Eerbetoon aan kunstenaar Liu Haisu in retrospectieve tentoonstelling

De avond van 7 november stond in het teken van Liu Haisu, wiens werken centraal staan in de nieuwste tentoonstelling van het Centrum.

Op de avond van 7 november werd “The Master and His Ten Pilgrimages to Huangshan – Tentoonstelling van de collective van het Liu Haisu Art Museum” ingehuldigd. De organisatoren van deze tentoonstelling, het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en het Liu Haisu Art Museum, verwelkomden meer dan 120 gasten, waaronder Z.Exc. Ambassadeur CAO Zhongming, van de Chinese Ambassade in België; dhr. CHE Weimin, Minister-Counselor van de Chinese Missie aan de EU; dhr. XIANG Shihai, Raadgever van Cultuur van de Chinese Ambassade in België; dhr. Paolo SABBATINI, Raadgever van Cultuur van de Italiaanse ambassade in België; dhr. JIN Wenyi, Vice-Directeur van het Liu Haisu Art Museum; dhr. Bernard DEWIT, Voorzitter van de Belgische-Chinese Kamer van Koophandel; en dhr. GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel.

LIU Haisu (1896-1994) was zowel een innovator van Chinees kunstonderwijs als een getalenteerde  artiest. Hij was gekend voor de verjonging van de inheemse kunsttraditie door de combinatie van Chinese en westerse technikeen, die hij leerde tijdens zijn Europese reizen. Liu reisde ook binnen China, in het bijzonder naar Huangshan, waar hij tien keer is geweest in de loop van zeventig jaar. Deze bezoeken inspireerden de prachtige werken die tentoongesteld worden in het Centrum tot 9 januari.

Tijdens de openingsceremonie richtte dhr. Ge, de directeur van het Centrum, zich tot de gasten en bekrachtigde hij hoezeer Liu Haisu bijgedragen had aan Chinese schilderkunst, kunst in olieverf, kalligrafie en poëzie. Dhr. Ge vierde ook de 90e verjaardag van Liu’s reizen naar Europa: “In juni van 1930 werd hij uitgenodigd om een jurylid te zijn van de internationale kunsttentoonstelling ter ere van de 100e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Zijn Chinese inktschilderij ‘Nine Creeks and Eighteen Gullies’ werd tentoongesteld en ontving een ereprijs.”

Daarna was dhr. Jin, de vice-directeur van het Liu Haisu Art Museum, aan het woord. Hij loofde Liu Haisu’s verwezenlijkingen als innovatieve kunstonderwijzer en artiest. Dhr. Jin wilt in zijn voetsporen treden en “de lange geschiedenis van culturele uitwisselingen tussen België en China” verderzetten. Zoals dhr. Ge vermeldde maakte Liu Haisu deel uit van de traditie van culturele uitwisseling tussen de twee landen.

Ten slotte moedigde dhr. Dewit iedereen aan om de schilderijen van Liu Haisu te observeren en maakte hij de vergelijking met de 18e eeuwse kunstenaar William TURNER. Beide artiesten gebruikten nieuwe methoden om een klassiek onderwerp te benaderen. Naar aanleiding van de aanstaande Belgische economie- en handelsmissie naar China, geleid door H.K.H. Prinses Astrid van België, herhaalde dhr. Dewit de oproep tot meer uitwisselingen tussen België en China.

Het Centrum nodigt u uit om deze retrospectieve te bezoeken en de donkere winterdagen te laten verlichten door het schitterende werk van Liu Haisu.

The Master and His Ten Pilgrimages to Huangshan – Tentoonstelling van de collective van het Liu Haisu Art Museum
GRATIS TOEGANG
8 november 2019 – 9 januari 2020
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum, gesloten op 11 november, 25 december en 1 januari.