van de Chinese bevolking.

Tijdens dit evenement werd niet enkel de Chinese modecultuur in de schijnwerpers gesteld, maar ook een belangrijke periode in de Chinese geschiedenis, waardoor het publiek zowel van de pracht als het verhaal achter de Qipao kon genieten. Na afloop van de lezingen konden de deelnemers met een bredere kennis over de geschiedenis en het maatschappelijk belang van de Qipao nagenieten van de tentoonstelling.