Elegante klanken van traditionele Chinese volksmuziek weerklinken in het Centrum

Het Centrum verwelkomde het Shanghai Chinese Orchestra voor een schitterend concert dat traditionele Chinese volksmuziek naar België bracht.

Op de avond van 5 juni voerde het Shanghai Chinese Orchestra het “New Oriental Elegance of Chinese Music” op in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Het optreden vestigde de aandacht op traditionele Chinese volksmuziek en voegde hedendaagse elementen toe om de geest van Shanghai te accentueren.

Meer dan 130 gasten hebben genoten van deze artistieke ervaring, waaronder dhr. ZHANG Chi, Chargé d’Affaires van de Chinese Ambassade in België; dhr. CHE Weimin, Minister-Counselor van de Chinese Missie aan de EU; dhr. XIANG Shihai, Raadgever van Cultuur van de Chinese Ambassade in België; en mevrouw QIAN Weihong, Ondervoorzitter van het Shanghai Chinese Orchestra.

Als een wereldwijd vermaard ensemble staat het Shanghai Chinese Orchestra bekend om zijn harmonieuze samenwerking tussen leden en zijn ongelooflijk gevarieerd repertoire. Het orkest streeft ernaar het Europese publiek de elegantie van de Chinese cultuur te tonen en zowel artistieke uitwisselingen als culturele samenwerking tussen China en België te promoten. In zijn openingswoord onderstreepte dhr. ZHANG Chi het belang van culturele uitwisselingen zoals dit concert om de bilaterale relaties tussen China en België en de vriendschap tussen het volk te versterken.

Dit concert is de tweede samenwerking tussen het Shanghai Chinese Orchestra en het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Het Shanghai Chinese Orchestra kijkt uit naar meer mogelijkheden voor uitwisselingen in de toekomst en zo de rijke inhoud en het unieke esthetische concept van Chinese muziek en cultuur te delen met een globaal publiek.

Voor dit concert werd het Shanghai Chinese Orchestra vertegenwoordigd door drie muzikanten. Dhr. Tony YU is een pipa-speler van wereldklasse met een rijk emotionele stijl van optreden. Dankzij grensoverschrijdende samenwerking promoot hij zowel zijn instrumentele bedrevenheid als de Chinese traditionele cultuur en kunst. Mevrouw CHEN Yunying, fluit- en xiao-speler, blinkt uit bij solo’s in grote opvoeringen en haar sterke energie is ten zeerste prijzenswaardig. Mevrouw SHA Mo is de eerste middelgrote ruan in de Fashionable String & Ruan Group van het Shanghai Chinese Orchestra. Haar stijl van optreden wisselt, het kan zacht of heroïsch zijn, maar ze brengt altijd een erg artistieke aantrekkingskracht aan de dag.

De drie muzikanten onthulden hun excellente beheersing van verscheidene soorten werken. Ze presenteerden nummers van oude muziek, volksmuziek en composities die de verschillende instrumenten accentueerden, zoals “Flame”, “Wine Madness” en “Partridge in Flight”. Hun uitstekende prestaties lokten welverdiend lof uit. Op 7 juni zal het Shanghai Chinese Orchestra zijn Belgische tour voortzetten in de pittoreske stad Brugge.