Documentaires “In Their Eyes: 50 Years China-Belgium”

In 2021 bestaan de diplomatieke betrekkingen tussen China en België 50 jaar. Voor deze gelegenheid wordt een reeks microdocumentaires uitgebracht. De titel is “In Their Eyes: 50 Years China-Belgium”. De reeks wordt samen gepresenteerd door China Media Group (CMG) Europe en URTI (International Radio and Television Union) en werd gecoproduceerd door CMG Film, Drama and Documentary Programming Center.

25 oktober 2021 is de exacte datum waarop we het 50-jarig bestaan van de oprichting van diplomatieke betrekkingen vieren. Vandaag wordt de documentaire officieel uitgezonden op meer dan dertig reguliere mediaplatforms in China en België; waaronder CCTV9 (het documentairekanaal van CCTV), CGTN French Channel, CGTN English New Media in China, en BX1, RTC Télé Liège, TVCom, Brussels Information Press en Decamps Media in België.

De relatie tussen landen ligt in de affiniteit van de mensen, en de affiniteit van de mensen ligt in openhartige communicatie. Sinds de oprichting van diplomatieke banden tussen China en België op 25 oktober 1971 interageren de mensen van de twee landen op een oprechte, tolerante en wederzijds waardevolle manier. Menselijke en culturele uitwisselingen tussen de twee landen ontplooien zich en floreren. Achter deze verwezenlijking schuilen de doorzetting, bijdrage en inspanningen van het gewone volk van beide landen.

Oprichter van culturele instituties, leider in de cateringindustrie en een “Tiktok”-blogger… Drie Belgen in China en drie Chinezen in België worden voorgesteld in “In Their Eyes: 50 Years China-Belgium”. Zes beeldende beschrijvingen en zes buitengewone ervaringen. Als levendige individuen maakten deze zes protagonisten verschillende keuzes, maar ze kozen allemaal om zich te wortelen in elkaars land. Ze kozen voor integratie, begrip en tolerantie. Hun verhalen lijken misschien klein, maar in de details van hun dagelijkse leven kan men zien waarom de relatie tussen China en België aanzienlijk is ontwikkeld. Zoals een oud Chinees gedicht zegt: “Ondanks de afstand voelen echte vrienden zich altijd dichtbij.” De verhalen van deze zes mensen zijn ook een weerspiegeling van 50 jaar samenwerking tussen China en België.

De Belgische auteur Maurice Maeterlinck zei ooit: “Zo laten we ons leiden door het verleden en de toekomst.” In de toekomst zullen nog meer mensen van beide landen de andere richting op varen op “een boot van vriendschap” en zo bijdragen aan het versterken van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. 

(CMG reporter : Jiang Qiudi  Jin Jing  Zheng Zhi  Song Chengjie)