Charm of Mid-Autumn Festival: animatiefilmpjes voor kinderen

Vandaag brengen we drie korte geanimeerde video’s voor kinderen binnen het thema van het Midherfstfestival. Elke video is een verschillende soort animatie: 2D, 3D en stop-motion. Ze halen inspiratie uit de traditionele cultuur, gebruiken en legenden verbonden aan het Midherfstfestival en incorporeren ook elementen van traditionele Chinese opera’s.

Alle video’s zijn originele werken van jonge animatoren van de National Academy of Chinese Theatre Arts. Ze geven de wensen voor familiehereniging, harmonie en gezondheid door. Naast de animatiewerken kan je ook zien hoe het eraan toegaat achter de schermen.

  1. Baking Day on the Moon

Type animatie: Stop-motion

Lengte: 2 minuten

Maancake is een traditioneel dessert voor het Midherfstfestival en uit de wens voor familiehereniging. Chang’e is de godin van de maan in de Chinese mythologie en het Jadekonijn is een mythologisch dier. Ze zouden in een hemels paleis op de maan wonen, het Guanghan-paleis.

Dit animatiewerk beeldt een scène af waarin godin Chang’e maancakes maakt met de Jadekonijnen in het paleis. De beelden van de personages en de expressieve stijl van het werk doorbreken mensen hun mentaliteit rond Chang’e en het maanpaleis in de Chinese mythologie. Het werk neemt een overdreven stijl aan om de personages weer te geven. Met grappige verschijningen demonstreert de video het bereidingsproces van traditionele Chinese maancakes en zendt het goede wensen aan mensen in China en daarbuiten.

  1. Who Moved My Mooncake?

Type animatie: 3D

Lengte: 90 seconden

Tijdens het Midherfstfestival lonkt een verrukkelijke maancake vanop het bureau. Een martiale pop uit Peking Opera en een insectenspeelgoedrobot hebben honger als een paard en graaien naar het bord. Daarbij breken ze de maancake per ongeluk in stukjes. Uiteindelijk komen ze weer samen en delen ze de maancake onder de volle maan. De strijd tussen de twee personages haalt inspiratie uit vechtkunstbewegingen van traditionele operaklassiekers en toont enkele moeilijke stuntbewegingen.

  1. Daydream under the Moon

Type animatie: 2D

Lengte: 90 seconden

In het populaire Chinese sprookje slikt Chang’e per ongeluk een onsterfelijkheidspil door en vliegt ze naar de maan om een godin te worden. Geïnspireerd door dit sprookje vertelt het animatiewerk een andere versie van het verhaal in de dagdroom van een meisje.

Chang’e vindt een onsterfelijkheidspil tijdens het huishoudelijke werk. Haar konijn neemt per ongeluk een hap van de pil en begint erdoor in de lucht te zweven. Om haar konijn te redden eet Chang’e de rest van de pil op. Samen vliegen ze naar de maan.

De beelden en bewegingen van de personages zijn schattig. Aan de hand van moderne technologie en elementen uit traditionele Chinese opera’s beeldt de video het oude sprookje af en zorgt voor een optimistische herinterpretatie.