Focus op de Cultuur van de Traditionele Chinese Geneeskunde: vier intensieve ontdekkingsdagen!

Gedurende vier dagen belichtte het Chinees Cultureel Centrum de rijkdom en diversiteit van de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine of CTM)! Deze Chinese medische kunst, die ondertussen enkele duizenden jaren oud is, is niet enkel opmerkelijk voor zijn helende effecten, maar staat ook bekend als efficiënt middel ter preventie van aandoeningen. Dankzij een tentoonstelling, gewijd aan de geschiedenis en de beoefening van gezondheidszorg in China, een reeks van 4 conferenties met Chinese experten, en workshops in traditionele Chinese geneeskunde, bood het Centrum zijn gasten een interactieve onderdompeling in deze oude en bijzondere geneeskunde, die doorheen de tijd een echte Chinese levenskunst geworden is.

De avond van vrijdag 25 augustus was de start van vier thematische dagen, met de officiële opening van de tentoonstelling “Traditional Chinese Medicine Culture of Health Care” (Letterlijk: Cultuur van de Traditionele Chinese Geneeskunde en Gezondheidszorg), in de aanwezigheid van de heer Xiang Shihai, Counsellor voor Cultuur bij de Ambassade van de Volksrepubliek China, en de heer He Xinghai, Vicepresident bij de Shanghai Universiteit voor Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). De gasten konden de unieke charmes en vitaliteit van TCM cultuur waarderen, doorheen vier hoofdthema’s: energiebanen, oefeningen, voeding en milieu. “Chinese geneeskunde, gevechtssporten en volksmuziek zijn niet enkel belangrijke onderdelen van de traditionele Chinese cultuur, maar ook een goede manier om mensen fit te houden. We koesteren de wens om uit te reiken naar een ruimer publiek dat alles kan ervaren dat de traditionele Chinese cultuur aan te bieden heeft, doorheen onze tentoonstelling, lezingen, interactieve workshops en optredens. Daarmee kan men zich meer bewust worden van de gezondheidsvoordelen die de Chinese geneeskunde met zich meebrengt, en wordt men vertrouwd met onze Shanghai Universiteit van Traditionele Chinese Geneeskunde.”, zei de heer He  Xinghai in zijn openingsspeech. De avond ging verder met een verbluffend optreden van gevechtssporten door de studenten van de Shanghai Universiteit van TCM, gevolgd door een conferentie over “Oefeningen en Gezondheidszorg” door mevrouw Chen Luhua van het Shanghai Museum van TCM. Zij gaf duiding bij de voordelen van dagelijkse oefeningen in gevechtssport, en in het bijzonder het “Spel van de Vijf Dieren”, namelijk de bewegingen en gemoedstoestand die deze imiteren van de tijger, het hert, de beer, de aap en de kraanvogel.

Op zaterdag 26 augustus hield professor Du Jiehui van de Chinese Academie van TCM een conferentie over de “Magie van TCM”, over de voordelen ervan bij de behandeling tegen verouderingssymptomen. Voor een publiek van 60 gasten, demonstreerde mevrouw Du Jiehei de evolutie van traditionele Chinese geneeskunde in het onderzoek en de beoefening van schoonheidszorg.

Op de avonden van maandag 28 en dinsdag 29 augustus bood het Centrum de vele gasten enkele interactieve activiteiten aan. Meer dan 100 aanwezigen kwamen elke avond opdagen. Onder de begeleiding van specialisten en studenten van de Shanghai Universiteit van TCM, waren de workshops een opportuniteit om sommige technieken en methodes die door TCM gebruikt worden, te ontdekken. Onder meer de workshop over kruidenzakjes en moxa-sticks vonden de gasten erg boeiend. Een ander schitterend moment van deze twee avonden was het gevechtskunstoptreden door de atleten van de universiteit. In een krachtige en indrukwekkende show toonden zij het volle vermogen van hun talent. De optredens werden enorm gesmaakt door de toeschouwers en hun families: “Ik ben hier met mijn kinderen om hen de verschillende aspecten van de Chinese cultuur te tonen, wat we ergens ander moeilijk kunnen zien”, zei een enthousiaste bezoeker.

Elke avond bevatte tevens een lezing door Chinese experten van de Shanghai Universiteit van TCM. Op mandag gaf Professor Wang Lili een lezing over energiebanen en gezondheidszorg. Als onderling verbonden kanalen van het menselijk lichaam verspreiden meridianen de vitale energie van het lichaam, de qi. Professor Wang presenteerde enkele van de meest bruikbare acupunten op deze meridianen, en gaf uitleg over hun locatie en nut. “Indien u tandpijn heeft kunt u op het “he gu” acupunt drukken op uw handen. Indien de linkerkant van uw mond pijn doet, druk op de rechterhand. Indien de rechterkant pijn doet, druk op de linkerhand, omdat de meridianen in ons lichaam gekruist zijn”. Op dinsdag leidde Professor Luo Yueqing een conferentie over voeding en geneeskunde. Als voornaamste bon van de energieproductie is de voeding de eerste van de remedies van vele aandoeningen. Het Chinese dieet heeft heel wat therapeutische toepassingen, waarbij elk voedingsmiddel leidt tot een impact in het lichaam.

In totaal konden honderden mensen genieten van deze 4 dagen gewijd aan de Traditionele Chinese Geneeskunde, om bij te leren en te genieten van zijn beste aspecten.